"Το τηλεφώνημα που δεν έγινε" του Απόστολου Δοξιάδη

...Ενώ περπατά με το κεφάλι σκυφτό, βλέπει ξαφνικά στο έδαφος ένα «ντάιμ», δηλαδή ένα νόμισμα των δέκα σεντς, που χρησίμευε τότε στην Αμερική ως τηλεφωνικό κέρμα. Βουτάει το νόμισμα και τρέχει πάλι στον τηλεφωνικό θάλαμο. Κλείνει την πόρτα, αρπάζει το ακουστικό και ρίχνει το νόμισμα μέσα στη συσκευή ενώ το χέρι του πάει στο καντράν του τηλεφώνου. Μα, εκεί που πάει να σχηματίσει το πρώτο ψηφίο ενός αριθμού, σταματά. Η έκφραση του προσώπου του αλλάζει, από τη χαρά στη λύπη. Αφήνει το ακουστικό να κρέμεται και ξαναβγαίνει. Γιατί όμως δεν τηλεφώνησε;
Από αυτό το ερώτημα, στο οποίο οδηγεί μια μαθητική ασπρόμαυρη ταινία μικρού μήκους, ο Απόστολος Δοξιάδης ξεκινά μια έρευνα που σε αρκετά σημεία θυμίζει αστυνομική αναζήτηση, προσπαθώντας να βρει την αιτία ενός μεγάλου, ακόμη αθεράπευτου, καημού. Κινείται από το σήμερα στο 1968, από την Αθήνα στην Ουάσινγκτον και πάλι πίσω, με πρόσωπα αληθινά και μυθιστορηματικά να διαπλέκονται και στόχο μια απάντηση που θα ξεκλειδώσει το μυστήριο και θα θεραπεύσει. Μα η απάντηση παίρνει όψεις απατηλές.
Ανάμεσα στο μυθιστόρημα και την αυτοβιογραφία, στην εξομολόγηση και την ανάλυση, το Τηλεφώνημα που δεν έγινε είναι ταυτόχρονα αφήγηση αλλά και αναφορά σε ένα πρόσωπο που, ενώ παίζει τον κυριότερο ρόλο στην ιστορία, κρύβεται συστηματικά από τον συγγραφέα και τον αναγνώστη.

"Οι ναυαγοί του Αυγούστου" της Ευτυχίας Γιαννάκη

Αθήνα. Τατόι. Πάρος. Αστυπάλαια. Αύγουστος 2021.
«Ξέρω ποιος σκότωσε τον Ταχτσή», ψιθυρίζει ο παλαιοβιβλιοπώλης, ενώ ένας καθηγητής του Ποινικού Δικαίου, υποψήφιος για την Ακαδημία Αθηνών, βρίσκεται νεκρός στη μονοκατοικία του στο Ψυχικό, δίπλα σε γυναικεία ρούχα, σε έναν τόπο εγκλήματος που μοιάζει με θεατρικό σκηνικό. Ο αστυνόμος Χάρης Κόκκινος επιστρέφει εσπευσμένα από τις διακοπές του στην Πάρο σε μια φλεγόμενη πόλη, για να βρεθεί αντιμέτωπος με μια περίπλοκη υπόθεση, που ξεδιπλώνεται σαν μια μεγάλη παρτίδα σκάκι.
Θα χρειαστεί να φωτιστεί το παρελθόν, η μυστική ζωή θυτών και θυμάτων, αλλά και του ίδιου του αστυνόμου, προκειμένου να ξετυλιχτεί το κουβάρι αυτής της υπόθεσης, που τον φέρνει αντιμέτωπο με τον μικρόκοσμο του πανεπιστημίου, με κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών, σχέσεις εξουσίας, πάθους και εκδίκησης, στόματα που παραμένουν ερμητικά κλειστά, όταν χρειάζεται να προστατεύσουν το δικό τους μυστικό, και σκιές που κυκλοφορούν στο υπόγειο δίκτυο των αγωγών της Αθήνας.
Οι ναυαγοί του Αυγούστου, το τρίτο μέρος της «Τριλογίας του βυθού», ισορροπεί στο λεπτό όριο όπου ένα πραγματικό και ανεξιχνίαστο έγκλημα, η δολοφονία του συγγραφέα Κώστα Ταχτσή, και ένα χαμένο χειρόγραφο τρυπώνουν στη μυθοπλασία, πυροδοτώντας μια ιστορία για όσους παλεύουν με τη φωτιά.

"Η Στωική πρόκληση: Ένας οδηγός φιλοσοφίας για να είστε πιο δυνατοί, πιο ήρεμοι και πιο ανθεκτικοί" του William B. Irvine

Η Στωική πρόκληση μας διδάσκει κάτι απλό: πώς να ανταποκρινόμαστε θετικά στις προκλήσεις της όλο και πιο απρόβλεπτης εποχής μας. Σε αυτόν τον πρακτικό, αναζωογονητικά αισιόδοξο οδηγό, ο φιλόσοφος William B. Irvine εξηγεί πώς η Στωική σοφία αιώνων μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τα προβλήματά μας − από το καθημερινό άγχος μέχρι τα υπαρξιακά διλήμματα της ζωής. Το βιβλίο συνδυάζει με μοναδικό τρόπο γνώσεις από αρχαίους Στωικούς, όπως ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Σενέκας και ο Επίκτητος, με τεχνικές όπως η αγκύρωση και η πλαισίωση, που αναδείχθηκαν από τη σύγχρονη ψυχολογική έρευνα.
Το αποτέλεσμα είναι η εκπληκτικά απλή πλην όμως εκλεπτυσμένη «Στωική στρατηγική αντιμετώπισης δοκιμασιών» του Irvine, η οποία μας διδάσκει πώς να αλλάξουμε ριζικά τη συναισθηματική μας αντίδραση στις δυσκολίες της ζωής: Mπορούμε όχι μόνο να ξεπεράσουμε τα όποια εμπόδια, αλλά −εδώ είναι το σημαντικό− και να επωφεληθούμε από αυτά. Ό,τι δεν μας σκοτώνει, μας κάνει πιο δυνατούς − αρκεί να ξέρουμε να επεξεργαζόμαστε την εμπειρία μας. Ο Irvine, ως καλός δάσκαλος, μας δείχνει γλαφυρά το πώς.
Το βιβλίο ανήκει στη σειρά φιλοσοφικών κειμένων «Στοχαστικός βίος» που διευθύνει ο Χαρίδημος Κ. Τσούκας.

"Η Αμαλία βαριέται" των Αλεξίας Βερνίκου & Φωτεινής Τίκκου

Υπάρχουν μέρες ήσυχες και μέρες περιπετειώδεις.
Άλλες είναι όμορφες, ή αστείες, άλλες πάλι όχι και τόσο.
Τι συμβαίνει όμως με τις βαρετές μέρες;
Στο σπίτι κανείς δεν έχει χρόνο να παίξει με την Αμαλία.
Η μαμά συγυρίζει, ο μπαμπάς έχει δουλειά, η αδερφή της διαβάζει κι η Άντα κοιμάται στο χαλάκι της κουζίνας.
Τότε η Αμαλία έχει μια ιδέα που θα αλλάξει για πάντα τα βαρετά της απογεύματα!
Η Αλεξία Βερνίκου, ψυχολόγος-οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια, και η διεθνώς αναγνωρισμένη εικονογράφος Φωτεινή Τίκκου, δημιουργούν ένα τρυφερό παραμύθι αντίδοτο στις στιγμές πλήξης, ικανό να απελευθερώσει κάθε παιδική φαντασία!