Ένα από τα anime που παρακολούθησα το τελευταίο διάστημα και με εντυπωσίασε, είναι το "Mirai Nikki" και είμαι βέβαιη πως οι fans του είδους ξέρετε πολύ καλά για ποιο πράγμα μιλάω. Και ναι, είναι μεγάλη κουβέντα αυτή που ετοιμάζομαι να ξεστομίσω παρ' όλα ταύτα, βρίσκω το θάρρος -ή και το θράσος, πείτε το όπως εσείς θέλετε- να την πω δημόσια. Για μένα, το συγκεκριμένο anime, δεδομένης της θεματολογίας του, είναι σχεδόν στο ίδιο επίπεδο όπου βρίσκεται και το "Death Note". Ουσιαστικά, βασίζονται στην ιδέα της δύναμης και της εξουσίας και του κατά πόσο είσαι πρόθυμος να φτάσεις στα άκρα, ακόμα και να θυσιάσεις ένα κομμάτι του εαυτού σου προκειμένου να επιτύχεις το σκοπό σου. Σαφέστατα και η ιδέα βασίζεται σε διαφορετικά ιδεώδη σε κάθε περίπτωση, αλλά δεν μπορούμε να αρνηθούμε πως έχουν αρκετά κοινά σημεία σύνδεσης, εξίσου καλά αναπτυγμένα.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το "Mirai Nikki", γνωστό και με τον αγγλικό τίτλο "Future Diary", ξεκίνησε ως Ιαπωνική σειρά manga, γραμμένη και σχεδιασμένη από τον Sakae Esuno. Αρχικά, δημοσιεύτηκε σε συνέχειες στο περιοδικό "Shōnen Ace" των εκδόσεων Kadokawa Shoten, ενώ τον Ιανουάριο του 2006 ξεκίνησε η κυκλοφορία του σε ολοκληρωμένη μορφή, με το 1ο τεύχος να βγαίνει στην αγορά στις 26 του μήνα. Η σειρά ολοκληρώθηκε 4 χρόνια μετά και πιο συγκεκριμένα, στις 27 Δεκεμβρίου 2010, όπου και κυκλοφόρησε το 12ο και τελευταίο τεύχος. Παράλληλα, μεταξύ Νοεμβρίου 2008 και Ιουλίου 2013, κυκλοφόρησαν άλλα 3 manga τα οποία και αποτελούν side-stories της βασικής ιστορίας, που ακούν στους τίτλους "Mosaic", "Paradox" και "Redial". Για την έκδοση του manga στη Βόρειο Αμερική και στην αγγλική γλώσσα, τα δικαιώματα απέκτηκε η Tokyopop ωστόσο, δεδομένου ότι το 2011 κατέβασε ρολά, τουλάχιστον όσον αφορά τις εκδόσεις στην Αμερική -καθ' ότι Γερμανική εταιρεία-, μόνο 10 από τα 12 τεύχη έχουν μεταφραστεί ενώ είναι αμφίβολο μετά από τόσα χρόνια το αν θα μεταφραστούν τα άλλα 2 που εκκρεμούν. Βέβαια, η σειρά έχει κτκλοφορήσει και στην Γερμανική γλώσσα, έχοντας ολοκληρωθεί, με πολύ μεγάλη επιτυχία από τις εκδόσεις Egmont Manga, ενώ μέσα στο έτος αναμένεται να ολοκληρωθεί και η κυκλοφορία της, πάλι στα Γερμανικά, σε μορφή Kindle. Αξίζει να αναφέρουμε πως η Kadokawa Shoten προχώρησε επίσης στην παραγωγή ενός visual novel βασισμένο στο manga με τίτλο, "Future Diary: The 13th Diary Owner", για την πλατφόρμα του PlayStation Portable, το οποίο και κυκλοφόρησε στις 28 Ιανουαρίου 2010, ενώ επανεκδόθηκε με νέα γραφικά και καλύτερη ποιότητα σχεδίου στις 26 Απριλίου 2012. Επιπλέον, ένα τηλεοπτικό live action δράμα 11 επεισοδίων σύνολο, προβλήθηκε μεταξύ 12 Απριλίου και 30 Ιουνίου του 2012 από το τηλεοπτικό δίκτυο Fuji TV, με την πλοκή ωστόσο να έχει έντονες διαφορές σε σχέση με το manga και το anime.

