"Ζωές απέναντι" της Άννας Γαλανού

Έξι γυναίκες, μια ιστορία με κοινό συνδετικό κρίκο που ενώνει όλα τα κομμάτια μιας μακριάς αλυσίδας.
Στόχος ζωής για τη Βέρα είναι να γίνει γιατρός, κι έτσι η επιτυχία της στην Ιατρική Σχολή Αθηνών την κάνει να πετάει στα ουράνια.
Μαζί με τη γιαγιά της ζουν σε μια λαϊκή γειτονιά της Αθήνας και, παρότι τα φέρνουν δύσκολα βόλτα, ποτέ δεν ένιωσε να της λείπει τίποτα.
Η αγάπη περισσεύει στη ζωή της, το ίδιο και η πίστη και η υποστήριξη από την κυρα-Βαρβάρα, που καμαρώνει για την εγγόνα της.
Κάποια στιγμή όμως όλα γυρίζουν ανάποδα κι η Βέρα, με κομμένα φτερά, μένει μετέωρη στη μέση του πουθενά.
Μετά τον θάνατο της μητέρας της, ο κόσμος της μικρής Ρεβέκκας καταρρέει απότομα και η ζωή της αλλάζει ριζικά.
Λίγα χρόνια αργότερα, κι έχοντας ως στήριγμα τη θεία της Μίνα, πηγαίνει στην Αθήνα να σπουδάσει.
Πολύ σύντομα ανακαλύπτει συγκλονισμένη πως όλα όσα πίστευε ως τότε στηρίζονταν σ’ ένα μεγάλο ψέμα.
Οι τραγικές αλήθειες και οι φρικτές αποκαλύψεις που μία μία βγαίνουν στο φως μοιάζουν να μην έχουν τέλος.
Όλες συγκλίνουν σε ένα και μόνο πρόσωπο: αυτό που ανέκαθεν καταδυνάστευε και την ίδια.
Ένα ονειροπόλο κορίτσι είναι η Στέλλα, που όταν γνωρίζει τον μεγάλο έρωτα της ζωής της του δίνεται ψυχή τε και σώματι.
Ολομόναχη καθώς είναι στον κόσμο, αγκιστρώνεται πάνω του, παραβλέποντας κενά και αντιφάσεις, και παίρνει την πιο μεγάλη και καθοριστική απόφαση για το μέλλον της: να εγκαταλείψει τα όνειρά της και να τον ακολουθήσει.
Η Ευδοκία συνεχίζει να ζει με τους εφιάλτες της, η Μίνα ματαιοπονεί πως θα μπορέσει να συγχωρήσει και να ξεχάσει, ενώ η Ελένη αντιμάχεται μια αδιέξοδη, σκληρή πραγματικότητα.

"Το χρυσό σημειωματάριο" της Doris Lessing

Το συγκλονιστικό πορτρέτο μιας γυναίκας που αναζητά την ταυτότητά της σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Στο Λονδίνο του 1950 η συγγραφέας Άννα Βουλφ παλεύει με την έλλειψη έμπνευσης.
Χωρισμένη, με ένα παιδί, ανησυχώντας μήπως τρελαθεί, καταγράφει τις εμπειρίες της σε τέσσερα σημειωματάρια: ένα μαύρο για τη συγγραφική της ζωή, ένα κόκκινο για τις πολιτικές της απόψεις, ένα κίτρινο για τα συναισθήματά της και ένα μπλε για τα καθημερινά γεγονότα.
Όμως ένα πέμπτο σημειωματάριο, το χρυσό, είναι αυτό στο οποίο τα σκόρπια νήματα της ζωής της συνδέονται και όλα αποκτούν νόημα…
Το Χρυσό σημειωματάριο είναι κατά γενική ομολογία το κορυφαίο έργο της Doris Lessing, ένα από τα σημαντικότερα μυθιστορήματα του 20ού αιώνα.

