Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
H υπαστυνόμος Ιβ Ντάλας ανακαλύπτει έναν απίστευτο κόσμο, όπου η τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει τόση ομορφιά και νεότητα, τις οποίες, ωστόσο, το πάθος και η απληστία μπορούν να καταστρέψουν.
Η Πανδώρα ήταν μια από τις πιο περιζήτητες γυναίκες στον κόσμο. Ένα δημοφιλές μοντέλο που δεν θα σταματούσε αν δεν έπαιρνε αυτό που ήθελε. Ακόμη κι αν επρόκειτο για τον άντρα μιας άλλης γυναίκας… Τώρα όμως είναι νεκρή, θύμα μιας βάναυσης δολοφονίας.
Η Ιβ Ντάλας βάζει τη ζωή της σε κίνδυνο και αναλαμβάνει την υπόθεση, όταν υποψιάζεται πως η ένοχη είναι η καλύτερη φίλη του θύματος, η άλλη γυναίκα σε αυτό το μοιραίο τρίγωνο.
Σύντομα η Ιβ διαπιστώνει ότι στον κόσμο της μόδας δεν υπάρχουν μόνο λάμψη και γοητεία, αλλά θριαμβεύει η ισχυρή εμμονή για νεότητα και φήμη. Μια εμμονή που οδηγεί στον σκοτεινό υπόκοσμο της Νέας Υόρκης, όπου τα ναρκωτικά εκπληρώνουν οποιαδήποτε επιθυμία… Και από αυτόν τον λαβύρινθο σχεδόν κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει.
Οι νέοι χαρακτήρες στο τρίτο βιβλίο της σειράς Στον θάνατο, το μυστήριο, το δράμα και ο κίνδυνος που παραμονεύει θα σας κάνουν να νιώσετε κομμάτι της ιστορίας!

Προσωπική άποψη:
Η J.D. Robb, aka Nora Roberts, για όποιον δεν το γνωρίζει ή και για να φρεσκάρουμε τη μνήμη όσων το είχαν ξεχάσει, επιστρέφει στα ράφια των ελληνικών βιβλιοπωλείων με το τρίτο βιβλίο της σειράς της "Στον θάνατο", που ίσως να είναι και η μεγαλύτερη που έχει γράψει ποτέ, και που παρά την τεράστια έκτασή της εξακολουθεί να έχει φανατικούς αναγνώστες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αρχικά είχα αναρωτηθεί: πώς μπορεί να είναι δυνατόν κάτι τέτοιο; Τώρα, με την ανάγνωση κάθε νέου βιβλίου που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Elxis, αρχίζω να καταλαβαίνω όλο και περισσότερο πως είναι δυνατόν.

Η Ιβ ετοιμάζεται για τον γάμο της με τον Ρόαρκ και όπως αντιλαμβάνεστε, επειδή στην πραγματικότητα το κορίτσι μας δεν είναι για τέτοια, βρίσκεται σε κατάσταση πανικού και ταραχής. Βέβαια, πολύ σύντομα, την προσοχή της θα αποσπάσει η άγρια δολοφονία ενός δημοφιλούς μοντέλου, που όχι μόνο είχε σχέσεις με τον σχεδιαστή που έχει αναλάβει να φτιάξει το νυφικό της, αλλά και με έναν δικό της άνθρωπο που φαίνεται να βρίσκεται στο στόχαστρο ως ένοχος. Η Ιβ αναλαμβάνει την υπόθεση και όσο περισσότερο εισχωρεί στα άδυτα του χώρου της μόδας, τόσο περισσότερο συνειδητοποιεί τι βρομιά κρύβεται πίσω από τα λαμπερά φώτα.

Αν και η ιστορία, όπως και οι προηγούμενες αυτής της σειράς, εξελίσσεται σε ένα φουτουριστικό μέλλον, ο πυρήνας της είναι πάρα πολύ γνώριμος και οικείος σε 'μας, τόσο από το παρελθόν μας όσο και από το παρόν μας, από τις εικόνες που έχουμε αποκομίσει όλα αυτά τα χρόνια, είτε γιατί ορισμένα πράγματα τα έχουμε βιώσει, έμμεσα ή άμεσα, είτε γιατί έχουμε γίνει μάρτυρες καταστάσεων που σχετίζονται με αυτόν. Το ότι ο κόσμος της μόδας δεν είναι τόσο τέλειος όσο θέλει να φαίνεται, δεν είναι κάτι το άγνωστο, αλλά το να το βλέπεις ως κατάσταση να μεταβαίνει από δεκαετία σε δεκαετία και από εποχή σε εποχή, σε κάνει να προβληματίζεσαι και να σκέφτεσαι: τελικά, κάποια πράγματα, δεν αλλάζουν ποτέ.

Πράγματι, έχουμε να κάνουμε με μια ιστορία, η γκλαμουριά της οποίας προσπαθεί να καλύψει τα ακατονόμαστα που συμβαίνουν όταν ο κόσμος δεν βλέπει, ή κάνει πως δεν βλέπει. Τη σαπίλα ενός κόσμου όπου ο καθένας είναι πρόθυμος να κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να αναρριχηθεί στον τόσο όμορφο, μα και τόσο χάρτινο στην πραγματικότητα, κόσμο της ομορφιάς και της επιτυχίας. Την βιαιότητα που ξεσπάει όταν ξεπερνάμε τα όρια του ηθικού και του ανήθικου και δεν λογαριάζουμε τίποτα, θυσιάζοντας όχι μόνο εμάς, αλλά και τους άλλους, σε μια απελπισμένη προσπάθεια να ικανοποιήσουμε το εγώ μας, που ακόρεστο όπως είναι δεν χορταίνει με τίποτα.

Μέσα σε ένα απειλητικό κλίμα εξελίσσεται η δράση της ιστορίας μας, οι γωνιές της οποίας είναι σκοτεινές και γεμάτες μυστικά, με τον καθέναν απ' αυτούς που τα κρατάνε να είναι πρόθυμοι να φτάσουν στα άκρα προκειμένου να προστατέψουν την εικόνα της, όλα όσα έχουν χτίσει, όλα όσα έχουν θυσιάσει προκειμένου να βρεθούν εκεί που πλασματικά πιστεύουν πως πάντοτε ήθελαν να είναι. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές, τα στοιχεία που έρχονται στο φως ανατρέπουν συνεχώς τα δεδομένα και τα συμπεράσματά μας, και όσο βαθύτερα βουτάμε στ' άδυτα αυτού του κόσμου, τόσο συνειδητοποιούμε πόσο εύκολο είναι να γοητευτείς απ' αυτόν, μα και πόσο δύσκολο να ξεφύγεις από τα δίχτυα του. Μια ιστορία που όχι μόνο μας προσφέρει δράση, ένταση και αγωνία, αλλά και που μας προσφέρει τροφή για σκέψη.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: J.D. Robb
Μεταφραστής: Ελιασά Νοέλα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2020
Αρ. σελίδων: 400
ISBN: 978-618-5394-85-1