ΤΟ ANIME:
Μια τηλεοπτική μεταφορά του manga πραγματοποιήθηκε από τα studios Asread, με τον Naoto Hosoda να αναλαμβάνει την σκηνοθεσία και τον σχεδιασμό των χαρακτήρων ανέλαβαν από κοινού οι Eiji Hirayama και Ruriko Watanabe. Βέβαια, πριν την πρεμιέρα, ενα ειδικό 8λεπτο συλλεκτικό pilot επεισόδιο, είχε κυκλοφορήσει σε DVD μαζί με το 11ο τεύχος του manga στις 09 Δεκεμβρίου 2010, ένα χρόνο δηλαδή πριν την πρεμιέρα, προετοιμάζοντας με αυτό τον τρόπο το έδαφος. Η σειρά βγήκε στον αέρα στις 10 Οκτωβρίου 2011, ενώ ολοκλήρωσε τον κύκλο της έπειτα από 26 επεισόδια και πιο συγκεκριμένα στις 16 Απριλίου 2012. Για την Βόρειο Αμερική τα δικαιώματα του anime απέκτησε η Funimation, η οποία συνεργάστηκε με την Niconico όσον αφορά το θέμα της προβολής μέσω διαδικτύου ενώ λίγο καιρό αργότερα, απέκτησαν και τα δικαιώματα έκδοσης των επεισοδίων σε μορφή home video. Στις 19 Ιουνίου 2013, προς μεγάλη ικανοποίηση των fans που είχε δυσαρεστηθεί από το φινάλε της σειράς, κυκλοφόρησε και το OVA που ολοκληρώνει τον κύκλο του "Mirai Nikki" το οποίο είχε τίτλο "Future Diary: Redial" και ουσιαστικά, αποτελεί τον επίλογο που όλοι περίμεναν.

