Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Η ανακάλυψη ενός πτώματος στο δάσος το Σαββατοκύριακο των Ευχαριστιών φέρνει τον επιθεωρητή Αρμάν Γκαμάς και την ομάδα του στο γραφικό χωριό Θρι Πάινς, στα νότια του Μόντρεαλ. Ο Γκαμάς δεν μπορεί να καταλάβει γιατί κάποιος θα ήθελε να σκοτώσει την αγαπημένη καλλιτέχνιδα Τζέιν Νιλ, ειδικά οποιοσδήποτε από τους κατοίκους αυτού του απομακρυσμένου χωριού, ενός τόπου τόσο γαλήνιου και ειρηνικού, που δεν έχει καν τη δική του αστυνομία.
Όμως ο χαρισματικός επικεφαλής του Τμήματος Ανθρωποκτονιών ξέρει ότι το κακό κρύβεται πίσω από τους λευκούς φράχτες των σπιτιών και ότι, αν ψάξει προσεκτικά τα στοιχεία, το Θρι Πάινς θα αρχίσει να αποκαλύπτει τα σκοτεινά του μυστικά…

Προσωπική άποψη:
Η Louise Penny είναι μια πολυγραφότατη Καναδή συγγραφέας, με την αστυνομική της σειρά "Chief Inspector Armand Gamache" να μετρά 18 τίτλους μέχρι σήμερα, και με την ίδια να έχει κερδίσει πληθώρα βραβείων για το έργο της, ανάμεσα σε αυτά και τα CWA Dagger και Agatha Award -εφτά φορές στον αριθμό-, ενώ έχει υπάρξει και φιναλίστ για το Edgar Award στην κατηγορία καλύτερου μυθιστορήματος. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για μια δημιουργό ιδιαίτερα καταξιωμένη, που έχει ξεχωρίσει, και που έφτασε η στιγμή να την γνωρίσουμε και στη χώρα μας, με τις εκδόσεις Μίνωας να εκδίδουν το πρώτο βιβλίο της προαναφερόμενης σειράς της, συστήνοντάς μας τον επιθεωρητή Αρμάν Γκαμάς και τις περιπέτειές του.

Ο Γκαμάς, λοιπόν, μαζί με την ομάδα του, αναλαμβάνουν να ερευνήσουν την υπόθεση της ανακάλυψης ενός πτώματος, το οποίο βρέθηκε στο δάσος του χωριού Θρι Πάινς του Μόντρεαλ, το Σαββατοκύριακο των Ευχαριστιών. Το πτώμα αυτό ανήκει την Τζέιν Νιλ, γνωστή και ιδιαίτερη αγαπητή καλλιτέχνιδα, και ο επιθεωρητής δεν μπορεί παρά ν' απορεί για το ποιος θα ήθελε να την βλάψει με οποιονδήποτε τρόπο, ειδικά σε μια περιοχή όπου ο δείκτης εγκληματικότητας είναι μηδενικός και που οι κάτοικοί του ζουν μια ήσυχη και ειρηνική ζωή, σε βαθμό που δεν χρειάζονται καν τη δική τους αστυνομία. Όμως, η εμπειρία του Γκαμάς τού έχει αποδείξει πως πάντοτε υπάρχουν σκοτεινά μυστικά εκεί που δεν το περιμένεις, και πως πίσω από τις κλειστές πόρτες των φαινομενικά ήσυχων σπιτιών μπορούν να κρύβονται θανάσιμα μυστικά.

