Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Claire Spencer τα έχει όλα. Έναν πανέμορφο άνδρα στο πλευρό της, μια έφηβη κόρη και ένα ολοκαίνουργιο σπίτι στη λίμνη Vermont.
Όταν όμως η κόρη φεύγει για το κολέγιο, εκείνη αρχίζει να έχει τα πρώτα συμπτώματα μοναξιάς.Τις ώρες που είναι μόνη στο σπίτι ανησυχητικά φαινόμενα την αναστατώνουν.
Η Claire αναστατώνεται και καταφεύγει στον ψυχαναλυτή και στους φίλους της. Όλοι όμως προσπαθούν να την καθησυχάσουν και να την ηρεμήσουν. Εκείνη όμως είναι πεπεισμένη ότι κάτι συμβαίνει και ψάχνοντας ανακαλύπτει μια πρόσφατη ερωτική περιπέτεια του άντρα της.
Το πρόβλημα είναι ότι η νεαρή ερωμένη δεν ζει πια, αλλά η Claire πιστεύει ότι το πνεύμα της κοπέλας κρύβεται πίσω από αυτά που της συμβαίνουν.

Προσωπική άποψη:
Πριν ξεκινήσω τις διθυραμβολογίες σχετικά με την ταινία θα ήθελα να σημειώσω πως, κατά την ταπεινή μου πάντα άποψη, πρόκειται όχι μόνο για ένα από τα κορυφαία θρίλερ όλων των εποχών, αλλά και για μια από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει στην διάρκεια της ζωή μου. Όσοι πιστεύετε πως μια ταινία τρόμου δεν μπορεί να κατέχει κορυφαία θέση στις προτιμήσεις μας, τότε μάλλον δεν έχετε δει το “Ένοχο Μυστικό” και ίσως αυτή, να είναι μια καλή ευκαιρία για να το κάνετε.

Το “Ένοχο Μυστικό” χωρίς αμφιβολία, είναι από τις ταινίες εκείνες που άλλαξαν τον κινηματογραφικό ορίζοντα στην κατηγορία των ταινιών τρόμου. Η αισθητική της και η εξέλιξη της πλοκής της ήταν εκείνη που επηρέασε κατά κόρον, πάρα πολλές ταινίες αυτής της κατηγορίας. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι όταν η ταινία έκανε την έξοδό της στις αίθουσες, το σενάριο και η θεματολογία της ήταν κάτι το πολύ πρωτότυπο και ιδιαίτερο, σε αντίθεση με σήμερα όπου το πιθανότερο είναι κάτι ανάλογο να περάσει σχεδόν απαρατήρητο.

Ο Robert Zemeckis είναι ένας από εκείνους τους σκηνοθέτες, που στην πλειοψηφία των έργων του μπορώ να πω ότι με έχει αφήσει ιδιαίτερα ικανοποιημένη. Δεν είναι λίγες οι ταινίες του τις οποίες λατρεύω και που μάλιστα έχω σχολιάσει στο παρελθόν. Η συγκεκριμένη δε, ίσως είναι η καλύτερη, καλλιτεχνικά πάντα, δουλειά του. Επηρεασμένος σαφέστατα από την σχολή που ίδρυσε ο μεγάλος Hitchock, πλάθει την υπόθεση με τέτοιον τρόπο ώστε ο θεατής να βιώνει την απόλυτη αγωνία καθώς και την απόλυτη έκπληξη. Δύσκολα το μυαλό σου μπορεί να φανταστεί ποια είναι η αλήθεια, τι πραγματικά συμβαίνει πράγμα, που κρατάει σε εγρήγορση τις αισθήσεις μας.

Η πορεία του έργου σταθερή, γεμάτη ανατροπές και αμφιβολίες. Μπορείς άραγε να εμπιστευτείς το ένστικτο ή τις αισθήσεις σου; Όλα είναι σχετικά! Ο Zemeckis δεν θέλει να προκαλέσει φτηνό εντυπωσιασμό αλλά πραγματικό ενδιαφέρον. Θέλει να κορυφώσει την αγωνία μας κάτι που καταφέρνει μέσα από τα επιδέξια σκοτεινά πλάνα του που μοιάζουν να κρατούν καλά κρυμμένα μυστικά. Μαγευτικά είναι τα βουβά διαστήματα της ταινίας που δεν είναι και λίγα. Η απουσία διαλόγων είναι αρκετές στιγμές έντονη όμως, η σιωπή αυτή μοιάζει να μπορεί να πει περισσότερα από τα λόγια και το σημαντικότερο, να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα ρίγη.

Η Michelle Pfeiffer δεν είναι μόνο ένα από τα πιο αέρινα και γοητευτικά πλάσματα που έχουν περάσει από το Hollywood αλλά και μια εξαίσια ηθοποιός που ερμηνεύει κάθε ρόλο που θα πέσει στα χέρια της με μοναδική δυναμική και πάθος. Ο ρόλος της αυτός είναι ένας από εκείνους που ο καθένας μας θα μπορούσε να ξεχωρίσει μέσα σε όλα τα χρόνια της καριέρας της. Όμως και ο Harrison Ford στέκεται άξια δίπλα της, γοητευτικός και αγέρωχος συμπληρώνοντας την εικόνα ενός ιδιαίτερου, χαρισματικού ζευγαριού, απόλυτα ταυτόσημου με αυτό που υποστηρίζουν.

Η ταινία αυτή σίγουρα απευθύνεται σε ανθρώπους με γερά νεύρα. Ο τρόμος, η αγωνία, η αμφισβήτηση και η πορεία προς την λύτρωση συνειδήσεων και όχι μόνο, λειτουργούν απόλυτα εναρμονισμένα υπό την καθοδήγηση ενός σκηνοθέτη που όταν το θέλει κάνει θαύματα αφήνοντας πίσω του ταινίες θρύλους του κινηματογραφικού στερεώματος. Το πραγματικό συναντάει το μεταφυσικό σε μια πρώτη γνωριμία που μαγεύει τον θεατή και τον κάνει να κρατάει την ανάσα του μέχρι το τελευταίο λεπτό.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ένοχο Μυστικό
Είδος: Θρίλερ
Σκηνοθέτης: Robert Zemeckis
Πρωατγωνιστές: Michelle Pfeiffer, Harrison Ford, Joe Morton, Diana Scarwid, James Remar, Miranda Otto, Katharine Towne, Amber Valletta
Παραγωγή: 2000
Διάρκεια: 129’

Σχετικά sites που αξίζουν τον κόπο:
http://en.wikipedia.org/wiki/What_Lies_Beneath
http://www.imdb.com/title/tt0161081/