ΤΟ STORY:
Ο Yukiteru Amano, γνωστός ως Yuki στο anime -ή και ως Yukkii, αναλόγως ποιος τον φωνάζει- είναι ένας νεαρός έφηβος που περνάει τον περισσότερο χρόνο του καταγράφοντας τα ασήμαντα γεγονότα της ημέρας του σε ένα ημερολόγιο που έχει δημιουργήσει στο κινητό του. Εσωστρεφής και με πολλές ανασφάλειες, ο Yuki δεν θα λέγαμε πως έχει πραγματικούς φίλους, παρά μονάχα τους Deus Ex Machina -τον Θεό του Χώρου και του Χρόνου- και την Murmur, υπηρέτη του πρώτου, την ύπαρξη των οποίων και θεωρεί της φαντασίας του. Μια μέρα, ο Deus, δίνει στον Yuki ένα ξεχωριστό ημερολόγιο, κάνοντάς του αναφορά σε κάποιο παιχνίδι, κάτι στο οποίο ο Yuki δεν δίνει και μεγάλη σημασία, ειδικά όταν συνειδητοποιεί πως στο ημερολόγιο του υπάρχουν καταχωρήσεις που αφορούν το μέλλον του, καταχωρήσεις που η μία μετά την άλλη, επαληθεύονται. Ο Deus, που μόνο φανταστικός δεν είναι, αναγκάζει τον Yuki να συμμετάσχει σε μια αναμέτρηση μαζί με 12 άλλους παίκτες, οι οποίοι έχουν επίσης στην κατοχή τους από ένα
ημερολόγιο, που το καθένα προβλέπει το μέλλον με διαφορετικό τρόπο και που να ταιριάζει στη φύση της προσωπικότητάς τους. Οι κανόνες, είναι απλοί! Το μόνο που έχουν να κάνουν οι συμμετέχοντες, είναι να ανακαλύψουν την ταυτότητα των αντιπάλων τους, να τους εντοπίσουν και τελικά, να τους σκοτώσουν, πριν ο κόσμος να φτάσει στο τέλος του και οδηγηθεί στην εποχή της Αποκάλυψης, με τον κινητή να στέφεται ο νέος Θεός του Χώρου και του Χρόνου στη θέση του Deus, το σώμα του οποίου έχει αρχίσει να φθείρεται. Ο Yuki, που καμία επιθυμία δεν έχει να λάβει μέρος σε όλο αυτό, πόσο μάλλον να γίνει Θεός, αναγκάζεται να από τις περιστάσεις, ειδικά όταν ο Deus τον ανακηρύσσει ως τον "πρώτο" και τον αγαπημένο του παίκτη που θεωρεί ότι έχει και τις μεγαλύτερες πιθανότητες να κερδίσει. Με τους υπόλοιπους παίκτες να τον θεωρούν απειλή, ο Yuki, προκειμένου να επιβιώσει, θα αναγκαστεί να συμμαχήσει με την παίκτρια και συμμαθήτριά του, Yuno Gasai, η οποία δηλώνει τρελά ερωτευμένη μαζί του και πρόθυμη να κάνει ό,τι χρειαστεί για να τον προστατέψει, ακόμα και να πεθάνει όταν έρθει εκείνη η ώρα. Φυσικά, ο Yuki φρικάρει και τρομοκρατείται από την συμπεριφορά της, πολύ περισσότερο δε όσο εκείνη συνεχίζει να μιλάει για το ευτυχισμένο τέλος τους που θα έρθει στις 28 Ιουλίου, την 90η μέρα του παιχνιδιού, τη μέρα που ο κόσμος υποτίθεται πως θα φτάσει στο τέλος του. Η ανησυχία του για την Yuno, μεγαλώνει όλο και περισσότερο, ειδικά όταν σταδιακά, καλά κρυμμένα μυστικά έρχονται στην επιφάνεια, μυστικά που συγκαλύπτουν μια αλήθεια πιο μεγάλη και πιο τρομακτική απ' όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, ωστόσο, μην μπορώντας να εμπιστευτεί κανέναν άλλον από τους συμπαίκτες του, όλο κι επιστρέφει στη Yuno για βοήθεια, η οποία μπορεί να αντιλαμβάνεται πως του κρύβει την αλήθεια, αλλά είναι ξεκάθαρα πρόθυμη να τον προστατέψει, ακόμα και να καταφύγει σε βρώμικες τακτικές, αν κι εφόσον χρειαστεί.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ANIME:
- Η κεντρική ιδέα του anime είναι εξαιρετική και ενώ είναι εξαιρετικά πολύπλοκη, αναπτύσσεται σταδιακά, χωρίς να βαλτώνει ούτε για μια στιγμή και χωρίς ποτέ να πιάνεις τον εαυτό σου, ούτε για ένα επεισόδιο, να δυσανασχετεί ή να βαριέται. Με πολύ απλά λόγια, δεν κάνει την επονομαζόμενη κοιλιά, ενώ αποδεικνύει περίτρανα πως οι άνθρωποι είναι ικανοί να ξεπεράσουν τα όρια και τις αντοχές τους, τις ηθικές τους αξίες και τις αναστολές τους, άσχετα από την ηλικία τους, από τον τρόπο ζωής τους, άσχετα από τον χαρακτήρα τους, από τις αξίες που έχουν γαλουχηθεί, άσχετα από τα ιδανικά και τα πιστεύω τους. Μπροστά στο θάνατο ο καθένας μπορείς να γίνει κυνηγός, προκειμένου να μην γίνει θήραμα.
- Συμπληρωματικά με την παραπάνω παρατήρηση, πρέπει να αναφερθούμε στο γεγονός πως οι
δώδεκα χαρακτήρες που συμμετέχουν σε αυτό το αρρωστημένο παιχνίδι ζωής και θανάτου, σε αυτό το παιχνίδι επιβίωσης, είναι εύστοχα πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους. Αυτό οδηγεί αυτόματα στην δημιουργία ενός πολύ ενδιαφέροντος κράματος που αξίζει παρακολούθησης και ανάλυσης, τόσο σε ψυχαναλυτικά, όσο και σε κοινωνιολογικά πλαίσια. Και ενώ μπορεί να αναγκάζονται τυχαία να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία, τελικά, ο καθένας έχει τα δικά του κίνητρα και τους δικούς του λόγους να προσπαθήσει να βγει νικητής, άσχετα από το αν είναι εγωιστικά ή όχι, άλλο ένα στοιχείο που έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον αφού για κανέναν δεν είσαι σίγουρος ποιος είναι στην πραγματικότητα. Ο καθένας έχει τα δικά του μυστικά, την δική του κρυφή ιστορία, πράγματα που όταν αποκαλύπτονται οδηγούν σε αλλεπάλληλα twist που εντυπωσιάζουν με την ευφυΐα τους, μέσα στην απλοϊκότητα τους, θίγοντας παράλληλα σε πολλές περιπτώσεις, πολλά κοινωνικά ζητήματα με ουσία.
