Οι παιδικές μου αναμνήσεις είναι γεμάτες εικόνες από το Κέντρο της Αθήνας. Αναμνήσεις βγαλμένες από μια άλλα εποχή, τότε που κάθε γωνιά ήταν πλημμυρισμένη από χρώματα, αρώματα και γεύσεις, που το γκρίζο δεν ήταν κυρίαρχο και που οι δυσάρεστες οσμές δεν κάλυπταν τα πάντα. Κι εκεί που σκέφτεσαι με νοσταλγία τα χρόνια εκεί και που σκέφτεσαι πως τίποτα δεν είναι πια το ίδιο, μια βόλτα στου Ψυρρή είναι αρκετή για να σε κάνει ν' αναθεωρήσεις, να θυμηθείς πως υπάρχουν ακόμα όμορφες γωνιές στην πόλη που κρατάνε κάτι από τη γοητεία του τότε.

Σπίτια κλασσικά, νεοκλασικά, διατηρημένα αναλλοίωτα μεσ' το χρόνο. Σοκάκια πλακόστρωτα και μπαλκόνια γεμάτα με λουλούδια. Άνθρωποι, μικροί, μεγάλοι, singles, παρέες, οικογένειες, όλοι μπορούν να ταιριάξουν εδώ. Μαγαζιά βγαλμένα σαν από παλιά ελληνική ταινία που συνυπάρχουν με άλλα, πιο σύγχρονα που, όμως, σέβονται την αισθητική και την ιστορία που κουβαλάει η περιοχή στις πλάτες της. Κι ανάμεσά τους, το μαγαζί εκεί που συντροφεύει τις πιο γλυκές μου αναμνήσεις, “Τα σερμπέτια στου Ψυρρή”.


Σε μια επίσκεψή μας, από τις πολλές μεσ' το έτος, συναντήσαμε την Μαρία Κατσικάρη, τωρινή ιδιοκτήτρια της οικογενειακής αυτής επιχείρησης, που τιμά την παράδοση ολόκληρων δεκαετιών, μένοντας πιστή στις παραδόσεις αλλά τολμώντας να προσδώσει και μερικές πιο σύγχρονες πινελιές, και μιλήσαμε μαζί της, και την ευχαριστούμε πολύ και για την χρόνο της, μα και για τη ζεστή, “γλυκιά” της φιλοξενία.

“Τα σερμπέτια στου Ψυρρή”, λοιπόν, βρίσκονται σ' ένα νεοκλασικό διώροφο κτήριο τριών χώρων που χτίστηκε πριν από το 1900. Οι γονείς της κυρίας Κατσικάρη ξεκίνησαν την λειτουργία της επιχείρησης το 1997, και παρέμειναν στο τιμόνι αυτής μέχρι και πριν 6 χρόνια όπου αυτή πέρασε στα χέρια της κόρης τους, Μαρίας, του συζύγου και των παιδιών της, διατηρώντας τον οικογενειακό της χαρακτήρα.
Το 2011, το ζεύγος πραγματοποίησε μια σημαντική επέκταση για την επιχείρηση, ανοίγοντας τον δεύτερο χώρο από τους τρεις χώρους, ενώ το 2017 ξεκίνησε και η λειτουργία του ορόφου, ο οποίος ξεχωρίζει για τα μοναδικά χειροποίητα έργα του που στολίζουν κάθε γωνιά του -πολλά εξ αυτών φτιαγμένα από τον ίδιο τον θείο της κυρίας Κατσικάρη που, αν μου επιτρέπεται, θεωρώ πως έχει μεγάλο μεγάλο και εξαιρετική αισθητική, βγαλμένη σαν από παραμύθια άλλων εποχών.
Όσο όμορφος, όμως, κι αν είναι ο χώρος, που σε παραπέμπει σε νοσταλγικές εποχές του κάποτε, αυτό που σε κερδίζει, πέραν από τα εντυπωσιακά γλυκά που βρίσκονται σε αφθονία στη βιτρίαν του μαγαζιού -και όχι μόνο-, είναι οι γαργαλιστικές, μεθυστικές μυρωδιές που αναδύονται από το εργαστήριο του καταστήματος, το οποίο έχει ανακαινιστεί κι εξοπλιστεί με ό,τι καλύτερο και πιο σύγχρονο αφορά τις νέες τεχνολογίες. Πραγματικά, ευχαριστώ την κυρία Κατσικάρη που μου επέτρεψε να το επισκεφτώ και να παρακολουθήσω από κοντά την διαδικασία παραγωγής ορισμένων γλυκών τους, μια εμπειρία αλησμόνητη και ιδιαίτερη, πόσο μάλλον όταν βλέπεις πως οι άνθρωποι που ασχολούνται μ' αυτό το κάνουν από αγάπη και μεράκι, και όχι μόνο επειδή πρέπει με κάποιον τρόπο να βιοποριστούν.

