Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Κορνουάλη 1947
Η Άλις Μίλερ προσλαμβάνεται ως γκουβερνάντα σ’ έναν παλιό πύργο για να φροντίζει δύο δίδυμα ορφανά παιδιά. Τα πάντα είναι ειδυλλιακά –το σπίτι, η οικογένεια, το περιβάλλον– και, για πρώτη φορά στη ζωή της, η Άλις αισθάνεται ευτυχισμένη. Σύντομα όμως ανακαλύπτει ότι οι σκοτεινές γωνιές και τα υπόγεια του πύργου κρύβουν επικίνδυνα μυστικά…
Νέα Υόρκη, σήμερα
Η Νεοϋορκέζα Ρέιτσελ Ράιτ, υιοθετημένο παιδί, κληρονομεί αναπάντεχα έναν πύργο στην Κορνουάλη. Αμέσως ξεκινάει για την Αγγλία, ελπίζοντας ότι εκεί θα βρει απαντήσεις για την καταγωγή της. Ποιο θα είναι όμως το τίμημα της αλήθειας για τη Ρέιτσελ; Θα το μάθει σε έναν καθρέφτη, πίσω από μια κλειδωμένη πόρτα…

Προσωπική άποψη:
Αγαπώ τα τρομακτικά και σκοτεινά βιβλία, αυτά που κρύβουν στις σελίδες τους γοτθικές ιστορίες και μυστικά που ταξιδεύουν στο πέρασμα των χρόνων αναζητώντας απεγνωσμένα μια διέξοδο προς το φως, προς την αποκάλυψη της αλήθεια. Ένα τέτοιο βιβλίο είναι και το "Η γυναίκα στον καθρέφτη" της Rebecca James το οποίο, οφείλω να ομολογήσω, μου προσέφερε πολύ περισσότερα απ' όσα περίμενα όταν το πήρα στα χέρια μου, ταξιδεύοντάς μας σε δύο εποχές, σε δύο ιστορίες, που δεμένες με μια αόρατη κλωστή με οδήγησαν σε μονοπάτια, άλλοτε συγκινητικά κι άλλοτε ανατριχιαστικά τρομακτικά.

Η αφήγηση ακολουθεί δύο διαφορετικές χρονοδιαδρομές. Η μία απ' αυτές μας μεταφέρει στην Κορνουάλη του 1947, ενώ η άλλη στην ίδια πόλη αλλά στο σήμερα. Παράλληλες ιστορίες, έστω κι αν τις χωρίζουν δεκαετίες, παράλληλες διαδρομές, παράλληλες αφηγήσεις, σε μια πορεία που αποδεικνύει περίτρανα πως τίποτα δε μένει θαμμένο για πάντα, αλλά και πως το παρόν μας είναι άρρηκτα συνδεμένο με το παρελθόν μας, ακόμα κι αν εμείς δεν το γνωρίζουμε αυτό. Όχι τουλάχιστον μέχρι να είναι η κατάλληλη στιγμή, όπου όλα θα συνωμοτήσουν ώστε να καθοδηγηθούμε, βήμα βήμα, σε μια διαδρομή μέσω της οποίας θα συλλέξουμε όλα εκείνα τα στοιχεία που θα ολοκληρώσουν το ψηφιδωτό μιας αλήθειας μεγαλύτερης από εμάς.

Η James χειρίζεται τις λέξεις με τρόπο μοναδικό και σαγηνευτικό, καταφέρνοντας όχι απλά να αφηγηθεί όμορφα την ιστορία της, αλλά να μας ταξιδέψει και να μας παρασύρει στον πυρήνα αυτής με όλη την σημασία των λέξεων. Οι περιγραφές της είναι άκρως παραστατικές, τόσο αληθινές και ρεαλιστικές, που δεν μιλάμε απλά για λέξεις τοποθετημένες άρτια πάνω στο χαρτί, αλλά τόσο δυνατές που μπορούν και γεννάνε μέσα στο μυαλό μας εικόνες ζωντανές, σαν να βρισκόμαστε κι εμείς εκεί, μαζί με τους ήρωές της, περιδιαβαίνοντας σε σκοτεινούς διαδρόμους, ακούγοντας τον αέρα να λυσσομανά μέσα σε έναν πύργο γεμάτο μυστικά, ακούγοντας ήχους που μας κάνουν να ριγούμε, παρατηρώντας σκονισμένους πίνακες που δεν είναι απλές εικόνες, αλλά μοιάζουν να έχουν ψυχή και που με τη σειρά τους μας παρατηρούν κι εκείνοι, κάπως απειλητικά, ίσως και προειδοποιητικά. 

Τόσο η Άλις όσο και η Ρέιτσελ, είναι δύο ηρωίδες με τις οποίες αισθανόμαστε να έχουμε μια βαθιά συναισθηματική, και όχι μόνο, σύνδεση, από τις πρώτες κιόλας σελίδες του βιβλίου. Δύο γυναίκες γεμάτες όνειρα, ελπίδες, πλημμυρισμένες από την ανάγκη να ευτυχίσουν, όχι ζητώντας κάτι παράλογο ή επιδιώκοντας ν' αποκτήσουν ακραία πράγματα, αλλά λαχταρώντας εκείνα τα μικρά, απλά, καθημερινά πράγματα που μπορούν να χαρίσουν την ευτυχία στον καθέναν από εμάς. Και όσο τις βλέπουμε να μην μπορούν να έχουν τη ζωή αυτή, τόσο περισσότερο συμπάσχουμε μαζί τους και η συμπόνοια και η τρυφερότητά μας απέναντί τους όλο και μεγαλώνει. Όπως μεγαλώνει και το ενδιαφέρον μας σε σχέση με τα μυστικά που κρύβονται στο παρελθόν κάθε μίας από αυτές, τα οποία και μας οδηγούν σε μια αποκάλυψη πέραν του τι μπορεί να φανταζόμασταν ή να υποθέταμε.

Οι ιστορίες της Άλις και της Ρέιτσελ μπορεί να μην συγχωνεύονται πολύ γρήγορα, όταν, όμως, το κάνουν, είναι που γίνεται μια... έκρηξη. Η πλοκή είναι τόσο καλά δουλεμένη, με τόση μαεστρία δομημένη, που όταν ανακαλύπτουμε τι πραγματικά συνέβη στην Άλις, τι είναι που δένει αυτήν και τη Ρέιτσελ, ποια τα σκοτεινά μυστικά των δύο γυναικών, απλά μένουμε με το στόμα ανοιχτό, εντυπωσιασμένοι από το πόσο έξυπνα χειρίστηκε η συγγραφέας το υλικό της. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής, ωστόσο, της ιστορίας αυτής, είναι ο ίδιος ο πύργος, στον οποίο η James δεν έχει δώσει μόνο χαρακτήρα, αλλά πνοή, τόσο που μοιάζει να έχει τους δικούς του παλμούς και να κινεί τα δικά του νήματα. Οπότε, ναι, το "Η γυναίκα στον καθρέφτη" είναι από τα βιβλία εκείνα που θα πρότεινα να βάλετε στη βαλίτσα των φετινών σας διακοπών και να το απολαύσετε κάπου όπου θα έχετε... φως και δεν θα είστε μόνοι σας. 
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Rebecca James
Μεταφραστής: Αντωνίου Αλέκος
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 432
ISBN: 978-960-461-937-5