- Όπως προανέφερα, ο κάθε ένας από τους δώδεκα χαρακτήρες του παιχνιδιού, έχει μια εντελώς διαφορετική ιστορία, προσωπικότητα και χαρακτήρα. Πολύ εύστοχα, λοιπόν, το ημερολόγιο του καθενός από αυτούς έχει διαφορετική χρήση και ταυτότητα. Και αυτό είναι ένα ακόμα στοιχείο που καθιστά την πλοκή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα αφού αποδεικνύει πως ακόμα και στις λεπτομέρειες είναι μελετημένη και προσεγμένη, θέλοντας να αποφύγει σκοπέλους που μπορεί να οδηγήσουν σε παρανοήσεις στο τέλος. Επιπλέον, καθιστά το ίδιο το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον αφού ο καθένας έχει τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες του οι οποίες ενσωματώνονται και στο εργαλείο που υποτίθεται πρέπει να τους βοηθήσει.
- Το "Mirai Nikki" έχει έναν από τους πιο ενδιαφέροντες female leader characters που έχω συναντήσει ποτέ σε anime. Φυσικά, μιλάω για την Yuno. Είναι weird, είναι creepy, είναι φρικιό, είναι άψογη. Ξέρω πως μπορεί να ακούγεται τρομακτικό αυτό που λέω, αλλά ποσώς με ενδιαφέρει. Η Yuno είναι ένας χαρακτήρας που ξέρει πάρα πολύ τι θέλει και είναι πρόθυμη να θυσιάσει τα πάντα για τον σκοπό της, ακόμα και αν αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή θα πρέπει να θυσιάσει την ίδια της τη ζωή γιατί την ύπαρξή της, με μια πιο ευρεία έννοια, την έχει ήδη θυσιάσει προ πολλού. Σίγουρα υπάρχουν πάρα πολλές στιγμές που αισθανόμαστε ένα τσίμπημα αντιπάθειας απέναντί της, όμως ακόμα και τότε, δεν μπορούμε να μην της αναγνωρίσουμε ότι έχει μια δυναμική προσωπικότητα που δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα και στο τέλος, ό,τι κι αν έχει κάνει στην πορεία της εξέλιξης της ιστορίας, δεν μπορούμε να μην νιώσουμε συμπάθεια και κατανόηση, ακόμα κι αν διαφωνούμε με όσα έχει κάνει.
- Ο Yuki από την άλλη, είναι ο χαρακτήρας εκείνος που ενώ θεωρητικά θα έπρεπε να συμπαθούμε και να συμπάσχουμε με το δράμα του, μας φέρνει στα όρια της τρέλας. Πραγματικά, υπήρχαν στιγμές που τον λυπόμουν και άλλες τόσες που αν έπεφτε στα χέρια μου, άνετα θα τον έσπαγα στο ξύλο. Είναι ο αδύναμος κρίκος και παράλληλα, είναι ο παίκτης εκείνος που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, έστω κι αν αυτό οφείλεται σε άλλους παράγοντες και όχι στην δικιά του, προσωπική προσπάθεια να παραμείνει ζωντανός και να κερδίσει το παιχνίδι. Παρ' όλα ταύτα, και παρά την θεωρητική του αθωότητα, είναι κρυφομουχρίτσα αφού προκειμένου να σώσει το τομάρι του, αντιλαμβάνεται πότε πρέπει να συμπεριφερθεί ως "παίκτης" κι έστω κι αν δεν μου αρέσει απαραίτητα, οφείλω να του το αναγνωρίσω.
- Αν έχει δημιουργήσει για κάποιο λόγο συζητήσεις και διαφωνίες αυτό το anime, είναι για την σχέση ανάμεσα στην Yunο και τον Yuki. Δεν προτίθεμαι να σας αποκαλύψω τι ακριβώς συμβαίνει ανάμεσά τους, ούτε ποια είναι η κατάληξή τους, όμως πρέπει να πω πως τάσσομαι με αυτούς που υποστηρίζουν πως η σχέση τους, όποια κι αν είναι αυτή και όποιοι κι αν είναι οι λόγοι που εξελίσσεται όπως εξελίσσεται, έχει λογική, δομή και τελικά, αιτιολόγηση. Δεν είναι μια σχέση που ξεφυτρώνει από το πουθενά, ούτε μιλάμε για συναισθήματα που γεννιούνται από τη μία στιγμή στην άλλη. Μιλάμε για μια σχέση που αναπτύσσεται, εξελίσσεται, μεταλλάσσεται και φτάνει σε μια τελική μορφή που στα δικά μου μάτια τουλάχιστον, μόνο παράλογη δεν είναι, ειδικά μετά από τόσο μεγάλο δρόμο που έχει διανύσει.
- Στο τεχνικό και σχεδιαστικό κομμάτι δεν έχω να προσάψω απολύτως τίποτα στην εν λόγω παραγωγή αφού προσωπικά την βρίσκω, αν όχι απόλυτα, σχεδόν άψογη, αλλά αυτό είναι και κάτι που έχει να κάνει με την προσωπική μου αισθητική. Το "Mirai Nikki", λοιπόν, είναι ένα anime που ταιριάζει απόλυτα στην αισθητική μου και που μέσα από ένα συγκρατημένο πλαίσιο υπερβολής, καταφέρνει να εκφράσει μέσω της εικόνας στον απόλυτο βαθμό, αυτό που σκέφτεται, αισθάνεται, εκφράζει. Και ναι, όλο αυτό σε συνδυασμό με την μεταφυσική του θεωρία, την αιματηρή του πλοκή, το ψυχογράφημα των χαρακτήρων, το love story του που δεν είναι ακριβώς ονειρεμένο, τη γρήγορη δράση κι εξέλιξη, το ακραίο και ελαφρώς μαύρο χιούμορ του, προκαλεί δυνατά συναισθήματα και προσφέρει μεγάλες στιγμές έντασης και απόλαυσης.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ OVA:
Όποιος έχει δει ήδη την σειρά είμαι σίγουρη πως βλέποντας το τελευταίο επεισόδιο ένιωσε ακριβώς αυτό που ένιωσα κι εγώ. Μια απορία να γεννιέται μέσα του και η επιθυμία να καταραστεί θεούς και δαίμονες γι' αυτό που αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει. Και για να μην βγάλετε βιαστικά συμπεράσματα, δεν εννοώ πως το φινάλε δεν ήταν καλό, απλά ήταν από εκείνα που σε κάνουν να θες να σπάσεις τον υπολογιστή σου. Ωστόσο, αν διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, θα μάθετε πως υπάρχει ένα ακόμα συμπληρωματικό επεισόδιο που ξεκινάει με σκηνές από το τελευταίο επεισόδιο και τελειώνει με την τελευταία σκηνή του τελευταίου επεισοδίου, η οποία ωστόσο έχει μια κάποια επέκταση. Αυτό το τελευταίο στοιχείο καθώς και το ενδιάμεσο σκέλος του OVA, όχι απλά μας αφήνει ικανοποιημένους, αλλά καθησυχάζει όσους έχουν διαβάσει το manga και παραπονιούνται για το διαφορετικό φινάλε της σειράς -που τελικά δεν είναι διαφορετικό-. Έτσι, αν τυχόν μετά το πέρας της προβολής της σειράς έχετε ακόμα κάποιες μικρές απορίες, ή και κρυφές ελπίδες, θα ανακαλύψετε την αλήθεια θέλοντας και μη, βλέποντας αυτό το OVA, που όχι μόνο αποτελεί ένα ιδανικό κλείσιμο μιας επικής σειράς, αλλά και μια τρανή απόδειξη ορισμένων πραγμάτων που ορισμένοι μπορεί να μην θέλουν να παραδεχτούν.