Όπως μας ενημέρωσε η κυρία Κατσικάρη, αλλά και όπως διαπιστώσαμε ρίχνοντας μια ματιά στα υλικά της κουζίνας, έχουν μόνιμη συνεργασία για πάνω από 20 χρόνια με πολύ μεγάλες εταιρείες, όπως είναι η ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, επιλέγοντας να μείνουν σταθερή στην επιλογή χρήσης των καλύτερων υλικών της αγοράς, ενώ την ίδια στιγμή άλλοι θυσιάζουν την ποιότητα χρησιμοποιώντας υποκατάστατα ή παρόμοιες πρώτες ύλες, απλά για να ρίξουν το κόστος παραγωγής και ν' αυξήσουν το κέρδος τους. Ναι, αυτός μπορεί να είναι ο εύκολος δρόμος, αλλά δεν είναι ούτε ηθικός ούτε ειλικρινής απέναντι στον καταναλωτή που, κακά τα ψέματα, δεν είναι πάντοτε αφελής, πολύ περισσότερο σ' εποχές που όλοι μας προσέχουμε που θα επενδύσουμε τα λεφτά μας.


Αρχικά, το κατάστημα ασχολιόταν κυρίως με σιροπιαστά, ανατολίτικα γλυκά, όμως με τα χρόνια άρχισαν να πειραματίζονται και με νέες ποικιλίες, με διαφορετικές γεύσεις, φτάνοντας στο σήμερα να έχουν και πολύ σύγχρονες προτάσεις, ακολουθώντας το ρεύμα της εποχής και τις ανάγκες των καταναλωτών, όπως red velvet που είναι θεϊκό, και διάφορες ποικιλίες κέικ κ.ά.
Πολύ γνωστοί, όμως, είναι για το “γλυκό της αγάπης”, που δεν είναι άλλο από σοκολατόπιτα με ζεστή σοκολάτα, το μπανανάτο -δικό μου αγαπημένο-, φτιαγμένο με μπισκότα ΜΙΡΑΝΤΑ Παπαδοπούλου και μπανάνα, ξυπνώντας παιδικές αναμνήσεις ακόμα και στους πιο δύσκολους, το εκμέκ -κλασσική, διαχρονική αξία-, αλλά και το κιουνεφέ για τους πιο “ψαγμένους”, με κρέμα τυριού. Αυτό, ωστόσο, που δεν θα το βρείτε πουθενά αλλού, είναι το παγωτό τους, ειδικά την κρέμα φτιαγμένη με βουβαλίσιο γάλα. Απλά, συνδυάζεται με όλα, αλλά και μόνο του ακόμα είναι σκέτη απόλαυση.


Αυτή τη στιγμή η επιχείρηση απασχολεί 15-16 άτομα προσωπικό, ενώ στο εργαστήριο βρίσκονται μόνιμα 3 -τουλάχιστον- άνθρωποι, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του μαγαζιού, οι απαιτήσεις των πελατών, προσφέροντας πάντα τη μεγαλύτερη δυνατή ποικιλία προϊόντων, πάντα φρέσκα και λαχταριστά, έτοιμα προς κατανάλωση, είτε στο χώρο του μαγαζιού είτε σε πακέτο για το σπίτι.

Αν, λοιπόν, θέλετε να γευτείτε γεύσεις του χθες σ' έναν χώρο μοναδικής αισθητικής και γευστικής ποιότητας, όπου όλα τα προϊόντα είναι πραγματικά παραγωγής τους -και όχι δήθεν παραγωγής τους, όπως υποστηρίζουν άλλες, παραπλήσιες επιχειρήσεις στην περιοχή και όχι μόνο-, αν ψάχνετε ένα στέκι με οικογενειακή παράδοση και πίστη και αγάπη σ' αυτό που κάνουν, για στιγμές χαλάρωσης, αναπόλησης ή και εκδηλώσεων -γιατί όχι, αφού ο πάνω όροφος είναι ιδανικός για κάτι τέτοιο-, τότε “Τα σερμπέτια στου Ψυρρή” είναι αυτό που ψάχνετε. Και αν έχετε παιδιά οφείλετε να τα μυήσετε σ' αυτόν τον υπέροχο, γευστικό κόσμο του χθες και του σήμερα.

Στοιχεία επιχείρησης:
Τα σερμπέτια στους Ψυρρή 
Αισχύλου 3, Αθήνα
210-3245862
Ωράριο λειτουργίας: Δε-Τρ-Τε-Πε & Κυ 10:00π.μ. - 02:00π.μ.
Πα & Σα 10:00π.μ. - 04:00π.μ.