Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Άννα Έμερσον, τριαντάχρονη καθηγήτρια αγγλικών κουρασμένη από τους κρύους χειμώνες στο Σικάγο κι από μια σχέση που δεν οδηγεί πουθενά, ενθουσιάζεται με την ευκαιρία να περάσει το καλοκαίρι σ' ένα τροπικό νησί, κάνοντας μαθήματα στον δεκαεξάχρονο Τι Τζέι, που έχει μόλις αναρρώσει από καρκίνο.
Όταν όμως μπαίνουν σε ένα ιδιωτικό αεροπλάνο για το εξοχικό των γονιών του, το αδιανόητο συμβαίνει: το αεροπλάνο χαλάει και πέφτει σε μια θάλασσα γεμάτη καρχαρίες. Καταφέρνουν να βγουν στην ξηρά, αλλά σύντομα ανακαλύπτουν ότι βρίσκονται μόνοι, σε ένα ακατοίκητο νησί.
Αρχικά η μόνη τους σκέψη είναι η επιβίωση: νερό, τροφή, καταφύγιο. Αλλά όταν οι μέρες γίνονται εβδομάδες κι αυτές μήνες, οι δυο ναυαγοί αντιμετωπίζουν επιπλέον επικίνδυνες τροπικές καταιγίδες, πολλούς κινδύνους που κρύβονται στα νερά, ακόμα και την πιθανότητα ο καρκίνος του Τι Τζέι να επιστρέψει.
Καθώς ο καιρός περνά η Άννα αρχίζει να αναρωτιέται αν τελικά η μεγαλύτερη πρόκληση απ 'όλες στο νησί, είναι να ζει με ένα αγόρι που σιγά σιγά γίνεται άνδρας...

Προσωπική άποψη:
Οι εκδόσεις Παπαδόπουλος, έχοντας μπει για τα καλά στον χώρο του σύγχρονου μυθιστορήματος, μόλις κυκλοφόρησαν το τελευταίο τους βιβλίο με τίτλο, "Στο Νησί". Ένα βιβλίο το οποίο φέρει την υπογραφή της Tracey Garvis Graves η οποία, μπορεί να έχει γεννηθεί στην Αμερική όμως, έχει ελληνικές ρίζες καθώς ο παππούς της ήταν Έλληνας που μετανάστευσε στις Η.Π.Α. σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι το πρώτο της και μην μπορώντας αρχικά να βρει εκδότη, αποφάσισε να προβεί σε αυτοέκδοση, κάνοντας πολύ μεγάλη επιτυχία και κερδίζοντας την αγάπη του κοινού, πράγμα που οδήγησε το έργο της σε επίσημη έκδοση και μάλιστα, στην μετάφραση και κυκλοφορία του σε πολλές χώρες του κόσμου αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πως αν κάποιος έχει θέληση να πετύχει, μπορεί να καταφέρει.

Η Άννα είναι μια 30χρονη γυναίκα η οποία, όντας φιλόλογος, αναλαμβάνει να κάνει μαθήματα στην διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, στον Τι Τζέι, έναν 16χρονο νεαρό ο οποίος μόλις έχει καταφέρει να ξεπεράσει τον καρκίνο που του εμφανίστηκε δύο χρόνια νωρίτερα. Έχοντας αναλάβει να τον μεταφέρει σε ένα τροπικό νησί όπου η οικογένειά του έχει ήδη μεταβεί, φτάνουν στο Μάλε και από εκεί, επιβιβάζονται σε ένα υδροπλάνο που θα τους οδηγήσει στο προορισμό τους. Όμως κατά την διάρκεια της πτήσης, ο πιλότος, παθαίνει καρδιακή προσβολή και το αεροπλάνο πέφτει στη θάλασσα και η Άννα με τον Τι Τζέι σώζονται από θαύμα και καταφέρνουν να φτάσουν σε ένα έρημο νησί όπου πρέπει να επιβιώσουν μέχρι κάποιος να τους βρει και να τους σώσει. Όμως ο καιρός περνάει και βοήθεια δεν έρχεται και οι δυο τους το παίρνουν απόφαση πως ίσως δεν καταφέρουν ποτέ να γυρίσουν πίσω, κάνοντας ό,τι καλύτερο μπορούν μέρα με τη μέρα. Τα χρόνια περνούν και μεταξύ τους αναπτύσσεται ένας ισχυρός δεσμός που δεν αργεί να εξελιχθεί σε έναν μεγάλο έρωτα.