"1989" του Val McDermid

1989.
Ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα της εξέγερσης και η δημοσιογράφος Άλι Μπερνς έχει πολλά θέματα να ερευνήσει.
Όταν ανακαλύπτει στοιχεία σχετικά με την εκμετάλλευση των πιο ευάλωτων της κοινωνίας, η Άλι αποφασίζει να δώσει φωνή στους φιμωμένους.
Κάποιος άλλος έχει αποφασίσει να πάρει εκδίκηση.
Καθώς η Άλι αρχίζει να συνδέει τα στοιχεία, αντιλαμβάνεται ότι πλησιάζει στην αποκάλυψη της αλήθειας, η οποία είναι πιο συγκλονιστική από όσο υποψιαζόταν.
Για να μπορέσει να φέρει στο φως αυτή την αλήθεια, θα πρέπει να ρισκάρει την ελευθερία και τη ζωή της...
Το ολοκαίνουριο, συγκλονιστικό θρίλερ από τη νούμερο ένα συγγραφέα μπεστ σέλερ Val McDermid.

"Το καταφύγιο των ωραίων ψυχών" του Κυριάκου Αθανασιάδη

Αν εξαιρέσουμε το φάντασμα της γυναίκας του, που του κάνει παρέα τα βράδια γιατί δεν έπαψε ποτέ να τον αγαπά και δεν θα πάψει ποτέ να τον προσέχει, ο κύριος Ισίδωρος μένει μόνος. Είναι μεγάλος πια και δεν χρειάζεται πολλά για να περνά τις μέρες του, ούτε και θέλησε ποτέ στη ζωή του να έχει πολλά.
Μόνο που, εντελώς ξαφνικά, από τη μια στιγμή στην άλλη, βρίσκεται με έναν σκύλο στα χέρια του. Έναν μεγάλο, βρόμικο, αδέσποτο σκύλο, που πάγωνε μέσα στη βροχή και το κρύο. Και συνομήλικό του, μάλιστα: είναι ζήτημα αν θα τα καταφέρει να βγάλει τον χειμώνα. Κι αυτός ο σκύλος κρύβει το όνομα μιας μικρής πόλης στο κολάρο του.
Όταν το ανακαλύψει, ο κύριος Ισίδωρος θα αποκτήσει έναν ιερό σκοπό στη ζωή του: να βρει τους ιδιοκτήτες του σκύλου, και να τους τον παραδώσει. Το πρόβλημα όμως είναι πως κανείς δεν παίρνει τον κύριο Ισίδωρο με αυτόν τον σκύλο στο όχημά του.
Έτσι, πρέπει να πάνε αλλιώς. Με το ποδήλατο. Τίποτε δεν είναι αδύνατο όταν έχεις έναν ισχυρό σκοπό στη ζωή σου, έτσι δεν είναι; Τουλάχιστον αυτό πιστεύει ο κύριος Ισίδωρος.
Ακόμη και αν ο σκύλος που βρήκες στον δρόμο σχεδόν δεν χωράει στο καλάθι του ποδηλάτου σου, που μυρίζει κρέμα και ρυζόγαλο, και αναμνήσεις — ακόμη και τότε.
Και άλλωστε εκεί, στο τέρμα του δρόμου, στη μικρή εκείνη πόλη, μέσα στο δεκεμβριάτικο κρύο και τα φωτάκια των Χριστουγέννων, παρέα με ανθρώπους που δεν είχε ξαναδεί μέχρι χθες μα που τώρα αγαπά, ποιος ξέρει; Μπορεί να γίνει και κανένα θαύμα. Ή και περισσότερα.

"Η άγια νύχτα του Ηρακλή Πουαρό" της Sophie Hannah

Ο μεγαλύτερος ντετέκτιβ του κόσμου, ο Ηρακλής Πουαρό –ο θρυλικός πρωταγωνιστής των βιβλίων της Agatha Christie Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές, Έγκλημα στον Νείλο και Μυστήριο στη Βενετία–, βάζει τα μικρά φαιά κύτταρά του να δουλέψουν για να λύσουν ένα μπερδεμένο χριστουγεννιάτικο μυστήριο.
ΜΠΟΡΕΙ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΟΥΑΡΟ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΜΟΛΙΣ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ;
Είναι 19 Δεκεμβρίου 1931. Ο Ηρακλής Πουαρό και ο επιθεωρητής Έντουαρντ Κάτσπουλ καλούνται να ερευνήσουν τη δολοφονία ενός άντρα στο προφανώς ασφαλές καταφύγιο μιας πτέρυγας νοσοκομείου στο Νόρφολκ.
Η μητέρα του Κάτσπουλ, η επίμονη Σίνθια, ζητάει από τον Πουαρό να μείνει σε μια έπαυλη φίλων της πάνω στην ακτή, ώστε να είναι όλοι μαζί για την περίοδο των γιορτών, ενώ θα λύνει την υπόθεση.
Ο ιδιοκτήτης της έπαυλης, Άρνολντ Λόριερ, πρόκειται σύντομα να εισαχθεί στο ίδιο νοσοκομείο, και η σύζυγός του είναι πεπεισμένη ότι θα είναι το επόμενο θύμα του δολοφόνου, αν και αρνείται να εξηγήσει τον λόγο.
Ο Πουαρό έχει λιγότερο από μία εβδομάδα για να διαλευκάνει το έγκλημα και να αποτρέψει περισσότερους φόνους, αν θέλει να ξεφύγει από αυτό το εφιαλτικό σενάριο και να γυρίσει σπίτι εγκαίρως για τα Χριστούγεννα.
Καταλήγει, όμως, κι αυτός στο νοσοκομείο, δηλητηριασμένος, και ο χρόνος πλέον μετράει αντίστροφα.

