Η αίθουσα τέχνης «έ κ φ ρ α σ η – γιαννα γραμματοπουλου» εγκαινιάζει την Πέμπτη  24 Σεπτεμβρίου 2015 την ομαδική έκθεση γλυπτικής με τίτλο Magic Carpet Ride. Το κύριο μοτίβο, το κίνητρο πίσω από αυτή τη συνάντηση είναι η βόλτα, το ταξίδι, η πρόκληση να επικοινωνήσουν άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτισμούς.

On a magic carpet ride
You don’t know what we can see
Why don’t you tell your dreams to me.

Δεκαεπτά γλύπτες από το San Francisco και δώδεκα γλύπτες από την Αθήνα συνομιλούν με τα έργα τους, που λειτουργούν ως γλώσσα, που αποκαλύπτει τους κοινούς τόπους και τους κοινούς κώδικες.

Η Kati Casida, καλλιτέχνης και επιμελήτρια της ομάδας του San Francisco αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η έκθεση αυτή μπορεί να δώσει κάποιες ενδείξεις ως προς το τι προκαλεί ανησυχία σε όλους μας ως καλλιτέχνες σε έναν κόσμο που να αντανακλά περισσότερο αναταραχή παρά  σταθερότητα…Λαμβάνοντας υπόψη την πλούσια Ελληνική παράδοση της αρχαίας τέχνης και της αρχιτεκτονικής, θεωρήσαμε ότι μια ομαδική έκθεση με Αθηναίους γλύπτες θα ήταν μια σημαντική άσκηση για τη διεθνή συνεργασία και την κατανόηση, την επέκταση των οριζόντων μας και την εκτίμησή μας για σπουδαίο πολιτισμό στην άλλη άκρη του κόσμου»

Ο Peter Selz, Ομ. Καθηγητής στο University of California, Berkeley σχολιάζει για την έκθεση: “Η Γλυπτική από τη φύση της είναι μεταμορφική: ο γλύπτης μετασχηματίζει την οργανική ύλη, όπως πέτρα, ξύλο, πηλό, χαλκό σε αντικείμενα συμβολικής σημασίας”.

Το ταξίδι είναι πάντα διαφορετικό απ’ ότι το περιμένεις. Το απρόοπτο θα εισβάλλει ακόμα και στο πιο τακτικό σημειωματάριο. (Μαρία Καραχρήστου, επιμέλεια ελληνικού κειμένου)

Οι επιμελητές της ελληνικής ομάδας, Μιχάλης Αρφαράς και Κορνήλιος Γραμμένος, στρώνουν το χαλί της υποδοχής:

I like to dream yes, yes, right between my sound machine
On a cloud of sound I drift in the night
Any place it goes is right
Goes far, flies near, to the stars away from here.
(Από το τραγούδι των Steppenwolf Magic Carpet Ride)

Αθηναίοι Γλύπτες
Μιχάλης Αρφαράς, Κωστής Βελώνης, Βάσω Γκαβαισέ, Κορνήλιος Γραμμένος, Γιώργος Γυπαράκης ,  Γεωργία Δαμοπούλου, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Δώρα Κουρτέσα, Αιμιλία Μπαντούνα, Νίκος Παπαδημητρίου, Ηλίας Σιψάς, Κώστας Χριστόπουλος

Pacific Rim Sculpture Group – San Francisco
T. Barny, Patrisia Bengtson-Jones, Kati Casida, Pam Dernham, Bella Feldman, Rebecca Fox, Peter Hiers, Maj-Britt Hilstrom, Maru Hoeber, Debbie Koppma, Kristin Lindseth, Giuseppe Palumbo, Iris Polos, Joseph Slusky, Cyrus Tilton, Leitha Thrall, James K.M. Watts

Επιμέλεια:
San Fransisco: Kati Casida
Αθήνα: Μιχάλης Αρφαράς, Κορνήλιος Γραμμένος