Το μοναδικό ίσως μειονέκτημα της συγκεκριμένης ιστορίας είναι το γεγονός ότι η συγγραφέας καταφεύγει σε κάποιες μη ρεαλιστικές διευκολύνσεις των πρωταγωνιστών της, σαν να επιθυμεί να τους δώσει χρόνο και χώρο να αναπνεύσουν. Προσωπικά δεν με ενοχλεί, δεδομένων των συνθηκών καθώς μιλάμε, όχι μόνο για μια περιπέτεια αλλά και για μια αισθηματική ιστορία μέσα από την οποία αναδεικνύεται πως εξελίσσεται ο άνθρωπος ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν στη ζωή του. Το βιβλίο ουσιαστικά χωρίζεται σε δύο σκέλη. Το πρώτο έχει να κάνει με την ζωή των δύο πρωταγωνιστών πάνω στο νησί παρουσιάζοντάς μας με λεπτομέρεια, όχι όμως κουραστική ή εκνευριστική, την καθημερινότητά τους πάνω στο νησί και τους τρόπους που παλεύουν για να μείνουν ζωντανοί. Το δεύτερο πάλι, έχει να κάνει με την επιστροφή τους στην καθημερινότητας μιας φυσιολογικής ζωής και κατά πόσο μπορούν να αντέξουν και να διαχειριστούν τις διαφορές τους για να μπορέσουν ή όχι, να συνεχίσουν να είναι μαζί. Όταν είσαι μόνος σου με τον άλλο, χωρίς κανέναν να κρίνει και χωρίς να έχεις τίποτα να περιμένεις, είναι εύκολο. Όταν συμβαίνει το αντίθετο όμως;

Ένα τέτοιο θέμα, θα μπορούσε πολύ εύκολα να ξεφύγει και να γίνει χυδαίο και προκλητικό. Μπορεί να βρισκόμαστε στο 2013 όμως, ακόμα και στις μέρες μας, μια σχέση ανάμεσα σε δύο ανθρώπους με τόσο μεγάλη διαφορά ηλικίας και μάλιστα, με τη γυναίκα να είναι μεγαλύτερη, δεν παύει να είναι κατακριτέα από μεγάλη μερίδα του κόσμου. Η συγγραφέας όμως, εξελίσσει και αναπτύσσει τόσο όμορφα και ισορροπημένα τη σχέση ανάμεσα στην Άννα και τον Τι Τζέι που δεν μας ξενίζει καθόλου αντίθετα, μας προκαλεί συναισθήματα αγάπης και τρυφερότητας. Είναι δύο άνθρωποι που έμαθαν να επιβιώνουν μαζί, κάτω από αντίξοες συνθήκες, που αντιμετώπισαν χιλιάδες δυσκολίες και το να έρθουν κοντά ήταν αναπόφευκτο. Εκτός όλων αυτών όμως, η Graves δίνει στην σχέση των δύο πρωταγωνιστών τον χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να καταλήξουν σε έναν ερωτικό δεσμό. Δεν γίνεται άμεσα, δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη αλλά αντίθετα, περνάει ιδιαίτερα μεγάλο διάστημα, τόσο ώστε να δικαιολογεί τις σωματικές και συναισθηματικές τους ανάγκες και που δεν είναι παράνομο, δηλώνοντάς μας έναν κώδικα ηθικής.

Ένα βιβλίο που περίμενα πολύ καιρό και που ειλικρινά, απόλαυσα από την πρώτη μέχρι την τελευταία του σελίδα το οποίο, δεν άφησα από τα χέρια μου παρά μόνο όταν έφτασα στο τέλος. Με απλό και άμεσο λόγο, η Graves αφηγείται μια ιστορία που μπορεί να φαντάζει εξωπραγματική όμως ποιος ξέρει... όλα είναι βγαλμένα από τη ζωή, έτσι δεν λένε; Σίγουρα η ιστορία της Άννας και του Τι Τζέι έχει αρκετά σουρεαλιστικά στοιχεία όμως από 'κει και πέρα, είναι μια ιστορία που έχει αγωνία, περιπέτεια, καθημερινό αγώνα, συναίσθημα και εσωτερικές συγκρούσεις, πράγματα που ακόμα και η ίδια η αφήγηση, που εναλλάσσεται ανάμεσα στους δυο τους επιτρέποντάς μας να ξέρουμε πως σκέφτονται και πως νιώθουν, μας επιτρέπει να δούμε, να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε, μετατρέποντας αυτό το θεωρητικά ρομάντζο, σε κάτι περισσότερο, θέτοντας μάλιστα σημαντικά ερωτήματα πάνω σε ένα κοινωνικό ζήτημα που σηκώνει μεγάλη κουβέντα και που ίσως σκοπό του είναι να μας κάνει να βγάλουμε τις παρωπίδες μας και να δούμε πως ο έρωτας, δεν ακολουθεί οδηγίες αλλά, μπορεί να γεννηθεί εκεί που δεν τον περιμένεις, αρκεί να υπάρχει το κατάλληλο έδαφος για να γεννηθεί και διάθεση από τις δύο μεριές, να μείνει ζωντανός.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Tracey Garvis Graves
Μεταφραστής: Ισμυρίδου Παλμύρα
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2013
Αρ. σελίδων: 412
ISBN: 978-960-484-436-4