"Ο δύων ήλιος" του Osamu Dazai

Αναρωτιέμαι πώς θα ήταν αν εγκατέλειπα την προσπάθεια και παραδινόμουν σε μια πραγματικά στερημένη ζωή.
Στο πρόσωπο της Καζούκο, κόρης ενός χήρου αριστοκράτη, ο Dazai βρίσκει τη φωνή που θα αφηγηθεί την ιστορία του. Αφού εγκαταλείπει τον σύζυγό της και παίρνει διαζύγιο, η Καζούκο επιστρέφει στο Τόκιο για να ζήσει με τη μητέρα της. Ωστόσο, επειδή ο πόλεμος, που μόλις τελείωσε, τις άφησε εξαθλιωμένες, αναγκάζονται να πουλήσουν το σπίτι τους στο Τόκιο και να μετακομίσουν σε ένα απομακρυσμένο χωριό.
Η Καζούκο πρέπει τώρα να φροντίσει την άρρωστη μητέρα της χωρίς τη βοήθεια υπηρετών. Ο Ναότζι, ο αδελφός της, επιστρέφει από τον πόλεμο εθισμένος στο όπιο. Μέσα από μια πορεία παρακμής η Καζούκο βρίσκει σε έναν απαγορευμένο έρωτα τη δύναμη για να παλέψει και να συνεχίσει να ζει, εγκαταλείποντας την ανατροφή της.
Ενώ η Καζούκο βρίσκεται στο Τόκιο, ο Ναότζι αυτοκτονεί. Η περιφρόνησή του για τον εαυτό του, την αριστοκρατία και τη ζωή που ζούσε είναι η κραυγή του Dazai.
Ο Ναότζι θα μπορούσε να είναι χαρακτήρας του Όχι πια άνθρωπος, όμως εδώ ο Dazai μας δείχνει και έναν άλλο δρόμο. Τον αγώνα της Καζούκο για ζωή, με τη διαπίστωση ότι ναι μεν ζούμε μια παράλογη ζωή αλλά δεν παραδινόμαστε, όπως μας λέει η ηρωίδα.

"Ζοrμπάς – Πράσινη πέτρα ωραιοτάτη" του Soloup

«Πώς ν’ αναμετρηθείς με αυτόν τον Δράκο;» γράφει ο Καζαντζάκης για τον Ζορμπά.
Πώς ν’ αναμετρηθείς με δυο δράκους σήμερα, με τον Νίκο Καζαντζάκη και με τον Ζορμπά, χρησιμοποιώντας μάλιστα τη γλώσσα των κόμικς για ν’ αποδώσεις εκ νέου το εμβληματικό και πολυμεταφρασμένο μυθιστόρημα Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά;
Έχοντας επιπλέον ν’ αντιπαλέψεις τον μύθο και την κυρίαρχη εικόνα του χαρακτήρα, όπως ενσαρκώθηκε από τον Άντονι Κουίν στην ταινία του Μιχάλη Κακογιάννη Zorba the Greek;
Ζωή, έρωτας, Θεός, θάνατος αλλά και Διόνυσος, Βούδας, Νίτσε, Μπερξόν, Σαίξπηρ, Δάντης, Ροντέν...
Ο Soloύp στο graphic novel ΖΟRΜΠΑΣ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΕΤΡΑ ΩΡΑΙΟΤΑΤΗ δεν κάνει μια απλή μεταφορά αλλά επιχειρεί να επαναφηγηθεί τα επεισόδια του συγκεκριμένου μυθιστορήματος.
Επεμβαίνει στη ροή, αναδιατάσσει τις εμβόλιμες ιστορίες ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί ν’ αποφύγει τα ισχυρά στερεότυπα του κινηματογραφικού Ζορμπά.
Ακολουθώντας έτσι το πνεύμα του καζαντζακικού κειμένου, προτείνει μια νέα αφήγηση λόγου και εικόνας, ένα νέο ταξίδι, φιλοσοφικό, γκροτέσκο, τραγικό, στον σύγχρονο αναγνώστη.

