Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Κάθε χρόνο, περίπου είκοσι άνθρωποι εξαφανίζονται από κρουαζιερόπλοια στην ανοιχτή θάλασσα.
Ποτέ δεν έχει επανεμφανιστεί κάποιος απ’ αυτούς.
Μέχρι τώρα…
Ο Μάρτιν Σβαρτς, μυστικός πράκτορας της αστυνομίας, έχασε πριν από πέντε χρόνια τη σύζυγο και τον γιο του, οι οποίοι ταξίδευαν με το κρουαζιερόπλοιο «Sultan of the Seas», και κανένας δεν ήταν σε θέση να του πει τι ακριβώς συνέβη.
Έκτοτε ο Μάρτιν είναι ένα ράκος και προσπαθεί να ξεχάσει τον πόνο του συμμετέχοντας σε θανάσιμα επικίνδυνες μυστικές αποστολές της αστυνομίας. Κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας επιχείρησης δέχεται ένα τηλεφώνημα από μια παράξενη ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία δηλώνει συγγραφέας θρίλερ. Του λέει ότι πρέπει να επιβιβαστεί οπωσδήποτε στο «Sultan», καθώς υπάρχουν αποδείξεις σχετικά με το τι συνέβη στους δικούς του.
Ο Μάρτιν δεν σκόπευε να πατήσει ποτέ ξανά το πόδι του σε πλοίο, αλλά τελικά το κάνει. Έτσι, μαθαίνει ότι ένα κορίτσι που είχε εξαφανιστεί από το κρουαζιερόπλοιο πριν από μερικές εβδομάδες επανεμφανίστηκε – και στην αγκαλιά της κρατούσε το αρκουδάκι του γιου του…

Προσωπική άποψη:
Ο κωδικός "Επιβάτης 23" είναι αυτός που χρησιμοποιείται επίσημα στη ναυσιπλοΐα και αναφέρεται σε άτομα τα οποία έχουμε εξαφανιστεί κατά τη διάρκεια που το κρουαζιερόπλοιο στο οποίο επιβιβάζονταν βρισκόταν εν πλω, είτε πρόκειται για ατυχήματα είτε για αυτοκτονίες. Η ιδέα και μόνο του να βασιστεί ένα μυθιστόρημα σε αυτόν τον κωδικό και να χτίσει γύρω του μια αφήγηση που μπορεί να μας οδηγήσει σε πολύ πιο σκοτεινά κι απροσδόκητα μονοπάτια απ' αυτά που θα περίμενε κανείς, είναι ιντριγκαδόρικη και σίγουρα προσελκύει το ενδιαφέρον των αναγνωστών. Πόσο μάλλον όταν η ιστορία αυτή φέρει την υπογραφή του Sebastian Fitzek που, αν μη τι άλλο, έχει αποδείξει πως ξέρει πολύ καλά πως να μας τυλίγει στην παλάμη του, παίζοντάς μας στις άκρες των δαχτύλων του.

Η ζωή του Μάρτιν Σβαρτς, μυστικού πράκτορα της αστυνομίας, αλλάζει δραματικά πριν από πέντε χρόνια, όταν η γυναίκα του και ο γιος του εξαφανίστηκαν ενώ επέβαιναν στο κρουαζιερόπλοιο «Sultan of the Seas», χωρίς ν' αφήσουν το παραμικρό ίχνος πίσω τους και χωρίς κανείς να έχει υπάρξει μάρτυρας του συμβάντος ώστε να του δώσει απαντήσεις. Ως αποτέλεσμα, ο Μάρτιν συμμετέχει στις πιο θανάσιμες αποστολές της υπηρεσίας του, σε μια μάταιη προσπάθεια να ξεχάσει τον πόνο που του έχει προκαλέσει η απώλεια των αγαπημένων του, μέχρι τη στιγμή που δέχεται ένα τηλεφώνημα από μια ηλικιωμένη συγγραφέα, η οποία τον ενημερώνει πως πρέπει οπωσδήποτε να ανέβει στο συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο, αφού υπάρχουν ενδείξεις για το τι συνέβη στην οικογένειά του. Και παρά που ο ίδιος δεν είχε σκοπό να πλησιάσει ποτέ ξανά σε αυτό, τελικά αποφασίζει να το κάνει, όπου και μαθαίνει πως ένα κορίτσι που είχε εξαφανιστεί από αυτό δύο βδομάδες πριν, όχι απλά βρέθηκε ζωντανό, αλλά κρατούσε στην αγκαλιά της το αρκουδάκι του χαμένου του γιου.

