Μερικές φορές, τα καλύτερα πράγματα, έρχονται στον δρόμο μας τυχαία. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με ένα καλό βιβλίο, μια τηλεοπτική σειρά, μια ταινία... ακόμα κι ένα anime, καμιά φορά. Μια από αυτές τις περιπτώσεις, είναι εκείνη του "Clannad", ενός anime το οποίο και επέλεξα να το δω, συναντώντας τυχαία μια πολύ συγκεκριμένη φωτογραφία της σειράς στο διαδίκτυο, η οποία και μου κίνησε το ενδιαφέρον. Και τελικά, είμαι ευγνώμων που αυτό συνέβη γιατί διαφορετικά, θα είχα χάσει μια υπέροχη, συγκλονιστική εμπειρία.

ΤΙ ΗΤΑΝ ΑΡΧΙΚΑ ΤΟ "CLANNAD":
Το "Clannad" εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνική αγορά στις 28 Απριλίου 2004, ως visual novel, κατασκευή της εταιρείας Key για τα Windows PCs αρχικά, ενώ αργότερα προσαρμόστηκε και για τις κονσόλες PlayStation 2, PlayStation Portable, Xbox 360 και PlayStation 3. Πολύ πιθανόν τώρα, να αναρωτιέστε τι ακριβώς είναι ένα visual novel. Λοιπόν... δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα ψηφιακό διαδραστικό παιχνίδι με χαρακτήρες anime, στην πλειοψηφία της αγοράς τουλάχιστον.
Όσον αφορά το "Clannad", είναι ένα παιχνίδι με δραματικό-ρομαντικό story line που μπορεί να ακολουθήσει έξι διαφορετικές κατευθύνσεις ανάλογα με τις επιλογές του παίκτη, βασικός χαρακτήρας του οποίου είναι ένας τελειόφοιτος λυκείου, ο Tomoya Okazaki, ο οποίος κατά την διάρκεια του τελευταίου του χρόνου στο σχολείο γνωρίζει πληθώρα ανθρώπων, ανάμεσα στους οποίους και πέντε κορίτσια τα οποία και βοηθάει χωριστά, προκειμένου να λύσουν κάποιο συγκεκριμένο πρόβλημα που τις απασχολεί. Παράλληλα, θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα girly dating game.
Όταν το παιχνίδι πρωτοκυκλοφόρησε στην Ιαπωνία, δεν δυσκολεύτηκε να ανέβει στο νούμερο ένα των πωλήσεων ενώ πάρα πολλές φορές, πολύ καιρό μετά την αρχική του κυκλοφορία, συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τα 50 δημοφιλέστερα video games. Μάλιστα, η επιτυχία του παιχνιδιού, οδήγησε την Key στην απόφαση να δημιουργήσει το spin-off, "Tomoyo After: It's a Wonderful Life", το οποίο απευθυνόταν σε πιο ενήλικο κοινό, επεκτείνοντας την ιστορία μιας εκ των πέντε θηλυκών χαρακτήρων, εκείνον της Tomoyo Sakagami, και κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 2005.