"Τέταρτη Πτέρυγα" της Rebecca Yarros

Η εικοσάχρονη Βάιολετ Σόρενγκεϊλ υπό κανονικές συνθήκες θα έμπαινε στο Τεταρτημόριο των Γραφέων και θα ζούσε μια ήσυχη ζωή παρέα με τα βιβλία της.
Τώρα, η διοικητής στρατηγός –και σκληρόκαρδη μητέρα της– έχει διατάξει τη Βάιολετ να ακολουθήσει τους εκατοντάδες υποψηφίους που λαχταρούν να γίνουν η ελίτ του Ναβάρ… αφού πρώτα γίνουν ιππείς δράκων.
Επειδή όμως είναι η πιο μικροκαμωμένη απ’ όλους και το σώμα της είναι εύθραυστο, ο θάνατος φαντάζει μόνο μια ανάσα μακριά…
Αφενός, διότι οι δράκοι δεν συνδέονται με «εύθραυστους» ανθρώπους. Αντίθετα, τους αποτεφρώνουν.
Αφετέρου, διότι οι άλλοι υποψήφιοι ιππείς θέλουν να σκοτώσουν τη Βάιολετ. Καθώς οι δράκοι που είναι πρόθυμοι να συνδεθούν είναι λιγότεροι από τους δόκιμους, οι περισσότεροι υποψήφιοι βλέπουν στον θάνατο της Βάιολετ την αύξηση των δικών τους πιθανοτήτων.
Πολλοί, όμως, θέλουν να τη σκοτώσουν απλώς και μόνο επειδή είναι κόρη της μητέρας της – όπως ο Ζέιντεν Ράιερσον, ο πιο ισχυρός και αδίστακτος αρχηγός πτέρυγας στο Τεταρτημόριο των Ιππέων.
Η Βάιολετ θα χρειαστεί κάθε ρανίδα της εξυπνάδας της για να μπορέσει να αντικρίσει την επόμενη ανατολή.
Ωστόσο, κάθε μέρα που περνάει ο πόλεμος έξω γίνεται όλο και πιο άγριος, οι μαγικοί θάλαμοι του βασιλείου αποδυναμώνονται και οι νεκροί συνεχίζουν να αυξάνονται. Και το χειρότερο;
Η Βάιολετ αρχίζει να υποπτεύεται ότι οι αρχηγοί κρύβουν ένα τρομερό μυστικό.
Φίλοι, εχθροί, εραστές.
Όλοι στη στρατιωτική σχολή Μπασγκάιαθ έχουν μια ατζέντα – διότι μόλις μπεις, μόνο δύο τρόποι υπάρχουν να βγεις: ή να αποφοιτήσεις ή να πεθάνεις.

