Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:

Παράξενη εποχή, έτσι λεγόταν αυτό το βιβλίο. Μιλούσε για δύο γυναίκες που ερωτεύονται η μία την άλλη.
Και έπειτα η Λίλι έκανε την ερώτηση που είχε βγάλει ρίζες μέσα της, που ακόμα και τώρα ξεδίπλωνε τα φύλλα της και απαιτούσε να αντικρίσει τον ήλιο.
«Έχεις ακούσει ποτέ ξανά κάτι τέτοιο;»
Η δεκαεφτάχρονη Λίλι Χου δεν θυμάται ακριβώς πότε η ερώτηση έβγαλε ρίζες, όμως η απάντηση ήταν σε πλήρη άνθηση όταν εκείνη και η Καθλίν Μίλερ πέρασαν κάτω από τη νέον ταμπέλα ενός γκέι μπαρ που λεγόταν Τέλεγκραφ Κλαμπ.
Η Αμερική του 1954 δεν είναι ένα ασφαλές μέρος για να ερωτευτούν δύο κορίτσια, ειδικά στην ιστορική Τσάιναταουν του Σαν Φρανσίσκο.
Ο μακαρθισμός και η παράνοια του Κόκκινου Τρόμου απειλεί τους πάντες, και τους Κινέζους Αμερικανούς όπως η Λίλι.
Με τον φόβο της απέλασης να σκιάζει τον πατέρα της, παρά την υπηκοότητα που με τόσο κόπο απέκτησε, η Λίλι και η Καθ ρισκάρουν τα πάντα ώστε ο έρωτάς τους να αντικρίσει το φως του ήλιου.
Σε κάθε κεφάλαιο δίνεται ο χρονικός άξονας με τα κομβικά γεγονότα της εποχής και της προσωπικής ζωής των πρωταγωνιστών.

Προσωπική άποψη:
Λόγω δουλειάς -και όχι μόνο- έχω διαβάσει πολλά LGBTQ μυθιστορήματα τους τελευταίους μήνες και οφείλω να ομολογήσω πως λίγα απ' αυτά έχουν κατορθώσει να μου κάνουν εντύπωση. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός πως είχα την αίσθηση, ενόσω τα διάβαζα, πως όλα έμοιαζαν υπερβολικά πολύ μεταξύ τους, έχοντας τόσα πολλά κοινά στοιχεία, όχι μόνο στον πυρήνα τους αλλά στο σύνολο της αφήγησής τους, που ακόμα και καλογραμμένα να ήταν, δεν είχαν αυτό το κάτι, το ιδιαίτερο, που θα τα καθιστούσε ξεχωριστά στα μάτια μου. Κι όμως, από εκεί που δεν το περίμενα, βρήκα αυτό το κάτι στο "Χθες το βράδυ στο Τέλεγκραφ Κλαμπ" της Malinda Lo.

Όπως ανέφερα, αν κάτι αναζητούσα σε ένα βιβλίο με LGBTQ θεματική ήταν το στοιχείο της έκπληξης, της ιδιαιτερότητας εκείνης που θα το έκανε να ξεχωρίσει από τα υπόλοιπα. Πράγματι, το βιβλίο αυτό τα διαθέτει όλα αυτά και ο βασικός λόγος θεωρώ πως είναι τόσο η εποχή στην οποία τοποθετείται η ιστορία, όσο και οι εμπλεκόμενοι σε αυτή χαρακτήρες. Η πλειονότητα των μυθιστορημάτων της κατηγορίας είναι καθολικά σύγχρονα, άρα, σε μια ρεαλιστική βάση, τα όποια προβλήματα μπορεί να αντιμετωπίζουν δεν είναι μεγάλα, σε αντίθεση με το συγκεκριμένο, όπου συμβαίνουν δύο τινά. Βρισκόμαστε στα μέσα της δεκαετίας του '60 και η μία απ' τις πρωταγωνίστριές μας δεν είναι καθαρόαιμη Αμερικανίδα, αλλά Κινέζα Αμερικανίδα και μάλιστα, ερωτεύεται μια άλλη κοπέλα, την ίδια στιγμή που η οικογένειά της ζει με τον φόβο της απέλασης.

