"Το τελευταίο λάθος" του Παντελή Οικονόμου

Πόσο κινδυνεύει η ανθρωπότητα να κάνει το τραγικό λάθος που θα την αφανίσει;
Με την αναβίωση των μεγάλων συγκρούσεων που παρατηρείται τελευταία, ο κίνδυνος από την πυρηνική απειλή έρχεται όλο και πιο κοντά…
Ο Παντελής Οικονόμου, πυρηνικός φυσικός και πρώην ανώτερο στέλεχος του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ, μοιράζεται απόψεις που διαμόρφωσε κατά την πολυετή εκτέλεση των καθηκόντων του ως διεθνής επιθεωρητής για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.
Με αναφορές σε αξιόπιστα στοιχεία, αναλύει δύο κρίσιμα ζητήματα για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια: το δόγμα της πυρηνικής αποτροπής, το οποίο περιγράφει ως επικίνδυνο παραλογισμό και υποκρισία των πυρηνικών δυνάμεων, και το προνόμιο/καθήκον των ηγετών των πυρηνικών δυνάμεων να αποφασίζουν για το «πάτημα του κουμπιού».
Αναφέρει με σαφήνεια τους λόγους που καθιστούν τους παγκόσμιους ηγέτες, κυρίως των δύο πυρηνικών υπερδυνάμεων, ΗΠΑ και Ρωσίας, αντικειμενικά ανίκανους να παρακολουθήσουν πλέον, λόγω τεχνολογικής προόδου, τον έτσι και αλλιώς πολύπλοκο έλεγχο των πυρηνικών όπλων.
Γι’ αυτό εισηγείται τον σταδιακό αφοπλισμό. Για να αποφευχθεί το τελευταίο λάθος.

"Θρησκευτική πίστη και διεθνείς σχέσεις. Διατάγματα από τον Καρδινάλιο Ρισελιέ και την πρώιμη νεότερη Ευρώπη" του Αριστοτέλη Τζιαμπίρη

Ιστορικοί, φιλόσοφοι και βιογράφοι συμφωνούν ότι ο 17ος αιώνας στην Ευρώπη είναι ταυτισμένος με τον καρδινάλιο Ρισελιέ. Είναι ο «Μεγάλος Αιώνας» (Grand Siècle) για τους Γάλλους, που εγκαινιάστηκε με την ηγετική διακυβέρνηση του Ρισελιέ και τερματίσθηκε με τον θάνατο του Λουδοβίκου ΙΔ΄ το 1715. Ο συγγραφέας του βιβλίου αναδεικνύει με υποδειγματικό τρόπο, σαφήνεια και ακρίβεια τις δύο αντικρουόμενες θέσεις της ιστοριογραφίας: εκείνη που θέλει τον Ρισελιέ άνθρωπο της εκκλησίας, θερμό θιασώτη και υποστηρικτή της μοναρχίας, μείζον μέλημα και χαρακτηριστικό της διακυβέρνησης του οποίου υπήρξε η λογική του κράτους (raison d’état), καθώς υπέτασσε ακόμη και τα θρησκευτικά συμφέροντα στα συμφέροντα του έθνους και του μονάρχη του·και εκείνη που τον θεωρεί αδυσώπητα κυνικό πολιτικό, ο οποίος απέβλεπε στη συγκέντρωση της απόλυτης εξουσίας στα χέρια του.
Στις σελίδες του βιβλίου αναλύεται με αντικειμενικότητα, και χωρίς να αγιοποιείται, το έργο του καρδιναλίου. Αναφερόμενος στην κυριαρχική σημασία της θρησκείας την εποχή εκείνη, ο συγγραφέας κάνει έναν επιτυχή παραλληλισμό με τα όσα διαδραματίζονται σήμερα στη Μέση Ανατολή, που παρουσιάζουν ιδιαίτερες αναλογίες με τα γεγονότα του 17ου αιώνα στην Ευρώπη. Είναι μια πραγματεία διαχρονικής αξίας, που με εκφραστική και επιστημονική αρτιότητα αναδεικνύει, για πρώτη ίσως φορά στη χώρα μας, τον ρόλο του Ρισελιέ ως διαμορφωτή της ιδέας της λογικής του κράτους. Κλείνει δε με μια προτροπή του συγγραφέα προς όλους τους υπευθύνους λήψης κρίσιμων αποφάσεων: να μην παραβλέπουν ποτέ τα ζητήματα θρησκευτικής πίστης. Προτροπή ιδιάζουσας σημασίας, σε μια εποχή μάλιστα που γινόμαστε μάρτυρες μιας παγκόσμιας επανόδου της θρησκείας, μιας «επιστροφής στην πίστη».

"Η τελευταία αρκούδα" της Hannah Gold

Στο Νησί των Αρκούδων δεν υπάρχουν πια καθόλου πολικές αρκούδες. Τουλάχιστον έτσι λέει στην Έιπριλ ο πατέρας της όταν χάρη στις έρευνές του πηγαίνουν να μείνουν σε έναν μετεωρολογικό σταθμό της Αρκτικής. Αλλά ένα βράδυ η Έιπριλ βλέπει φευγαλέα κάτι που έχει ξεκάθαρα σχήμα αρκούδας να προχωράει με μεγάλες δρασκελιές πέρα στον ορίζοντα. Μια πολική αρκούδα που δεν θα έπρεπε να είναι εκεί – που πεινάει, είναι μόνη και πολύ μακριά από το σπίτι της. Μια αρκούδα που νιώθει πως κάτι της λείπει – όπως και στην Έιπριλ.
Όσο το ασυνήθιστο δέσιμό τους βαθαίνει, η Έιπριλ είναι όλο και πιο αποφασισμένη να σώσει τον καινούριο της φίλο, τον Αρκούδο, κι έτσι ξεκινά το μεγαλύτερο και πιο σημαντικό ταξίδι της ζωής της. Ένα ταξίδι που θα σώσει τον Αρκούδο.
Ίσως και την ίδια την Έιπριλ…

"Μια ιστορία χωρίς κλισέ" του Davide Calì

Αυτή είναι η ιστορία ενός ιππότη που… Α, όχι! Νισάφι με τους ιππότες που πάνε να σώσουν τις πριγκίπισσες! Αυτό είναι ένα παλαιολιθικό κλισέ! Οι πριγκίπισσες μπορούν μια χαρά να σώσουν μόνες τους τον εαυτό τους! Ωραία λοιπόν, είναι η ιστορία ενός ιππότη που πήγε να σκοτώσει έναν κακό δράκο… Γιατί «κακό;» Κι αυτό είναι κάπως κλισέ, έτσι δεν είναι;
Απολαύστε ένα βιβλίο που μας δείχνει –επιτέλους– πώς να φτιάχνουμε μια ιστορία χωρίς κλισέ!

"Το λιοντάρι της βιβλιοθήκης" της Michelle Knudsen

Ένα λιοντάρι μπήκε στη βιβλιοθήκη και κανείς δεν ξέρει τι να κάνει. Υπάρχει κανόνας για τη φασαρία. Και κανόνας για το τρέξιμο. Όμως δεν υπάρχει κανόνας για τα λιοντάρια!
Ένα συγκινητικό βιβλίο-ύμνος στον χώρο της βιβλιοθήκης.