LIGHT NOVEL & MANGA:
Η τεράστια επιτυχία του visual novel, οδήγησε τους Jun Maeda, Yūichi Suzumoto, Kai και Tōya Okano, στην δημιουργία του πρώτου light novel, εμπνευσμένο από την ιστορία του video game. Τα light novels, είναι μικρές σε έκταση νουβέλες οι οποίες και στοχεύουν μέσης ηλικίας αναγνωστικό κοινό, συνήθως μαθητές γυμνασίου και λυκείου. Εκδόθηκε από την ASCII Media Works και δημοσιεύτηκε σε κεφάλαια στο περιοδικό Dengeki G's Magazine, μεταξύ Σεπτεμβρίου 2004 και Οκτωβρίου 2005 με τίτλο, "Official Another Story Clannad: Hikari Mimamoru Sakamichi de".
Η πρώτη σειρά manga βασισμένη στο παραπάνω story με τίτλο, "Clannad Official Comic" που ολοκληρώθηκε σε 8 τεύχη, δημιουργήθηκε από την ίδια την εταιρεία Key σε συνεργασία με την Juri Misaki η οποία και ανέλαβε τον σχεδιασμό, και εκδόθηκε από την Jive ενώ παράλληλα, δημοσιεύτηκε ανά κεφάλαιο στο περιοδικό Comic Rush μεταξύ Απριλίου 2005 και Απριλίου 2009.
Στα ενδιάμεσα της παραπάνω περιόδου και μεταξύ 21 Ιουνίου 2007 και 21 Αυγούστου 2008, η Key, σε συνεργασία με την Shaa αυτή τη φορά για τον σχεδιασμό των manga, εξέδωσε μία ακόμα σειρά, αποτελούμενη από μόλις 2 τεύχη, με τίτλο "Official Another Story Clannad: Hikari Mimamoru Sakamichi de", η οποία και εκδόθηκε από την Flex Comix ενώ παράλληλα δημοσιεύτηκε ανά κεφάλαιο στο περιοδικό Comi Digi +.
Η τρίτη σειρά manga, τα σχέδια της οποίας ανέλαβε και πάλι η Shaa σε κείμενα της εταιρείας Key, ξεκίνησε να δημοσιεύεται τον Αύγουστο του 2007 και σταμάτησε στο τεύχος Ιουλίου του 2009, στο περιοδικό Dengeki G's Magazine. Στις 26 Οκτωβρίου του 2009 ξεκίνησε να δημοσιεύεται εκ νέου στο αδελφό περιοδικό του Dengeki G's Magazine, στο Dengeki G's Festival! Comic. Η συγκεκριμένη σειρά ολοκληρώθηκε σε 4 τεύχη, με το πρώτο να εκδίδεται από την ASCII Media Works στις 27 Φεβρουαρίου του 2008 ενώ το τέταρτο και τελευταίο τεύχος, κυκλοφόρησε στις 27 Μαρτίου 2012.
Το 4ο και τελευταίο manga, αποτελούμενο από ένα και μόνο τεύχος με τίτλο  "Clannad: Tomoyo Dearest", σε κείμενα εταιρείας Key και σχεδιασμό χαρακτήρων Yukiko Sumiyoshi, εκδόθηκε από την Fujimi Shobo ενώ δημοσιεύτηκε ανά κεφάλαιο στο περιοδικό Dragon Age Pure μεταξύ 20 Φεβρουαρίου 2008 και 20 Αυγούστου 2008.
Εδώ να συμπληρώσω, χωρίς να επεκταθώ ιδιαίτερα σε λεπτομέρειες και σας κουράσω παραπάνω, πως έχουν κυκλοφορήσει περισσότερες από τέσσερις ανθολογίες, ο αριθμός των τόμων στην κάθε μία ποικίλει, εμπνευσμένες από το "Clannad", όπως και short stories, βιβλία, νουβέλες κλπ. αλλά και 8 μουσικά albums.


Η ΤΑΙΝΙΑ:
Η Toei Animation ανακοίνωσε κατά την διάρκεια του Tokyo Anime Fair στις 23 Μαρτίου του 2006 πως μια anime ταινία βασισμένη στο visual novel επρόκειτο να κυκλοφορήσει. Η ταινία βγήκε στις αίθουσες διατηρώντας τον ομώνυμο τίτλο, "Clannad", στις 15 Σεπτεμβρίου 2007, σε σκηνοθεσία Osamu Dezaki και σενάριο Makoto Nakamura. Το βασικό story line της ταινίας, επικεντρώθηκε στον χαρακτήρα της Nagisa Furukawa. Η ταινία κυκλοφόρησε σε 3 εκδόσεις DVD και πιο συγκεκριμένα, Collector's Edition, Special Edition και Regular Edition στις 7 Μαρτίου 2008. Τον Μάρτιο του 2011, η Sentai Filmworks κυκλοφόρησε μία υποτιτλισμένη και μια μεταγλωττισμένη έκδοση στα αγγλικά.

ΤΟ ANIME:
Στις 15 Μαρτίου 2007, το Ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο BS-i ανακοίνωσε την anime σειρά "Clannad" μέσω ενός trailer 30'' μετά το τελευταίο επεισόδιο του "Kanon". Την παραγωγή της σειράς ανέλαβε η Kyoto Animation και την σκηνοθεσία ο Tatsuya Ishihara ο οποίος και είχε δουλέψει πάνω και σε άλλες μεταφορές παιχνιδιών της Key και πιο συγκεκριμένα, στα "Air" και "Kanon". Η σειρά προβλήθηκε μεταξύ 04 Οκτωβρίου 2007 και 27 Μαρτίου 2008 και ολοκληρώθηκε έπειτα από 23 επεισόδια, 22 εκ των οποίων είναι κανονικά ενώ το 23ο, είναι ένα bonus επεισόδιο το οποίο και μας δείχνει ένα μέρος του πως πέρασαν οι ήρωές μας τις διακοπές τους, μετά τα τελευταία γεγονότα που ολοκλήρωσαν τον κύκλο του "Clannad". Επιπλέον, κυκλοφόρησε ένα ακόμα επεισόδιο σε μορφή OVA με τίτλο, "Another World: Tomoyo Arc" το οποίο είναι ουσιαστικά μια φανταστική εκδοχή του πως θα είχε εξελιχθεί η ζωή του Tomoya αν κι εφόσον είχε κάνει σχέση με την Tomoyo και όχι με την Nagisa.
Αξίζει να αναφέρουμε πως στην ιαπωνική έκδοση, τόσο στην ταινία όσο και στο anime που ακολούθησε, τις φωνές των Tomoya και Nagisa, χάρισαν αντίστοιχα οι Yuichi Nakamura και Mai Nakahara, με τον πρώτο να αντικαθιστά τον Kenji Nojima που χάρισε τη φωνή του στον Tomoya τς ταινίας, οι οποίοι είχαν συνεργαστεί και στο anime "Fairy Tail", υποδυόμενοι τους χαρακτήρες Gray Fullbuster και Juvia Lockser όπου επίσης είχαν ένα ερωτικό θέμα μεταξύ τους.