Το χρονικό πλαίσιο της αφήγησης είναι τέτοιο που οι κοινωνικές προκαταλήψεις και η βία που αυτές επιφέρουν, ο ρατσισμός και ο αποτροπιασμός, δεν είναι απλά κάτι που συμβαίνει, αλλά στοιχεία που δομούν τα θεμέλια μιας ολόκληρης κοινωνίας, μέσα στην οποία μεγαλώνουν και γαλουχούνται άνθρωποι που είτε μαθαίνουν να κρίνουν όσο πιο αυστηρά μπορούν και να καταδικάζουν, είτε μαθαίνουν να κρύβονται προκειμένου να προστατευτούν και να επιβιώσουν. Μια κατάσταση σχεδόν κανιβαλικής, απ' όποια πλευρά κι αν επιλέξεις να την εξετάσεις, η οποία, όμως, πετυχαίνει δύο πράγματα: δημιουργεί ένα πολύ ενδιαφέρον σκηνικό δράσης, ενώ παράλληλα δημιουργεί καταστάσεις που προσφέρουν ισχυρή τροφή για σκέψη.

Η Lo έχει κάνει μεγάλη έρευνα σε ό,τι αφορά την Ιστορία της περιόδου, γεγονός που αποδεικνύεται σε κάθε σελίδα του κειμένου της. Και μπορεί να υπάρχουν στιγμές όπου γίνεται λίγο περισσότερο περιγραφική απ' όσο θα χρειαζόταν, τουλάχιστον σε ό,τι σχετίζεται με τις παραστατικές περιγραφές που αποτυπώνουν τον χώρο και όχι απαραίτητα το τι συμβαίνει σε αυτόν, όμως το σύνολο του κειμένου είναι μαεστρικά δομημένο, εμβαθύνοντας στοχευμένα και με μαεστρία σε όλα όσα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ροή αυτής αλλά και στην ροή της Ιστορίας της Αμερικής σε ένα πιο ευρύ πλαίσιο. Έτσι, όχι μόνο έχουμε μια εικόνα του παρελθόντος της χώρας, η οποία διένυε μια πολύ σκοτεινή και μεταβατική περίοδο, αλλά και το πως οι προεκτάσεις της πραγματικότητας αυτού έπαιξαν τον ρόλο τους και καθόρισαν τις ζωές των ανθρώπων που κλήθηκαν να επιβιώσουν κατά τη διάρκειά του.

Το βιβλίο πλασάρεται ως young adult, αλλά σε καμία των περιπτώσεων δεν απευθύνεται μόνο στο νεανικό κοινό. Είναι μια κοινωνική και συναισθηματική αφύπνιση, που αφορά ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος του κοινού και σαφέστατα δεν απευθύνεται μόνο σε εκπροσώπους της LGBTQ κοινότητας, αλλά σε κάθε άνθρωπο με λειτουργικό νου κι ευαισθησίες, χωρίς να προσπαθεί να εκβιάσει το συναίσθημα, αλλά επιχειρώντας να το φέρει στην επιφάνεια με την αλήθεια και την ειλικρίνειά του, ακόμα κι αν αυτές μας δείχνουν κάποιες φορές το σκληρό του πρόσωπο -χωρίς αυτό να σημαίνει πως το βιβλίο στερείται ορισμένες χιουμοριστικές νότες, ενώ χαρακτηρίζεται από μεγάλη τρυφερότητα και στοχαστικότητα συνάμα.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Malinda Lo
Μεταφραστής: Φακίνου Μαρία
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 512
ISBN: 978-618-220-225-8