Η Penny αποφεύγει τις περιττές φλυαρίες και χωρίς να χρονοτριβεί μάς εισάγει σχεδόν με το "καλημέρα" στην ιστορία της, κάτι στο οποίο δεν μας έχουν συνηθίσει τα μυθιστορήματα του είδους, ειδικά την τελευταία δεκαετία. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει αρνητικά, με την συγγραφέα να μην αφήνει περιθώριο να χτιστεί σωστά η ιστορία της, ωστόσο, στην προκειμένη περίπτωση, καταφέρνει με έναν πολύ οργανικό τρόπο να το πετύχει όσο αυτή προχωρά κι εξελίσσεται, χωρίς να αισθανθούμε στην πορεία πως υπάρχουν στοιχεία και δεδομένα που μας λείπουν -τουλάχιστον, όχι σε ένα πρώτο βιβλίο μιας σειράς όπου γνωρίζουμε πως έχει πολύ χρόνο μπροστά του ώστε να εξελιχθεί σε κάτι περισσότερο και που σίγουρα θα μας προσφέρει μελλοντικά πληροφορίες και λεπτομέρειες που θα "δουλέψουν" και σε ένα δεύτερο επίπεδο πέραν του προφανούς.

Ο επιθεωρητής Γκαμάς είναι ένα από τους χαρακτήρες που τώρα τελευταία έχω αρχίσει να χαίρομαι όταν τους συναντώ σε αστυνομικά βιβλία. Σε αντίθεση από την πλειοψηφία των λογοτεχνικών συναδέλφων τους, δεν είναι σκοτεινός, εσωστρεφής, μίζερος, με ψυχικά τραύματα, σκοτεινό παρελθόν ή με εθισμούς που θεωρητικά θα τον καθιστούσαν ακατάλληλο, αλλά επί του πρακτέου του προσδίδουν τον χαρακτηρισμό του ιδιαίτερου. Είναι ένας έξυπνος και διορατικός άνθρωπος, με ευγένεια και καλούς τρόπους, με μια όμορφη κι ευτυχισμένη σχέση με τη γυναίκα του, και γενικά έχει μια ζωή που είναι κάτι παραπάνω από ισορροπημένη. Κι αυτό μπορεί εκ πρώτης όψεως να σας φαντάζει αδιάφορο, μαντέψτε...Περισσότεροι είναι αυτοί οι άνθρωποι στην κανονική ζωή, παρά οι "κατεστραμμένοι", και το να μπορούν ν' αξιοποιούν τα ταλέντα τους και να γίνονται αγαπητοί, χωρίς να τραβούν αυτοί περισσότερη προσοχή απ' ότι η ιστορία που ερευνούν, είναι γοητευτικό με έναν δικό του τρόπο.

Σαφέστατα, ο πυρήνας της ιστορίας δεν είναι κάτι που δεν έχουμε ξανασυναντήσει, ωστόσο, η συγγραφέας τον χειρίζεται ιδιαίτερα καλά, χτίζοντας μια δαιδαλώδη και περίπλοκη πλοκή που οδηγεί σε συνεχείς ανατροπές -αν και μεταξύ μας, θα μπορούσε όλο αυτό να το κρατήσει σε λίγο χαμηλότερους τόνους, γιατί υπάρχουν στιγμές που υπερβάλει, ευτυχώς όμως χωρίς να μας "πετάει" έξω από την ιστορία, κυρίως λόγω της πληθώρας των υπόπτων, με την διάδρασή τους, ωστόσο, να έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Κατά τ' άλλα, στο σύνολό του το "Νεκρή φύση" είναι ένα αρκετά καλογραμμένο βιβλίο, με έναν πολύ ενδιαφέρον κεντρικό χαρακτήρα για τον οποίο θέλω και περιμένω να ανακαλύψω ακόμα περισσότερα στο μέλλον και να τον δω να συνεχίζει τη δράση του, μα και με εξίσου ενδιαφέροντες και συμπαθητικούς δεύτερους χαρακτήρες, οι οποίοι τον πλαισιώνουν με υπέροχο τρόπο κι έχοντας εξαιρετική διάδραση μαζί του.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Louise Penny
Μεταφραστής: Δεληγιάννη Αναστασία
Εκδόσεις: Μίνωας
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 472
ISBN: 978-618-02-2232-6