WEBINAR ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
«Καλλιεργώντας δεξιότητες για μια καλύτερη ζωή»
Στοχευμένες δραστηριότητες για παιδιά 4-8 ετών
στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων
του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού Σχολείου

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023, στις 19.00μ.μ.

Ζωντανά από την πλατφόρμα ΖΟΟΜ των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ

Η καλλιέργεια ήπιων δεξιοτήτων, δεξιοτήτων ζωής και δεξιοτήτων τεχνολογίας και επιστήμης αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη συναισθηματική, κοινωνική και πολιτισμική διαμόρφωση των πολιτών του μέλλοντος. Πολιτών που είναι ώριμοι, υπεύθυνοι και ενεργοί, με προσωπική, κοινωνική και περιβαλλοντική συνείδηση, καθώς σκέφτονται και δρουν με άξονα την ευημερία και την αειφόρο ανάπτυξη.

Τα νέα εκπαιδευτικά βιβλία Ζω καλύτερα της Ευθυμίας Ανδριώτη και Κωνσταντίνας Αρμενιάκου και Φροντίζω το περιβάλλον της Τζένης Μωραΐτη και Αγγελικής Μαγκλάρα, που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ, είναι χρήσιμα εργαλεία για γονείς και εκπαιδευτικούς και έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών και τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων.

Σκοπός του βιβλίου Ζω καλύτερα είναι να εισαγάγει τα μικρά παιδιά στην έννοια του ΕΥΖΗΝ. Τι σημαίνει όμως ΕΥ ΖΗΝ; ΕΥ ΖΗΝ σημαίνει έχω σωματική υγεία, ενέργεια και καλή διάθεση, νιώθω χαρά για τη ζωή μου, έχω ψυχική ισορροπία, καλές κοινωνικές σχέσεις και αίσθημα ασφάλειας και σιγουριάς που μου επιτρέπει να ονειρεύομαι, να σχεδιάζω και να πραγματώνω τους στόχους μου.
Με οδηγό τον ΕΥ ΖΗΝ και με άξονα τις θεματικές ενότητες «Διατροφή - Αυτομέριμνα, Οδική Ασφάλεια, Ψυχική και Συναισθηματική Υγεία – Πρόληψη, Γνωρίζω το σώμα μου - Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση» τα παιδιά θα εμπλακούν σε διαθεματικές δραστηριότητες αφύπνισης και ευαισθητοποίησης σχετικά με την υγιεινή ζωή, τη σημασία της ισορροπημένης διατροφής, την ευεργετική αξία της άσκησης, τη φροντίδα και την προστασία του σώματος, την κοινωνική καλλιέργεια και την ψυχική υγεία, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, την ασφάλεια στον δρόμο, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, την ευαισθητοποίηση και τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Σκοπός του βιβλίου Φροντίζω το περιβάλλον είναι, μέσω στοχευμένων δραστηριοτήτων, κατάλληλων για αξιοποίηση στο σπίτι και τη σχολική τάξη, να βοηθήσει το παιδί να εντοπίζει τις αιτίες και την παγκοσμιότητα των περιβαλλοντικών ζητημάτων, καθώς και να αντιλαμβάνεται τη σημασία υιοθέτησης ατομικής θετικής στάσης και συνεργατικών δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, ακολουθώντας τον Τι και Γιατί, τον βοηθό για τη φροντίδα του περιβάλλοντος, το παιδί μαθαίνει για την κλιματική αλλαγή και τις αιτίες που την προκαλούν, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού, τη ρύπανση και τους τρόπους μετακίνησης που δεν βλάπτουν το περιβάλλον, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές, αλλά και για την προστασία από αυτά, την παγκόσμια και τοπική πολιτιστική και φυσική κληρονομιά, τη φιλοζωία και τα δικαιώματα των ζώων.

Οι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν το webinar θα έχουν μια ολοκληρωμένη πρόταση για την καλύτερη οργάνωση δραστηριοτήτων στις ενότητες «Ζω καλύτερα-Ευ ζην» και «Φροντίζω το Περιβάλλον» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Δραστηριότητες στοχευμένες, ελκυστικές που ανταποκρίνονται συγχρόνως στις ανάγκες και στα ενδιαφέροντα των παιδιών!

Οι γονείς από την πλευρά τους θα αποκομίσουν μια σαφή εικόνα για τη λειτουργία των συγκεκριμένων Εργαστηρίων στην τάξη και θα μπορούν σε ένα πλαίσιο αλληλεπίδρασης Οικογένειας-Σχολείου να συμπληρώνουν γνώσεις και να δημιουργούν ερεθίσματα στα παιδιά τους.

Πότε: Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2023, στις 19.00μ.μ.

Εισηγήτριες:

Κωνσταντίνα Αρμενιάκου, νηπιαγωγός και συγγραφέας
Ευθυμία Ανδριώτη, νηπιαγωγός και συγγραφέας
Δρ Τζένη Μωραΐτη, π. Σχολική Σύμβουλος, π. Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Προσχολικής
Αγγελική Μαγκλάρα, M.Ed., δασκάλα ειδικής αγωγής

Το webinar θα πραγματοποιηθεί ΔΩΡΕΑΝ μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.
Για να παρακολουθήσετε, συνδεθείτε ΕΔΩ
ή πληκτρολογήστε τους απαραίτητους κωδικούς στην πλατφόρμα:
Meeting ID: 859 9980 6435
Passcode: 359578