ΤΟ STORY LINE:
Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Tomoya Okazaki, ένας μαθητής της τρίτης λυκείου ο οποίος ζει με τον αλκοολικό πατέρα του μετά τον θάνατο της μητέρας του όταν εκείνος ήταν ακόμα παιδί και που γενικότερα, σιχαίνεται τη ζωή του αλλά και την ίδια την πόλη στην οποία ζει. Δεν βρίσκει κανένα νόημα και αφήνει την κάθε μέρα να περνάει μέσα σε μια συγκεκριμένη ρουτίνα που συνδυάζεται με το σχολείο, τις κοπάνες, το άραγμα στο σπίτι του κολλητού του και νυχτερινές περιπλανήσεις στην πόλη προκειμένου να αργήσει να επιστρέψει στο σπίτι. Όλα αυτά όμως πρόκειται να αλλάξουν όταν στους πρόποδες του λόφου του σχολείου του συναντήσει τη Nagisa Furukawa, ένα ασθενικό και ντροπαλό κορίτσι που εξαιτίας της κακής του υγείας, αναγκάζεται να επαναλάβει την τελευταία τάξη ώστε να μπορέσει να αποφοιτήσει. Χωρίς να είναι σίγουρος γιατί, ο Tomoya, αισθάνεται συμπάθεια για την συνεσταλμένη Nagisa η οποία δυσκολεύεται να δημιουργήσει νέες φιλίες και που ονειρεύεται να μπει στην ομάδα θεάτρου του σχολείου. Όταν όμως ανακαλύπτει πως η ομάδα έχει διαλυθεί, με την βοήθεια του Tomoya αποφασίζει να την δημιουργήσει και πάλι από την αρχή. Αυτό, είναι το ξεκίνημα της φιλίας τους αλλά και μιας πορείας μέσα από την οποία θα αποκτήσουν πολλούς φίλους, θα βοηθήσουν τον καθέναν από αυτούς με τον δικό τους τρόπο οδηγώντας τους στην λύτρωση και τελικά, βοηθώντας του ίδιους τους εαυτούς του να διαπιστώσουν πως η ζωή μπορεί να είναι καλύτερη, αρκεί να το προσπαθούμε.

ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ANIME:
Αν και στα πρώτα 2-3 επεισόδια δεν του το είχα, το "Clannad" αποδείχτηκε ένα εξαιρετικό anime, με δομημένο και ισορροπημένο σενάριο που τα έχει όλα. Χωρίς να χάνει το χιούμορ του και χωρίς να στερεί την διασκέδαση από τους πρωταγωνιστές μας, αποτελεί μια καθαρά κοινωνιολογική προσέγγιση της σύγχρονης οικογενειακής, και όχι μόνο, πραγματικότητας, θίγοντας ζητήματα εξαιρετικά σημαντικά και με μεγάλη σπουδαιότητα, τα οποία αξίζουν προσοχής, παρατήρησης και μελέτης:
  • την τραγικότητα της απώλειας ενός ή και των δύο γονιών ενός παιδιού
  • την σπουδαιότητα του να μπορούμε να προχωράμε στη ζωή μας και να συνεχίζουμε ώστε να εκπληρώσουμε τα όνειρά μας ακόμα κι αν αυτό φαντάζει δύσκολο
  • την δυσκολία του να διαχειριστείς συναισθηματικά και ψυχολογικά το ότι ένας άνθρωπος που αγαπάς μπορεί να μην αναρρώσει ποτέ από μια ασθένεια ή ένα ατύχημα αλλά ωστόσο, χωρίς να χάνεις την ελπίδα σου
  • το πόσο σπουδαίο πράγμα είναι οι γονείς μας, πόσο εύκολο είναι για εκείνους και για όσους θα γίνουν γονείς, όχι να θυσιάζουν τα όνειρά τους για χάρη των παιδιών τους αλλά, τα όνειρα των παιδιών τους να γίνονται όνειρα δικά τους
  • το ότι κάτι δεν το βλέπουμε, δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει και πως κάποιος ή κάτι, ίσως και μιαν ανάμνηση, χάνεται μονάχα όταν επιτρέψουμε μέσα στην καρδιά μας να χαθεί διαφορετικά, είναι εκεί για πάντα
  • το ότι ακόμα και το αδύνατον, μπορεί να γίνει δυνατό, αρκεί να το προσπαθήσεις, να έχεις πείσμα και να πιστεύεις στον εαυτό σου
  • την δύναμη που έχει η αδελφική αγάπη η οποία δεν παύει να υπάρχει ακόμα κι αν ο συναισθηματικός εγωισμός είναι εκεί, παρατηρεί και απειλεί να ξεσπάσει γιατί πολύ απλά, δεν έχει σημασία, όχι όταν αγαπάς
  • το πως μπορεί να γεννιόμαστε έχοντας μια οικογένεια αλλά στην πορεία της ζωής μας, έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε εμείς τη δικιάς μας, μαζί με τους φίλους μας, με εκείνους που αγαπάμε και μας αγαπάνε χωρίς όρους 
  • το ότι το να προσφέρεις τη βοήθειά σου, μπορεί να σε κάνει περισσότερο ευτυχισμένο απ' όσο ίσως να πίστευες, περισσότερο ίσως ακόμα κι από εκείνον που γίνεται αποδέκτης της βοήθειάς σου
  • το πόσο εύκολα ένα κακό οικογενειακό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί σε ακραίες συμπεριφορές οι οποίες, ακόμα κι αν είναι τραγικές, ίσως τελικά να είναι αυτό που απαιτείται για να συνειδητοποιήσουμε ποιοι είμαστε και τι νιώθουμε
  • το ότι οι γονείς μας μπορεί να μην είναι οι ιδανικοί αλλά ότι ακόμα κι έτσι, εμείς, οφείλουμε να παλέψουμε για την δικιά μας ζωή, για να γίνουμε καλύτεροι
  • το πως για να μας συγχωρήσουν οι άλλοι, πρέπει να συγχωρήσουμε πρώτα εμείς τον εαυτό μας
  • το ότι μια κακιά φήμη, όσο εύκολα μπορεί να εξαπλωθεί και να διαιωνιστεί, άλλο τόσο εύκολο είναι να την διαλύσεις ακολουθώντας το σωστό μονοπάτι αυτή τη φορά
  • το ότι η αγάπη δεν είναι επικίνδυνη, αρκεί να έχεις την τόλμη να την αναγνωρίσεις, να την αποδεχτείς και να την αγκαλιάσεις με τρυφερότητα
Είναι πραγματικά, συγκλονιστικά τα συναισθήματα που μου γέννησε το συγκεκριμένο anime το οποίο, όπως ανέφερα και παραπάνω, έχει έντονες κοινωνιολογικές αλλά και ψυχολογικές βάσεις. Παράλληλα, στηρίζεται σε μια δόση μεταφυσικής θεωρίας η οποία επεξηγείται και αναλύεται καλύτερα στον 2ο κύκλο της σειράς για τον οποίο και θα μιλήσουμε σε άλλο post. Αυτό που έχει σημασία να γνωρίζετε είναι πως, μέσα σε όλα τ' άλλα, το "Clannad", είναι μια ιστορία που αναπτύσσει με τον δικό της τρόπο την ύπαρξη πολλαπλών κόσμων σε παράλληλους χρόνους ή έστω, σε παράλληλα διαστήματα. Επιπλέον, επεκτείνεται στην θεωρία του ότι αν κάνεις καλές πράξεις στη ζωή σου, αυτές γίνονται ενέργεια η οποία, αργά ή γρήγορα, επιστρέφει σε σένα για να σε βοηθήσει και να εκπληρώσει τη μεγαλύτερη ευχή σου. Με απλά λόγια... μια υπέροχη, ρομαντική, δραματική, τρυφερή ιστορία, μια ιστορία με πολλές διακλαδώσεις, μια ιστορία δεκάδων ανθρώπων ο καθένας εκ των οποίων, θα μπορούσε να είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Αναμφίβολα, αξίζει τον χρόνο και την προσοχή σας, θα σας κάνει να γελάσετε και να κλάψετε, να συγκινηθείτε, να ταυτιστείτε και γιατί όχι, ακόμα και να θυμηθείτε...

Και για το τέλος... ένα τραγούδι από το anime που πραγματικά αγαπώ...
"Ana" ερμηνευμένο από την Lia...



Clannad - Opening


Clannad - Opening Full Song


Clannad - Ending


Clannad - Ending Full Song