Σήμερα θέλω να εγκαινιάσουμε μια νέα κατηγορία στο blog, αυτή των anime και των manga. Φυσικά, δεν είστε υποχρεωμένοι να γνωρίζετε για ποιο ακριβώς πράγμα μιλάω όμως είμαι βέβαιη πως όλοι σας, έστω κι αν δεν γνωρίζετε την ορολογία, έχετε διαβάσει ή παρακολουθήσει κάτι σχετικό. Πριν ξεκινήσουν λοιπόν σχετικές αναρτήσεις, θεώρησα καλά να προηγηθεί ένα πιο επεξηγηματικό θα έλεγα post, σκοπός του οποίου είναι να θυμίσει στους παλαιότερους και να μυήσει τους νεότερους, σε αυτόν τον φανταστικό κόσμο.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ MANGA:
Τα manga είναι ιαπωνικής προέλευσης comic books και πρωτοέκαναν την εμφάνισή τους στα τέλη του 19ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα, το 1874 με το "Eshinbun Nipponchi" το οποίο περιείχε πολύ απλές ως προς των σχεδιασμό τους εικόνες που βρήκαν ωστόσο άμεσα μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Ακολούθησαν τα "Marumaru Chinbun" το 1877 και το "Garakuta Chinpo" το 1879. Το μεγάλο μπαμ ωστόσο για το είδος έγινε το 1895 με το "Shōnen Sekai" του διάσημου παιδικού λογοτέχνη Iwaya Sazanami, η ιστορία του οποίου βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στον πόλεμο μεταξύ Ιαπωνίας και Κίνας το διάστημα 1894-1985. Ακολούθησε ένα ακόμα manga, ανάλογου περιεχομένου το 1905, το "Russo-Japanese War", το οποίο και έγινε μεγάλη επιτυχία και όπως ίσως αντιλαμβάνεστε, δεν άργησαν να ακολουθήσουν πολύ περισσότερα, τα οποία δεν θα αναφέρω καθώς δεν έχω πρόθεση να σας κουράσω με περιττά, ίσως, ιστορικά στοιχεία.


Τα manga, σε αντίθεση με τα Δυτικά comic books, χαρακτηρίζονται από κάποια πολύ συγκεκριμένα στοιχεία:
  • Τα χαρακτηριστικά των πρωταγωνιστών που λαμβάνουν δράση σε αυτά, είναι ιδιαίτερα, τόσο στην αισθητική, όσο και στον σχεδιασμό τους ο οποίος και έχει εξελιχθεί σε τεράστιο βαθμό μέσα στα τόσα χρόνια ύπαρξής τους.
  • Είναι ασπρόμαυρα και ο αριθμός των σελίδων τους μπορεί να φτάσει εκείνες ενός λογοτεχνικού βιβλίου.
  • Διαβάζονται από τα δεξιά προς τα αριστερά γεγονός που δεν αποτελεί απλά μια ιδιορρυθμία καθώς, ως γνωστόν, έτσι διαβάζουν οι Ιάπωνες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ANIME:
Τα anime, όπως και τα manga, είναι Ιαπωνικής επίσης προέλευσης κινούμενα σχέδια. Μάλιστα, αυτά τα δύο είδη συνδέονται άμεσα μεταξύ τους καθώς, πάμπολλα anime ήταν manga πριν μεταφερθούν ως κινούμενα σχέδια στην μικρή οθόνη, χωρίς να αποκλείουμε τις περιπτώσεις όπου συνέβη το ακριβώς αντίθετο. Στην Ιαπωνία ως anime χαρακτηρίζεται κάθε κινούμενο σχέδιο, ακόμα και εκείνα Δυτικής προέλευσης. Αντίθετα, σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη, τα κινούμενα σχέδια τα αποκαλούμε animation και anime, μόνο όσα προέρχονται από την Ιαπωνία.
Το πιθανότερο είναι πως αν κάποιος δηλώσει ότι βλέπει anime, όλο και κάποιος άλλος θα απορήσει πως μπορεί να βλέπει κανείς "παιδικά", όταν έχει ξεπεράσει τα επιτρεπτά όρια ηλικίας. Υπάρχει όμως μια βασική διαφορά όσον αφορά τα anime σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλα κινούμενα σχέδια. Δεν απευθύνονται αποκλειστικά και μόνο σε παιδιά. Χαρακτηριστικό δε είναι το γεγονός πως πολλά anime που προβλήθηκαν στη χώρα μας ως "παιδικά" σε πρωινές τηλεοπτικές ζώνες, στην Ιαπωνία, είχαν δείκτη καταλληλότητας ηλικίας 15 ή και 18 και άνω.