ΤΟ OST ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
Όπως επιτάσσει η μόδα των τελευταίων ετών, έτσι και σε αυτή τη σειρά, υπάρχουν 2 opening themes και 2 ending themes αντίστοιχα. Για τα πρώτα 14 επεισόδια το opening είναι το "Kūsō Mythology" των Yōsei Teikoku, ενώ το ending είναι το "Blood Teller" των Faylan. Από το 15ο επεισόδιο και μετά, το opening είναι το "Dead End" από τους Faylan, ενώ το ending το "Filament" από τους Yōsei Teikoku, με τα συγκροτήματα να παραμένουν μεν, να αλλάζουν θέσεις δε. Για το πιλοτικό επεισόδιο, οι Yōsei Teikoku έδωσαν άλλη μια φορά το παρόν, ερμηνεύοντας το "The Creator". Αξίζει να αναφέρουμε πως στην Blu-ray και DVD  έκδοση, έχουν χρησιμοποιηθεί για όλα τα επεισόδια ένα opening και ένα ending, με τους Yōsei Teikoku να ερμηνεύουν το "Kyōki Chinden" και του Faylan το "Happy End" αντίστοιχα. Όσον αφορά τα music themes, είναι απλά creepy και άψογα. Η μουσική είναι άψογα μελετημένη και προσεγμένη, απόλυτα ταιριαστή ανάλογα με το τι θέλει να περάσει, χωρίς να μειώνει το συναίσθημα όπου αυτό είναι απαραίτητο. Τα CDs αυτά κυκλοφόρησαν σε περιορισμένη έκδοση μαζί με τα official DVDs και περισσότερες πληροφορίες για τον αριθμό και τους τίτλους τους μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:
http://futurediary.wikia.com/wiki/Future_Diary_Blu-ray_Soundtrack_CDs