"Το μέλλον της γεωγραφίας" του Tim Marshall

Από τον συγγραφέα του Αιχμάλωτοι της γεωγραφίας, best seller των New York Times, και κορυφαίο ειδικό στη γεωπολιτική έρχεται ένα βιβλίο που όλοι πρέπει να διαβάσουν για τη σημερινή Κούρσα του Διαστήματος – συμπεριλαμβανομένων της ολοένα και πιο τεταμένης μάχης για κυριαρχία μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας και του τι σημαίνει αυτό για όλους εμάς εδώ στη Γη.
Κατασκοπευτικοί δορυφόροι σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Διαστημικά μέταλλα που αξίζουν περισσότερο από το ΑΕΠ των πιο πολλών χωρών.
Άνθρωποι στον Άρη μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια. Δεν πρόκειται για επιστημονική φαντασία – είναι πραγματικότητα.
Σύντομα, αυτό που συμβαίνει στο διάστημα θα διαμορφώσει την ανθρώπινη ιστορία όσο τα βουνά, τα ποτάμια και οι θάλασσες έχουν επηρεάσει τους πολιτισμούς σε όλο τον κόσμο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η Ρωσία, η Κίνα και οι ΗΠΑ πρωτοστατούν. Τα επόμενα πενήντα χρόνια θα αλλάξουν το πρόσωπο της παγκόσμιας πολιτικής και της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων όπως την ξέρουμε.
Σε αυτό το συναρπαστικό έργο, ο συγγραφέας των best seller Tim Marshall περιηγείται στο νέο γεωπολιτικό τοπίο για να δείξει πώς φτάσαμε ως εδώ και πού οδεύουμε.
Βασισμένο σε εκτενή έρευνα και στα πιο πρόσφατα δεδομένα από υπηρεσίες πληροφοριών, κυβερνήσεις και πολιτικούς θεσμούς, αυτό το βιβλίο παρέχει μια λεπτομερή, ξεκάθαρη περιγραφή της νέας διαστημικής κούρσας, του ανταγωνισμού των μεγάλων δυνάμεων και του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία, η οικονομία και ο πόλεμος επηρεάζουν τους πάντες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Γραμμένο με εκείνη τη διορατικότητα και το πνεύμα που έχουν καθιερώσει τον Marshall ως έναν από τους πιο δημοφιλείς και αξιόπιστους συγγραφείς γεωπολιτικής στον κόσμο, το Μέλλον της γεωγραφίας είναι ένα βασικό ανάγνωσμα για την παγκόσμια δύναμη, την πολιτική και το αύριο της ανθρωπότητας.

"Φιλοσοφία της τεχνητής νοημοσύνης" του Γιώργου Χατζηβασιλείου

Οι άνθρωποι δεν έχουμε κυριαρχήσει στη Γη επειδή έχουμε πιο δυνατούς μυς από τα άλλα πλάσματα. Έχουμε κυριαρχήσει γιατί έχουμε πιο δυνατή νοημοσύνη από τα άλλα πλάσματα. Αυτή μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε κάθε έργο: από κτίρια, όπλα και υπολογιστές, μέχρι επιστήμες, θρησκείες, κωμωδίες ή τις μουσουργίες του Μότσαρτ.
Η φυσική εξέλιξη ταξίδεψε χιλιετίες μέχρι να φτάσει τη διάνοιά μας σε αυτό το επίπεδο. Η τεχνητή νοημοσύνη ωστόσο μπορεί να φτάσει ή και να υπερβεί την ανθρώπινη νοημοσύνη στις ερχόμενες δεκαετίες και ήδη επιδρά ραγδαία στην καθημερινότητά μας. Αναλογιστείτε πόσο έχει αλλάξει τον κόσμο μόνο μία μορφή τεχνητής νοημοσύνης: η Google. Στον 21ο αιώνα οι άνθρωποι έτσι ερχόμαστε αντιμέτωποι πρώτη φορά με την ογκώδη επίδραση ευφυών μηχανών και το ενδεχόμενο να εκκολαφθούν στο μέλλον μορφές τους που θα ξεπερνούν τον άνθρωπο σε ό,τι τον έφτασε από τις πρωτόγονες σπηλιές του μέχρι το φεγγάρι: τη νοημοσύνη του.
Το πιο επιτακτικό φιλοσοφικό ερώτημα που αντιμετωπίζει λοιπόν η σύγχρονη σκέψη είναι: «Μπορεί ο άνθρωπος να ελέγξει κάτι πιο ευφυές από τον ίδιο;»
Το βιβλίο βυθοσκοπεί την οντολογία και την ηθική της νέας τεχνολογίας. Αφηγείται γλαφυρά, με ζωντανή και διαυγή γλώσσα για το ευρύ και διεπιστημονικό κοινό, τις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις, τα οφέλη και τις απειλές, που η τεχνολογία φέρει, καταθέτοντας μαζί πρωτογενείς φιλοσοφικές του ερμηνείες.
Η νέα Τεχνολογία επωάζει ένα καινοφανές σύμπαν. Ο άνθρωπος όπως τον γνωρίζουμε, οι συνήθειες, το φυσικό και ψηφιακό του περιβάλλον, η σωματικότητά του– ίσως και να φαντάζει πρωτόγονος σε λίγες γενιές από σήμερα. Καλώς ή κακώς θα φανεί στο βαθύ μέλλον. Σε κάθε περίπτωση ζούμε ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες, για αυτό και κρίσιμες, στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας.