Τα anime, σε αντίθεση με τα Δυτικά κινούμενα σχέδια, χαρακτηρίζονται από τα εξής στοιχεία:
  • Οι πρωταγωνιστές τους δεν είναι super ήρωες με μοναδικές δυνάμεις και στενά κολάν. Είναι απλοί καθημερινοί άνθρωποι οι οποίοι, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, έχουν την δυνατότητα να αξιοποιήσουν κάποια ξεχωριστή δύναμη ή χάρισμα που δεν αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ύπαρξή τους.
  • Οι πρωταγωνιστές στα anime αγαπάνε, ερωτεύονται, διχάζονται, προδίδουν, πεθαίνουν... δεν υπάρχει έλεος, δεν υπάρχει οίκτος... αν οι δημιουργοί αποφασίσουν κάτι πολύ απλά, αυτό συμβαίνει και εμείς, είμαστε υποχρεωμένοι να το δεχτούμε γιατί έτσι είναι η ζωή.
  • Οι πρωταγωνιστές των anime έχουν πολύ έντονα χαρακτηριστικά. Μεγάλα μάτια, που επιτρέπουν την έκφραση οποιουδήποτε συναισθήματος να περάσει με πολύ ξεκάθαρο τρόπο, έντονες γωνίες, περίεργους χρωματισμούς μαλλιών, διατηρώντας ωστόσο μια ιδιαίτερη ρεαλιστικότητα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μπορούμε να ταυτιστούμε περισσότερο μαζί τους απ' ότι με τους Δυτικούς αντίστοιχους ήρωες, στα χαρακτηριστικά των οποίων δεν δίνεται βάση στην λεπτομέρεια αλλά αντίθετα, είναι πιο σουρεαλιστικά και τελικά, πιο αδιάφορα.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ANIME:
Το πρώτο anime έκανε την εμφάνισή του στις αρχές του 20ου αιώνα και πιο συγκεκριμένα, το 1917 και δεν ήταν παρά ένα μικρό κλιπάκι, που μόλις και μετά βίας έφτανε τα 2' και τίτλο, "Namakura Gatana", αν και οι Ιάπωνες πειραματίζονταν με τις Δυτικές τεχνικές των κινουμένων σχεδίων από το 1907. Η δεκαετία του '30 υπήρξε ένας σημαντικός σταθμός στην εξέλιξη του anime με τους κινηματογραφιστές να μπορούν να δημιουργήσουν χαρακτήρες και περιβάλλοντα, που τα πενιχρά budgets δεν μπορούσαν να προσφέρουν στον κλασσικό κινηματογράφο. To 1943 ήρθε δια χειρός Seo Μituyo η πρώτη ταινία anime μεγάλου μήκους με τίτλο "Momotaro Umi no Shinpei", διάρκειας 74' λεπτών όπου πρωταγωνιστές είναι μικρά, χαριτωμένα ζωάκια αλλά και δαιμονικά τέρατα, το θέμα της οποίας ήταν ο αγώνας των Ιαπώνων να απελευθερώσουν της Ινδονησία και την Μαλαισία.
Το 1948 ιδρύεται η Toei Animation και το 1958, με την πρώτη έγχρωμη ταινία anime μεγάλου μήκους, "Hakujaden", η οποία και βασιζόταν περισσότερο στα πρότυπα που είχε καθιερώσει η Disney όμως δεν αργεί να αλλάξει το στυλ της και έτσι να ξεκινήσει την επανάσταση στον χώρο του κινουμένου σχεδίου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το "Τetsuwan Atomu", γνωστό και ως "Astro Boy", με την υπογραφή του Osamu Τezuka που κυκλοφόρησε το 1963 και σαφέστατα ήταν επηρεασμένο από την sci-fi λατρεία του κοινού στη Δύση.