Από την αρχή κιόλας της αφήγησης, με τον Fitzek να μας καλεί να βουτήξουμε βίαια στα σκοτεινά νερά της, γεννιούνται μέσα μας πάρα πολλές απορίες για τις οποίες, ναι μεν μπορούμε να κάνουμε κάποιες εικασίες, αλλά τίποτα δεν υπάρχει που να μπορεί να επιβεβαιώσει οποιαδήποτε από αυτές. Και όσο περισσότερο περιπλανιόμαστε στα πιο σκοτεινά σημεία του πλοίου, τόσο περισσότερα στοιχεία συλλέγουμε, τα οποία μας οδηγούν σε σκοτεινές, βίαιες και άγριες αποκαλύψεις, που δεν σχετίζονται μόνο με την εξαφάνιση των θυμάτων, αλλά και με το παρελθόν που συνδέεται με αυτά, με τα ίδια να υποφέρουν και με εμάς να αποκαρδιωνόμαστε και να νιώθουμε βαθύτατη θλίψη για τα μαρτύριά τους. Η πλοκή είναι πολυσχιδής, ίσως και δαιδαλώδης ορισμένες στιγμές, όμως πάντοτε γνωρίζουμε το που βρισκόμαστε και που βαδίζουμε, χωρίς να νιώθουμε χαμένοι μέσα σε αυτό το πλήθος πληροφοριών και δεδομένων που φτάνουν στα χέρια μας.

Ο Μάρτιν είναι ένας πολύ ιδιαίτερος χαρακτήρας, σπασμένος με όλη τη σημασία της λέξης, ο οποίος καλείται να διαχειριστεί πολλά περισσότερα απ' όσο μπορεί, με αποτέλεσμα ν' ακροβατεί, κατά κάποιον τρόπο, ανάμεσα σε δύο διαφορετικές προσωπικότητες, που συνδέονται από το κοινό τους δράμα, εκείνη του συζύγου και πατέρα που προτίθεται να κάνει ό,τι χρειαστεί ώστε να φτάσει στην αλήθεια, με απόλυτη συγκέντρωση και αφοσίωση, κι εκείνη του ανθρώπου που έχει χάσει τα πάντα και δεν προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του, αλλά αντίθετα, σαν να τιμωρεί τον εαυτό του αφήνοντάς τον να καταρρεύσει και να βυθιστεί όλο και περισσότερο στην προσωπική του άβυσσο. Δεν είμαι σίγουρη το πως πρέπει να νιώσω γι' αυτόν, ή για το τι πρέπει να σκεφτώ, όμως η προσέγγιση του χαρακτήρα του από τον συγγραφέα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, όπως και η τοποθέτησή του μέσα στη λογοτεχνική αφήγηση και σύμφωνα πάντα με τις στροφές που αυτή παίρνει κάθε φορά.

Η αλήθεια είναι πως η ιστορία μας έχει πολλά και διαφορετικά νήματα, τα οποία χρειάζονται τον χρόνο τους για να συνδεθούν, όταν όμως το κάνουν, όλα τα κομμάτια αρχίζουν να μπαίνουν στη θέση τους και ξαφνικά πέφτει φως στο απύθμενο σκοτάδι μέσα στο οποίο είναι βουτηγμένη. Υπάρχουν αρκετά στοιχεία τα οποία σαφέστατα και δεν είναι ευχάριστα για κανέναν αναγνώστη να έρχεται σε επαφή μαζί τους, όπως είναι η σεξουαλική κακοποίηση, οι δολοφονίες και η βία, όμως ο τρόπος που αυτά "παντρεύονται" με την συγκάληψη εγκλημάτων, εκβιασμούς και την ανάγκη κάποιων για εκδίκηση, μας προσφέρουν τροφή για σκέψη ενώ παράλληλα, λόγω της ρεαλιστικής τους απόδοσης, μας διχάζουν ανάμεσα στο τι είναι ηθικά σωστό σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, και στο που ξεκινά και τελειώνει η δική μας ηθική. Το φινάλε δεν είμαι βέβαιη κατά πόσο είναι το ιδανικό, όμως αναγνωρίζω πως είναι αναμφίβολα απροσδόκητο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Sebastian Fitzek
Μεταφραστής: Κανελλοπούλου Δέσποινα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2023
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-618-220-355-2