Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Σε μια απότομη στροφή στις ειδυλλιακές Άλπεις της Ιταλίας, ένα φορτηγό ξεφεύγει από την πορεία του κι ανατρέπεται, σκορπίζοντας το έμψυχο φορτίο του. Παράλληλα ένας πασίγνωστος δικηγόρος διεθνούς φήμης βρίσκεται δολοφονημένος στο βαγόνι ενός τρένου, που κατευθύνεται προς τη Βενετία.
Μόνο ο επιθεωρητής Γκουίντο Μπρουνέτι, με το αλάνθαστο ένστικτό του, μπορεί να αποκαλύψει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στις δύο αυτές τραγωδίες. Οι έρευνές του τον οδηγούν σε κάποιο κακόφημο μπαρ της Βενετίας και τότε, κάτω από τη λαμπερή επιφάνεια του πλούτου και της εξουσίας, καταφέρνει να εντοπίσει και ακολουθεί πεισματικά τα ίχνη ενός εγκληματικού δικτύου, που ξεπερνά όχι μόνο τα όρια της λιμνοθάλασσας αλλά και τα σύνορα της Ιταλίας.

Προσωπική άποψη:
Η αλήθεια είναι πως τις τελευταίες μέρες αισθάνομαι αρκετά κουρασμένη και αποσυντονισμένη. Λίγο τα τρεχάματα, λίγο οι απεργίες που κάνουν την ζωή μας ακόμα πιο δύσκολη, δεν είχα ως άμεση προτεραιότητα το διάβασμα. Πολύ θα το ήθελα αλλά δυστυχώς, ήταν πάνω από τις δυνάμεις μου. Το γεγονός δε ότι είχα ξεκινήσει να διαβάζω το "Θάνατος Και Κρίση", δεν έκανε τα πράγματα διόλου καλύτερα αφού, ειλικρινά, είχα βαρεθεί μέχρι ναρκοληψίας, μετανιώνοντας την ώρα και τη στιγμή που το ξεκίνησα. Το μόνο πετυχημένο στο όλο δημιούργημα, είναι ο τίτλος του, που από τη μία σε κάνει να σκέφτεσαι σοβαρά την αυτοκτονία από την άλλη, αν δεν όδηγηθείς σε αυτό το άκρο, σίγουρα θα σε πιάσει κρίση. Πραγματική σπατάλη χρόνου σε μια περίοδο που μερικά λεπτά ακόμα, είναι ίσως πιο σημαντικά ακόμα και από τα λεφτά.

Ο Βενετσιάνος επιθεωρητής Γκουίντο Μπρουνέτι, αναλαμβάνει την έρευνα του θανάτου ενός Ιταλού μεγαλοδικηγόρου, ο οποίος και δολοφονήθηκε στο βαγόνι ενός τρένου, στο οποίο κι επέβαινε για επαγγελματικούς λόγους. Τα στοιχεία δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα ενώ το κοντινό του περιβάλλον δεν φαίνεται πρόθυμο να βοηθήσει έτσι ώστε να οδηγηθεί σε ασφαλή συμπεράσματα. Και όσο η έρευνα μοιάζει να χωλαίνει, τόσο περισσότερο μπερδεύονται τα πράγματα εξαιτίας νέων περιστατικών και θανάτων που αν και θεωρητικά σύνδετοι, μοιάζουν εξαιρετικά όμοιοι ως προς την πρόθεση που κρύβεται πίσω από την εκτέλεσή τους. Και εδώ ίσως αναρωτιέστε, ποια είναι η σύνδεση με το ανατρεπόμενο φορτηγό που αναφέρεται στην περίληψη του βιβλίου. Πιστέψετε με... είναι η μοναδική στιγμή που θα αναρωτηθείτε γιατί, αν και το βιβλίο ξεκινάει με το γεγονός αυτό, λησμονιέται στα μονοπάτια της ανίας.