Στο διάστημα της δεκαετίας του '70 και του '80, η αγορά κατακλύστηκε από anime με πρωταγωνιστές γιγάντια ρομπότ, γνωστά και ως mecha, που αντιμετώπιζαν τους εκάστοτε εξωγήινους εισβολείς, πολλά εκ των οποίων βασίστηκαν σε manga, με χαρακτηριστικότερο ίσως όλων το "Mazinger" του Nagai Go, αλλά και άλλα όπως το "Grendizer", που αποτέλεσε μεγάλη πηγή εσόδων σε πολλαπλά επίπεδα. Ανατρέχοντας κανείς στην εποχή εκείνη, μπορεί να μετρήσει πάνω από 50 ολοκληρωμένες σειρές διαφορετικών τίτλων.
Την εποχή που γεννήθηκα, το 1984 δηλαδή, οι Ιάπωνες κινηματογραφιστές αποφασίζουν να μην μείνουν στα στεγανά των τηλεοπτικών σειρών αλλά να προχωρήσουν σε νέες ταινίες μεγάλου μήκους, με τον κορυφαίο Hayao Miyazaki, τον οποίο οι περισσότεροι ίσως να γνωρίζετε από το πιο πρόσφατο και πολυβραβευμένο "Spirited Away", να γυρίζει το εξαιρετικό "Nausicaä of the Valley of the Wind", το οποίο και βασίστηκε στο ομώνυμο manga.
Δεν θέλω να επεκταθώ πολύ στα anime των 90's και των 00's καθώς, είναι ίσως και τα πιο γνωστά στο κοινό, με μεγάλο αριθμό αυτών να έχουν παιχτεί και στην ελληνική τηλεόραση, μεταγλωττισμένα από τα εκάστοτε κανάλια της χώρας.


ΤΑ ANIME ΣΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ:
Μπορεί τα manga μόλις την τελευταία δεκαετία να έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό στη χώρα μας, με πολλά μεγάλα βιβλιοπωλεία να παρέχουν στο κοινό σειρές μεταφρασμένες στα αγγλικά αλλά και κάποια στα ελληνικά όμως τα anime έκαναν δυναμική εμφάνιση στην Ελλάδα, πολύ αργότερα απ' ότι στην Αμερική που είχαν ήδη φτάσει από την δεκαετία του '70, βρίσκοντας μεγάλη ανταπόκριση. Την δεκαετία του '80, η πλειοψηφία των anime που έφτασαν στην ψωροκώσταινα, βρισκόντουσαν στα συνοικιακά video clubs σε μορφή vhs. Την δεκαετία του '90, άρχισαν σταδιακά να σβήνουν ως κασέτες και να μεταφέρονται στις πρωινές τηλεοπτικές ζώνες των καναλιών τα Σαββατοκύριακα, με τον ΑΝΤ1 να μας προσφέρει το καλύτερο υλικό όλων και άλλα κανάλια να ακολουθούν το παράδειγμά του. Κάποιοι από εσάς, σίγουρα θα θυμάστε το Junior's TV, το οποίο έπαιζε κατ' εξοχήν anime ταινίες, αλλά και άλλα κανάλια όπως το NEW CHANNEL και αργότερα το STAR, που συνεχίζει να προβάλει ανάλογες σειρές μέχρι και σήμερα. 


ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Μπορεί να μην είμαι φωτεινός παντογνώστης όσον αφορά τα manga και τα anime όμως, έχω διαβάσει πολλά και έχω δει ακόμα περισσότερα καθώς, ανήκω στη γενιά εκείνη που ευτυχώς, είχε την πολυτέλεια να έχει στην διάθεσή της επιλογές κάθε είδους και που μας σημάδεψαν για μια ολόκληρη ζωή. Μπορεί σε κάποιους να φαντάζουν "παιδικά" όμως, για μένα όπως και για πολλούς άλλους, τα κινούμενα αυτά σχέδια μας δίδαξαν μαθήματα ζωής, χωρίς πάντα να το κάνουν με τον εύκολο τρόπο. Συμβολίζουν μια εποχή και χαρακτηρίζονται από μια κουλτούρα που αν και διαφορετική, δεν παύει να είναι γοητευτική, διδακτική και εν τέλει, τόσο στην ουσία όσο και στον σχεδιασμό, αποτελούν μια από τις σημαντικότερες σχολές στον χώρο. Ναι λοιπόν... βλέπω και διαβάζω και θα συνεχίσω να το κάνω, ακόμα κι επαναλαμβάνοντας σειρές του παρελθόντος γιατί απλά, θα μείνω για πάντα παιδί.