"Τα γράμματα της αγάπης" του Νικόλα Σμυρνάκη

Έμαθα να μετρώ όλους τους αριθμούς για να εκφράσω την Αγάπη μου για σένα.
Και σταμάτησα στο Ένα.
Μέχρι εκεί χρειάστηκα τελικά.
Ένα εγώ, ένα εσύ.
Ένα μαζί...
Ένα...
Τη δίδαξε ο Χριστός, ο Βούδας, ο Γκάντι. Έγραψαν γι’ αυτήν οι ποιητές. Άνθρωποι θυσιάστηκαν στο όνομά της.
Την ψάχνουμε σε όλη μας τη ζωή. Αδιάλειπτα. Να τη βιώσουμε, να τη χαρίσουμε... Όχι απαραίτητα με τούτη τη σειρά.
Το βιβλίο αυτό υμνεί την Α Γ Α Π Η. Είναι μια συρραφή από λόγια προορισμένα για να εκφράσουμε της ύπαρξής μας τα ανείπωτα.
Ένας αποκαλυπτικός διάλογος με τους πιο αγαπημένους μας.
Εκείνους που είναι εδώ.
Εκείνους που αδημονούμε να έρθουν.
Εκείνους που έχουν φύγει.
Με τον εαυτό μας τον ίδιο.
Το έργο αποτελείται από λέξεις αφιερωμένες στην αγάπη και πρωτότυπα χειρόγραφα σχέδια που έχουν δημιουργηθεί αποκλειστικά από τα 5 γράμματά της.
Τι κι αν τα γράμματα παραμένουν πάντα ίδια, η ΑΓΑΠΗ αλλάζει μορφές. Κάθε σχέδιο και μια διαφορετική εκδοχή της.

"Ο γάτος που δίδασκε Ζεν" του James Norbury

Από τον συγγραφέα και εικονογράφο του διεθνούς best seller Το Μεγάλο Πάντα και ο Μικρός Δράκος έρχεται μια όμορφα εικονογραφημένη εξερεύνηση της ζωής και του Ζεν, μια ιστορία ενηλικίωσης για το ταξίδι ενός γηραιού γάτου προκειμένου να βρει άπειρη σοφία αλλά και τα μαθήματα που μοιράζεται με άλλους στην πορεία.
Σε μια μακρινή πόλη, ένας ηλικιωμένος Γάτος θεωρεί τον εαυτό του πολύ σοφό, μέχρι που ακούει για ένα αρχαίο πεύκο κάπου μακριά, κάτω από τα κλαδιά του οποίου μπορεί να βρεθεί άπειρη σοφία. Έτσι, ο Γάτος ξεκινά ένα ταξίδι βαθιά μέσα στο δάσος ώστε να ψάξει για το δέντρο.
Στην πορεία, γνωρίζει νέους φίλους –τον Κούνελο, την Κορακίνα, τον Λυκάκι, τη Μαϊμού, τη Χελώνα και τον Τίγρη– και συναντά ένα γεμάτο ενέργεια νεαρό γατάκι.
Τι σοφία έχει να μεταδώσει ο Γάτος στους φίλους του και, ίσως το πιο σημαντικό, τι έχει να μάθει ακόμη;
Εμπνευσμένο από Ζεν ιστορίες, με εκπληκτικές εικονογραφήσεις, Ο Γάτος που δίδασκε Ζεν έχει να προσφέρει σοφία σε όλους τους αναγνώστες.

