Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Το μόνο που θέλει είναι να ζητήσουν συγγνώμη.
Η αστυνομία μαθαίνει για το έγκλημα όπως και όλοι οι υπόλοιποι, μέσω Snapchat. Το βίντεο δείχνει ένα τρομοκρατημένο θύμα να ζητά συγχώρεση.
Όταν βρίσκουν το πτώμα, είναι σημαδεμένο με τον αριθμό 2.
Ο επιθεωρητής Χούλνταρ εμπλέκεται στην έρευνα, στην οποία ζητά τη συνδρομή της παιδοψυχολόγου Φρέιγια καθώς θα πρέπει να ανακρίνουν τους έφηβους φίλους του θύματος. Σύντομα ανακαλύπτουν ότι η δολοφονημένη νεαρή Στέλλα δεν ήταν το αγγελούδι που όλοι έλεγαν πως ήταν. Ακόμα κι έτσι όμως, ποιος μπορεί να τη μισούσε τόσο ώστε να τη σκοτώσει;
Κι ύστερα μια ακόμα έφηβη εξαφανίζεται και έρχονται στην επιφάνεια και άλλα σχετικά βίντεο. Όταν εντοπίζεται το πτώμα με τον αριθμό 3, ο Χούλνταρ και η Φρέιγια συμφωνούν σε δύο σημεία:
Α. ότι η αλήθεια δεν είναι καθόλου απλή.
Β. ότι ο δολοφόνος δεν έχει τελειώσει τη δουλειά του.

Προσωπική άποψη:
Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μεταίχμιο το τρίτο βιβλίο της πολύ επιτυχημένης σειράς "Children's house", με τον τίτλο "Λύτρωση", που μόνο λυτρωτικό δεν είναι, αλλά που επιβεβαιώνει περίτρανα τους λόγους για τους οποίους η Yrsa Sigurdardottir είναι πλέον δυνατή "φωνή" του ισλανδικού νουάρ, έχοντας καταφέρει να κατακτήσει το αναγνωστικό κοινό σε ολόκληρο τον κόσμο. Μια ιστορία στην οποία συναντάμε για μια ακόμα φορά το δίδυμο του επιθεωρητή Χούλνταρ και της παιδοψυχολόγου Φρέιγια, και το οποίο πραγματεύεται ένα από τα πλέον δυσάρεστα και επίκαιρα θέματα της εποχής, με τρόπο άκρως ρεαλιστικό και σκληρό, που δεν είναι άλλο από τον σχολικό εκφοβισμό, μία απ' τις μεγαλύτερες ανησυχίες και φοβίες παράλληλα, όχι μόνο των εφήβων, αλλά και των ανθρώπων που μεγαλώνουν παιδιά.

Ένα σοκαριστικό έγκλημα, που δεν έχει προηγούμενο, έρχεται να ταράξει όχι μόνο την αστυνομία, αλλά και μια ολόκληρη κοινωνία. Ένα έγκλημα που διαπράττεται με αφορμή της είσπραξη μιας "συγνώμη" που, όμως, άργησε να έρθει. Η νεαρή Στέλλα βρίσκεται νεκρή, με τον αριθμό 2 να σημαδεύει το κορμί της. Τόσο οι αστυνομικές αρχές όσο και οι φίλοι της, ενημερώνονται για την άγρια δολοφονία της μέσω ενός βίντεο που ανέβηκε στο Snapchat, στο οποίο απεικονίζεται, εκτός από τον φόνο, η απελπισμένη προσπάθεια του θύματος να σώζει τη ζωή του, ζητώντας απελπισμένα μια συγχώρεση που όμως δεν ήρθε. Οι ανακρίσεις ξεκινούν, με την Φρέιγια να καλείται να έρθει σε επαφή με τους φίλους της Στέλλας προκειμένου να συλλέξει πληροφορίες που ίσως να την οδηγήσουν στις πολυπόθητες απαντήσεις που με τη σειρά τους θα οδηγήσουν στη σύλληψη του δράστη, την ίδια ώρα που ο Χούλνταρ, μαζί με τον συνεργάτη του Γκούντλογκουρ, προσπαθεί να συμβάλλει με τον δικό του τρόπο στις έρευνες, παρά τα εμπόδια που του βάζει η προϊσταμένη του με την οποία οι σχέσεις τους έχουν διαταραχθεί.

Αν και η Στέλλα έδειχνε προς τα έξω ένα σχεδόν αγγελικό πρόσωπο, η Φρέιγια δεν αργεί να ανακαλύψει πως η πραγματικότητα είναι αρκετά διαφορετική, με την Στέλλα να είναι η αρχηγός μιας σχολικής συμμορίας που εκφόβιζε μια άλλη νεαρή κοπέλα, την Ανταλχάιντουρ. Όμως το στοιχείο αυτό δεν είναι αρκετό, ούτε μπορεί να εξηγήσει τι πραγματικά συνέβη και γιατί. Τα πράγματα θα περιπλακούν ακόμα περισσότερο όταν ένα έφηβο αγόρι εξαφανιστεί μυστηριωδώς, ενώ λίγο αργότερα, παρόμοια βίντεο με αυτά από την δολοφονία της Στέλλας θα αρχίσουν να κυκλοφορούν. Το πτώμα του αγοριού εντοπίζεται λίγες μέρες αργότερα, και όπως και στην προηγούμενη περίπτωση, είναι σημαδεμένο, μόνο με τον αριθμό 3 αυτή τη φορά. Όπως είναι αναμενόμενο, όλη αυτή η ιστορία έχει αναστατώσει τον κόσμο, τα Μέσα υπερθεματίζουν όσο μπορούν τα όσα έχουν συμβεί προκειμένου να εκμεταλλευτούν την κατάσταση, ενώ υπάρχουν έντονες πιέσεις να βρεθεί ο δολοφόνος πριν να συνεχίσει το τρομακτικό του έργο που, όπως πιστεύουν ο Χούλνταρ και η Φρέιγια, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα.

Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη ιστορία με τάραξε σε πολλαπλά επίπεδα, όχι μόνο ως άνθρωπο, αλλά και ως μητέρα, αφού κάθε παιδί που μεγαλώνει μέσα σε μια σάπια κοινωνία από την οποία δεν μπορεί να προστατευτεί ποτέ απόλυτα, είναι εν δυνάμει θύμα και θύτης, πόσο μάλλον μέσα σε ένα σχολικό περιβάλλον. Γιατί όπως όλοι γνωρίζουμε, τα παιδιά μπορούν πολύ εύκολα να ξεφύγουν από τα όρια, να χάσουν το μέτρο, μα και να γίνουν εξαιρετικά σκληρά αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Με αυτές ακριβώς τις ιδέες "παίζει" η Sigurdardottir στο βιβλίο της αυτό, σε συνδυασμό με τη δύναμη του διαδικτύου και των τρομακτικών προεκτάσεων που μπορεί να έχει η ανωνυμία που αυτό προσφέρει, επιτρέποντας στον καθένα να εκδηλώσει ανεξέλεγκτα και με βία ακόμα και τα πιο σκοτεινά και ζωώδη του ένστικτα, που πολλές φορές λειτουργούν σαν μια ανάγκη που δεν μπορείς να εγκλωβίσεις ή να περιορίσεις, πόσο μάλλον όταν στα χέρια σου έχεις την απόλυτη ελευθερία του να τα εξωτερικεύσεις. Και καμιά φορά, όχι μόνο με τρόπο λεκτικό!

Και μπορεί το δίδυμο Χούλνταρ και Φρέιγια να επιστρέφει, με την σχέση τους να δοκιμάζεται για πολλοστή φορά, όσο αυτοί προσπαθούν να βρουν τις ισορροπίες που θα την κρατήσουν εκεί που πρέπει, όμως αυτή τη φορά δίνεται μεγαλύτερο έδαφος και περιθώριο δράσης στους Έρλα και Γκούντλογκουρ. Μια προοπτική που αν και δεν την περίμενα, αποδείχτηκε εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη, και που προσέδωσε στο μυθιστόρημα μια περισσότερο αστυνομική νότα, παρά εκείνη του θρίλερ, πράγμα που επιτρέπει και στην ίδια τη συγγραφέα να χειριστεί τις επόμενες ιστορίες της όπως επιθυμεί κατά συνθήκη, και όχι περιορισμένη σε στεγανά που η ίδια θα μπορούσε να έχει βάλει τον εαυτό της. Μια νότα που εκτός όλων των άλλων μας δίνει τον απαραίτητο χρόνο να επεξεργαστούμε τα στοιχεία που σταδιακά έρχονται στο φως, να τα αναλύσουμε και να προσπαθήσουμε να τα τοποθετήσουμε στη σειρά εκείνη που θα μας δώσουν τη λύση του παζλ.

Στο μεγαλύτερο μέρος της, η αφήγηση, είναι τριτοπρόσωπη, αλλά υπάρχουν ορισμένα σημεία που αυτή εναλλάσσεται με την πρωτοπρόσωπη, μια τεχνική που μπορεί να λειτουργήσει ως μειονέκτημα, αν ξεφύγεις από τα όρια και εισέλθεις σε λεπτομέρειες που θα έπρεπε να κρατήσεις κρυφές για περισσότερο χρόνο, αλλά η Sigurdardottir δε γίνεται θύμα της. Αντίθετα, την αξιοποιεί στον μέγιστο βαθμό, εντείνοντας την αγωνία του αναγνώστη, ισορροπώντας άριστα ανάμεσα στην δολοφονική αγριότητα, κρατώντας την στα σωστά όρια περιγραφικότητας και έκτασης, μα και σε σωστούς χρόνους, στη αστυνομική δράση και στις έρευνες που έχουν ως στόχο την ανεύρεση του δράστη, αλλά και στις κοινωνικές προεκτάσεις που δεν μπορούν ν' απουσιάζουν από ένα μυθιστόρημα όπως το συγκεκριμένο. Συνοψίζοντας, λοιπόν, η "Λύτρωση" είναι ένα βιβλίο που στοιχειώνει τον αναγνώστη, γροθιά στο στομάχι απέναντι στις σύγχρονες κοινωνίες που γίνονται θύματα του Διαδικτύου, μα και απέναντι σε κάθε γονιό.
Βαθμολογία 9,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Yrsa Sigurdardottir
Μεταφραστής: Καλοφωλιάς Αλέξης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2019
Αρ. σελίδων: 440
ISBN: 978-618-03-1924-8