Mirai Nikki 1st Opening



Mirai Nikki 1st Opening Full Song



Mirai Nikki 1st Ending



Mirai Nikki 1st Ending Full Song



Mirai Nikki 2nd Opening



Mirai Nikki 2nd Opening Full Song



Mirai Nikki 2nd Ending



Mirai Nikki 2nd Ending Full Song



ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Όχι απλά θα το πρότεινα σε όλους τους fans των anime με κλειστά μάτια, αλλά θα έλεγα πως επιβάλλεται να το δουν. Αν μη τι άλλο, είναι μια παραγωγή που δεδομένης της περίεργης φύσης της, καλύπτει μια μεγάλη γκάμα γούστων, που όσο διαφορετικά κι αν είναι, μου φαίνεται σχεδόν αδιανόητο το να μην βρουν κάτι σε αυτήν ώστε να διατηρήσει το ενδιαφέρον τους αμείωτο κατά την θέασή της. Είναι ευφυέστατο ως σύλληψη ιδέας, πολύ ωραία δομημένο και σωστά αναπτυγμένο, χωρίς κενά ή παραλείψεις και χωρίς να αναλώνεται σε φτηνούς συναισθηματισμούς. Έχει αμείωτη δράση, σασπένς, ανατροπές κι εκπλήξεις εκεί που δεν τις περιμένεις, αφήνοντάς σε πολλές φορές με το στόμα ανοιχτό να αναρωτιέσαι τι ακριβώς έγινε μόλις εκείνη τη στιγμή μπροστά στα ίδια σου τα μάτια, ενώ παράλληλα, στον βωμό της περιπέτειας ή του μεταφυσικού του υπόβαθρου, δεν υποβιβάζει την
ψυχολογική υποδομή που προκύπτει εξαιτίας των χαρακτήρων και των προσωπικών τους ιστοριών, και όχι μόνο. Άλλες φορές θα σας κάνει να θυμώσετε, άλλες πάλι να λυπηθείτε, κάποιες άλλες θα σας κόψει την ανάσα ή θα σας προβληματίσει, θα σας αναγκάσει να μπείτε στη θέση των παικτών και να αναρωτηθείτε τι θα κάνατε αν ήσασταν στη θέση τους και τελικά, όταν θα σας έχει αποκαλυφθεί και το τελευταίο κομμάτι του παζλ, θα σας φέρει αντιμέτωπους με ένα μεγάλο δίλημμα που μονάχα εσείς θα μπορέσετε να απαντήσετε, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σωστή και λάθος απάντηση αφού η λογική και το συναίσθημα του καθενός από εμάς, λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο, επηρεάζεται από διαφορετικά κριτήρια και τελικά, συνειδητοποιείς πως ότι κι αν έχει κάνει κάποιος, όποιος κι αν είναι πραγματικά, δεν μπορείς να τον κρίνεις επειδή δεν μπορείς ποτέ με βεβαιότητα να πεις τι θα έκανες αν ήσουν εκείνος ή πολύ περισσότερο, να κρίνεις το συναίσθημά του.