"Το Κλαμπ των Χριστουγέννων" της Becca Freeman

Η Χάνα και ο Φιν περνούν μαζί τα Χριστούγεννα από τότε που γνωρίστηκαν στο κολέγιο.
Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν πουθενά αλλού να πάνε, αφού οι γονείς της Χάνα πέθαναν και τον Φιν τον αποκήρυξε ο πατέρας του, όταν αποκάλυψε στην οικογένειά του ότι είναι γκέι.
Όταν οι δύο φίλοι ξεκίνησαν την ενήλικη ζωή τους στη Νέα Υόρκη, πρόσθεσαν στην παρέα τη στιλάτη Πρία και τον μυστηριώδη Θίο, δημιουργώντας έτσι μια δική τους οικογένεια και απολαμβάνοντας την αίσθηση του ανήκειν που πάντα λαχταρούσαν.
Όμως αυτά τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι τα τελευταία που γιορτάζουν όλοι μαζί, γιατί ο Φιν ανακοινώνει ότι μετακομίζει στο Λος Άντζελες.
Η Χάνα φοβάται μήπως χάσει την οικογένεια που έχει φτιάξει και δεν χαίρεται ακόμη κι όταν το αγόρι της, ο Ντέιβιντ, της προτείνει να δουν πιο σοβαρά τη σχέση τους.
Ο Φιν από την άλλη παλεύει με τα ανέκφραστα συναισθήματά του για τον Θίο.
Άραγε είναι απαραίτητο να χωρίζεις από τους φίλους που αγαπάς επειδή μεγαλώνεις;
Αυτά τα Χριστούγεννα οι αλλαγές που φοβούνται οι φίλοι μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζονται...

"Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας - No 5: Το γκαμπί του βασιλιά και το μυστήριο του Πολέριο" του Κώστα Στοφόρου

Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας ταξιδεύουν στον κόσμο και με την εφαρμογή Πορτολάνος λύνουν παράξενα μυστήρια!
Η Κρίστα ταξιδεύει σε μια μικρή πόλη της Ιταλίας, το Λαντσιάνο, μαζί με τον ανυπόφορο αδελφό της, τον Κομνηνό, αλλά και τη μητέρα της.
Είναι ενθουσιασμένη, επειδή επισκέπτεται την πατρίδα του Τζούλιο Τσέζαρε Πολέριο, ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην ιστορία του σκακιού, του αγαπημένου της παιχνιδιού στο οποίο διαπρέπει.
Ωστόσο, σε ένα γειτονικό χωριό, το Κρέκιο, στον πύργο όπου φιλοξενείται το Βυζαντινό Μουσείο της περιοχής, κρύβεται ένα μεγάλο μυστικό που θα οδηγήσει την ίδια και τον Φιλίππο, τον Ιταλό φίλο της, σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι.
Θα βρει, άραγε, τις σωστές κινήσεις για να κερδίσει την παρτίδα;
Γίνετε κι εσείς Κατάσκοποι της Γεωγραφίας, εξερευνήστε την Ιταλία και την ιστορία του σκακιού και ζήστε μια συναρπαστική περιπέτεια!

"Αγροτόσπιτο" της Sophie Blackall

Πέρα από έναν λόφο, στο τέρμα ενός δρόμου, δίπλα σε ένα ρυάκι όλο στροφές, που λαμπυρίζει, στέκεται ένα σπίτι με δώδεκα παιδιά, που έτρωγαν και κοιμόνταν, που δούλευαν και έπαιζαν, που έμπλεκαν σε φασαρίες, και τσακώνονταν και ονειρεύονταν, που άρμεγαν τις αγελάδες και ψάρευαν στο ρυάκι… ένα αγροτόσπιτο όπου μεγάλωναν περιμένοντας να δουν τι θα γίνει στο μέλλον, τι θα τους φέρει η ζωή. Η Sophie Blackall κάνει ένα μαγευτικό ταξίδι σ’ ένα διαχρονικό αγροτόσπιτο, σ’ ένα μέρος γεμάτο ιστορίες.

"Ο Βίνσεντ διώχνει τα σύννεφα" της Τζένης Κουτσοδημητροπούλου

Ο Βίνσεντ ήταν ζωηρός, ονειροπόλος και εφευρετικός. Αμέτρητες ιδέες χόρευαν ασταμάτητα μέσα στο κεφάλι του, βάζοντάς τον, πολλές φορές, σε μπελάδες. Ώσπου, μια συννεφιασμένη μέρα, η φίλη του η Φράνσις είχε μια σπουδαία ιδέα!
Η νέα σειρά βιβλίων Σε καταλαβαίνω βοηθά τα παιδιά να διαχειριστούν ευαίσθητα θέματα. Εδώ παρουσιάζεται μια τρυφερή ιστορία για τη ΔΕΠΥ – Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.