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα του βιβλίου, για 'μένα, είναι η ίδια του η επιμέλεια που είναι, κάκιστη. Όταν έχεις να κάνεις με έναν διάολογο που δεν καταλαβαίνεις, ποιος μιλάει, που ξεκινάει και που τελειώνει η φράση του και που εμπλέκεται η σκέψη του ή η γραμμή της αφήγησης, τότε το να διαβάσεις συγκεντρωμένα και να κατανοήσεις τον γραπτό λόγο του συγγραφέα, είναι κάτι πολύ, πάρα πολύ δύσκολο και αυτό γιατί, καταντάει κουραστικό πολύ-πολύ σύντομα. Από 'κει κι έπειτα, η ίδια η ιστορία, είναι παντελώς αδιάφορη και χωρίς λογική συνέχεια. Δεν λαμβάνουμε τις απαραίτητες πληροφορίες που θα μας ταρακουνήσουν, θα δώσουν ώθηση στην σκέψη μας, θα μας κάνουν να στροφάρουμε και να παραστήσουμε τους αστυνόμους που πιάνουν την άκρη του μήτου, ακολουθώντας τον μέχρι το τέλος και τη λύση, ενώ η ιστορία εξελίσσεται με βραδυποριακούς, άνευρους και ανιαρούς ρυθμούς.

Και ενώ ο επιθεωρητής Γκουίντο Μπρουνέτι είναι μια πάρα πολύ συμπαθής φυσιογνωμία, δεν καταφέρνει να μας κερδίσει γιατί αισθανόμαστε πως κάτι λείπει. Δεν ξέρω αν ισχύει αυτό που θα πω ή όχι αλλά, η εντύπωση που σχημάτισα εγώ ως αναγνώστρια είναι πως, ο Μπρουνέτι έχει παρελθόν και πως αν δεν το γνωρίζεις με κάθε λεπτομέρεια, δεν μπορείς να τον καταλάβεις απόλυτα, ούτε ως άνθρωπο, ούτε ως επαγγελατία ή οικογενειάρχη, δεν μπορείς να αντιληφθείς σε βάθος τον τρόπο που σκέφεται και τελικά, πράττει. Η σύνδεση ανάμεσα στα διάφορα γεγονότα, η αποκάλυψη των λεπτομερειών εκείνων που οδηγούν στη λύση του μυστηρίου, έρχονται όλα μαζεμένα στις τελευταίες 40 σελίδες και τελικά, είναι οι μοναδικές που έχουν μια κάποια λογική και μια δόση ενδιαφέροντος, χωρίς ωστόσο να είναι αρκετές για να σώσουν το καράβι, που έχει αρχίσει προ πολλού να μπάζει νερά, από το να βουλιάξει.

Αν νομίζετε ότι όλα όσα αναφέρω παραπάνω είναι υπερβολές και κακίες, δεν έχετε παρά να αγοράσετε το συγκεκριμένο βιβλίο για να το διαπιστώσετε και μόνοι σας. Εγώ σας προκαλώ, εσείς, έχετε τα κότσια να ρισκάρετε την τύχη σας; Αλλά ακόμα και κότσια να έχετε, μεταξύ μας, είστε πρόθυμοι να διακινδυνέψετε να χάσετε χρόνο και χρήμα, πόσο μάλλον για ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που δεν το αξίζει, όταν στην αγορά του βιβλίου μπορείτε να βρείτε πάμπολλες, εξαιρετικά ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες επιλογές, που θα σας κάνουν αναμφίβολα να εκτιμήσετε την ουσιαστική αξία ενός, κατά γενική ομολογία, προβλέψιμου, τετριμμένου και φθαρμένου είδους. Η φιλική μου συμβουλή είναι να μείνετε μακριά... μακριά και αγαπημένοι.
Βαθμολογία 3/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Donna Leon
Μεταφραστής: Μπαρτζινόπουλος Ερρίκος
Εκδόσεις: Σύγχρονοι Ορίζοντες
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2012
Αρ. σελίδων: 336
ISBN: 978-960-398-386-6