Συνοπτική περίληψη του έργου:
Η Akeelah λατρεύει τις λέξεις και συμμετέχει σε πολλούς διαγωνισμούς ορθογραφίας.
Αντιμέτωπη με εξάσκηση και δυσκολίες, άθελά της ενώνει τη γειτονιά στον αγώνα της να κερδίσει στον εθνικό διαγωνισμό.

Προσωπική άποψη:
Υπάρχουν εκατοντάδες ταινίες που πραγματεύονται την υλοποίηση ενός μεγάλου ονείρου. Άλλες τόσες, που θέλουν να μας πείσουν πως όλα είναι δυνατά, αρκεί να πιστέψουμε στις δυνατότητές μας και πως με την δικιά μας προσπάθεια, μπορούμε να εμπνεύσουμε μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων. Το "Συλλαβίζοντας Το Όνειρο", αποτελεί έναν συνδυασμό των δύο παραπάνω ιδεών και το αποτέλεσμα, είναι εξαιρετικά καλό, με ένα εντεκάχρονο κορίτσι μιας παρηκμασμένης αμερικάνικης κοινότητας, να δίνει τον δικό του αγώνα να ξεχωρίσει, όχι μόνο για να ικανοποιήσει την προσωπική του ανάγκη να κάνει κάτι σημαντικό αλλά, για να εμπνεύσει, ένα κοινωνικό σύνολο που στην πραγματικότητα, είναι πολύ μεγαλύτερο απ' όσο φαντάζεται.

Η εντεκάχρονη Akeelah, έχει ζήσει μια πολύ δύσκολη ζωή. Ο πατέρας της δολοφονήθηκε όταν ήταν μόλις 6 χρόνων και διοχέτευσε όλο της τον πόνο στο να μάθει λέξεις, κάτι που ο πατέρας της αγαπούσε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχει ένα μεγάλο χάρισμα, ένα ταλέντο το οποίο όμως, χρειάζεται να καλλιεργηθεί. Όταν οι καθηγητές της την πιέζουν να πάρει μέρος σε διαγωνισμούς ορθογραφίας, ώστε να εκπροσωπήσει το σχολείο της στην κορυφαία διοργάνωση του είδους, αρχικά, αντιδρά αρνητικά, μην θέλοντας να τραβήξει την προσοχή πάνω της. Δεν αργεί ωστόσο να συνειδητοποιήσει πως η συμμετοχή της, σημαίνει πολύ περισσότερα απ' όσα πιστεύει. Δεν έχει να κάνει μόνο με την ίδια αλλά, με ολόκληρη την κοινότητα στην οποία ανήκει που ίσως, με τη δικιά της βοήθεια, να τραβήξει πάνω της την προσοχή που χρειάζεται ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής και εκπαίδευσής της.

Σίγουρα το συγκεκριμένο story, το έχουμε συναντήσει σε διάφορες παραλλαγές. Η συγκεκριμένη όμως, μέσα από την απλότητά της, καταφέρνει να μας προσεγγίσει σε ένα συναισθηματικό επίπεδο που λίγες παραγωγές του είδους μπορούν, χωρίς να εκβιάζει τα αισθήματά μας, χωρίς να καταφεύγει σε ακρότητες και δήθεν ηθικά μηνύματα. Αυτά που θέλει η ταινία να περάσει στον θεατή, είναι πολύ ξεκάθαρα, δοσμένα με τρόπο απλό και κατανοητό, χωρίς να κρύβεται πίσω τους, κάτι περισσότερο από αυτό που φαίνεται. Ο Doug Atchison υπογράφει, τόσο το σενάριο, όσο και την σκηνοθεσία της ταινίας και χωρίς να πετυχαίνει τελικά κάποιον άθλο, καταφέρνει να μας σερβίρει μια ενδιαφέρουσα ταινία, που μας κεντρίζει το ενδιαφέρον και κατά παράδοξο τρόπο, μας κάνει να αγωνιούμε μέχρι το τέλος για την εξέλιξή της. Και παρά το γεγονός ότι το φινάλε είναι το ιδανικό, δεν ενοχλούμαστε γιατί βαθιά μέσα μας, έτσι θέλουμε και έτσι πιστεύουμε πως θα έπρεπε να είναι τα πράγματα.

Η Keke Palmer, εμφανίζεται στο ρόλο της Akeelah ικανοποιητικά και επάξια, εκφράζοντας απόλυτα, τόσο συναισθηματικά όσο και οπτικά, τη μειονότητα την οποία, κινηματογραφικά εκπροσωπεί. Ο Laurence Fishburne, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ταινία καθώς, υποδύεται τον προγυμναστή της Akeelah και είναι ομολογουμένως, εντυπωσιακός και πληθωρικός, όπως σε κάθε του εμφάνιση. Συνδυάζει απόλυτα, την πατρική, στοργική φιγούρα που φέρει στις πλάτες της τα δικά της βάσανα, με εκείνη του αυστηρού καθηγητή, που δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί του, είναι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνει και αφοσιωμένος στο σκοπό του. Οι συμπληρωματικοί χαρακτήρες, είναι εξίσου καλοί σε αυτό που καλούνται να υποστηρίξουν, με τους Curtis Armstrong και Angela Bassett να μας προσφέρουν, ένα touch παραπάνω.

Μπορεί η ιστορία της Akeelah να μην αποτελεί πρώτη κινηματογραφική επιλογή, άλλωστε κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο δεδομένης της παλαιότητάς της όμως, για παρακολούθηση στο dvd του σαλονιού σας, παρέα με αγαπημένους φίλους και αράζοντας στον καναπέ, είναι ό,τι πρέπει. Υπάρχει συναίσθημα που δεν είναι επιφανειακό, υπάρχουν μηνύματα τα οποία είναι απλά και κατανοητά και υπάρχει και μια εξέλιξη η οποία, παρά του ιδανικού του πράγματος, δεν στερείται ρεαλιστικότητας. Γιατί, όταν παλεύουμε για κάτι, μπορούμε να το πετύχουμε, ακόμα κι αν μερικές φορές, αμφιβάλλουμε ακόμα κι εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Γιατί όταν αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να παλέψουμε άλλο, πάντα υπάρχουν δίπλα μας άνθρωποι να μας στηρίξουν και να μας βοηθήσουν, τόσο γιατί πιστεύουν σε μας, όσο και γιατί, ξεχωρίζουν κι εκείνοι κατά μία έννοια, μέσα από τη δικιά μας προσπάθεια. Σε αυτές τις ιδέες βασίζεται η ταινία και καλό θα ήταν, να της υιοθετήσουμε όλοι στην καθημερινότητά μας, φτάνοντας τις δυνατότητές μας στα όριά τους.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Συλλαβίζοντας Το Όνειρο
Είδος: Κοινωνική
Σκηνοθέτης: Doug Atchison
Πρωταγωνιστές: Laurence Fishburne, Keke Palmer, Curtis Armstrong, Angela Bassett, J.R. Villarreal, Sean Michael, Sahara Garey, Lee Thompson Young, Jumper Lark, Julito McCullum, Erica Hubbard, Eddie Steeples, Tzi Ma
Παραγωγή: 2006
Διάρκεια: 112'

Επίσημο site: