Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Προσοχή αυτό το βιβλίο μπορεί να σας κάνει να πονέσετε.. από τα γέλια!
O Adam Kay είναι ένας διάσημος Βρετανός κωμικός που πέρασε έξι χρόνια από τη ζωή του ως εκπαιδευόμενος γιατρός σε κρατικά νοσοκομεία της χώρας του. Πρόκειται για το προσωπικό του ημερολόγιο της συγκεκριμένης περιόδου, το οποίο είναι γραμμένο με πολύ χιούμορ, αν και συχνά αναφέρεται σε καταστάσεις που δεν είναι καθόλου αστείες.
Χωρίς ενδοιασμούς και υπεκφυγές, ο συγγραφέας καταγράφει μια σειρά από τραγελαφικές καταστάσεις, αποφάσεις ζωής και θανάτου, βάρδιες χωρίς τέλος και μισθούς πείνας ως καθημερινές εμπειρίες των νέων γιατρών στη Βρετανία. Ως μια ξεκαρδιστική προσωπική ιστορία που αντανακλά τη λιτότητα της εποχής μας, κατάφερε να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο αναγνώστες παγκοσμίως και εκτός από τη θεατρική μεταφορά της, ετοιμάζεται από τον ίδιο τον Adam Kay και η ομώνυμη τηλεοπτική σειρά για το BBC. 

Προσωπική άποψη:
Ο Adam Kay μπορεί να σπούδασε ιατρική και να πέρασε έξι χρόνια της ζωής του σε διάφορα κρατικά νοσοκομεία, ως ειδικευόμενος γιατρός, όμως, τελικά, αυτό που τον κέρδισε ήταν η συγγραφή και η κωδική, βρετανική σκηνή -με εφαλτήριο, στην πραγματικότητα, την τραγική κατάληψη ενός ασθενή του. Μάλιστα, στο βιογραφικό του, μπορεί να βρει κανείς αρκετά σενάρια για την τηλεόραση και τον κινηματογράφο, μα και τρία βιβλία ιατρικού-κωμικού περιεχομένου. "Το αυτό θα πονέσει", που εκδόθηκε το 2017 και πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος και στην ελληνική γλώσσα, είναι από τα πλέον δημοφιλή στην κατηγορία του, και τώρα που το διάβασα, μπορώ να καταλάβω απόλυτα το γιατί.  

Μέσα σε αυτά τα έξι χρόνια όπου ο Kay προσπάθησε να χτίσει την ιατρική του καριέρα, παραμένοντας ένας χαμηλά αμειβόμενος ιατρός χωρίς καμία προοπτική σύντομης ανέλιξης μέχρι και το σημείο που συνέβη αυτό το ανεπανόρθωτο που άλλαξε την κοσμοθεωρία του κι έκανε στροφή στην καριέρα του, απέκτησε πολλές εμπειρίες τις οποίες επέλεξε να μοιραστεί με τον κόσμο, αποδεικνύοντας πως η δουλειά του γιατρού δεν είναι τόσο εύκολη ή γοητευτική όσο πιθανότατα να νομίζουν ορισμένοι, σε καμία περίπτωση ιδανική, μα μέσα στις δυσκολίες της, αστεία και διασκεδαστική, αφού κάθε νόμισμα έχει δύο οπτικές. Ουσιαστικά, ξεμπροστιάζει την ιατρική και όλα της τα πρόσωπα.

Ωστόσο, παρά που στον πυρήνα του πρόκειται για ένα κωμικό, σατιρικό βιβλίο, με έντονες δόσεις κυνισμού και σαρκασμού, την ίδια στιγμή είναι κι ένα βιβλίο με έντονα συναισθηματικές στιγμές, οι οποίες σε βρίσκουν τόσο απροετοίμαστο, που στέκεσαι απέναντί τους απροστάτευτος κι ευάλωτος, κι εκεί που ένα λεπτό πριν γελούσες μέχρι δακρύων, τώρα τα δάκρυα παραμένουν στα μάτια σου, άλλοτε από συγκίνηση, άλλοτε από θλίψη. Όμως, έτσι είναι και η ίδια η ζωή μας, έτσι δεν είναι; Άλλοτε γλυκιά, άλλοτε πικρή, με δεκάδες πρόσωπα, που γνωρίζοντας καθένα απ' αυτά αποκτάμε νέες εμπειρίες, γνώσεις, παθήματα που γίνονται μαθήματα και, τελικά, στο χέρι μας είναι τι θα επιλέξουμε να κρατήσουμε απ' όλα αυτά.

Παράλληλα, το "Αυτό θα πονέσει", με πολύ έξυπνο τρόπο, θίγει πολλά ζητήματα που αφορούν τη σύγχρονη κουλτούρα και αντίληψη περί ιατρικής, και των εναλλακτικών μορφών αυτής, αλλά και με βαθιά σοβαρότητα, άλλα θέματα όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία και η κακοποίηση, και πως αυτά αντιμετωπίζονται στα βρετανικά νοσοκομεία, που θα έπρεπε ν' αποτελούν παράδειγμα για τα νοσηλευτικά ιδρύματα όλου του πλανήτη, ακόμα και την διαχείριση της σεξουαλικότητας  και των επαφών των νέων, φτάνοντας κάποιες φορές σε τόσο τραγελαφικά συμπεράσματα και δεδομένα, που εκεί που ήσουν σοβαρός και προσηλωμένος, όλες σου οι άμυνες κάμπτονται. Συνοψίζοντας, λοιπόν, το βιβλίο αυτό δεν είναι μόνο μια πολύ καλή κωμωδία, ούτε μόνο μια έξυπνη σάτιρα, αλλά ένα βιβλίο που σου προσφέρει, εκτός από διασκεδαστικές στιγμές και τροφή για σκέψη.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Adam Kay
Μεταφραστής: Μαραγκός Γιώργος
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος
Κατηγορία: Χιούμορ - Σάτιρα
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 280
ISBN: 978-960-416-956-6