Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Νικόλ και ο Αντρέ, ένα ηλικιωμένο ζευγάρι συνταξιούχων καθηγητών, κάνουν ένα ταξίδι στη Μόσχα της δεκαετίας του ’60, για να επισκεφθούν τη Μάσα, κόρη του Αντρέ από προηγούμενο γάμο. Στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού οι ήρωες βιώνουν μια διπλή κρίση, τόσο σε προσωπικό όσο και σε ιδεολογικό επίπεδο.
Το πρόβλημα της επικοινωνίας με τον άλλο επανέρχεται συνεχώς στη νουβέλα, καθώς και οι θλιβερές επιπτώσεις των γηρατειών: σωματική φθορά, απάρνηση της σεξουαλικότητας, παραίτηση από σχέδια, απώλεια της ελπίδας. Ταυτόχρονα, όμως, η προσωπική ιστορία παντρεύεται με τη συλλογική Ιστορία. Η απογοήτευση του Αντρέ που δεν βρίσκει στη Μόσχα το απόλυτο σοσιαλιστικό ιδεώδες, όπως περίμενε, δίνει αφορμή για ένα σχόλιο στην ΕΣΣΔ της εποχής εκείνης.

Προσωπική άποψη:
Αναμφίβολα, η Simone de Beauvoir, αποτελεί μία από τις πιο σπουδαίες λογοτεχνικές φιγούρες που έχουν υπάρξει ποτέ. Το έργο που άφησε πίσω της μεγάλο και πολύ σημαντικό και αυτό είναι κάτι που οφείλει να αναγνωρίσει ο καθένας από εμάς, άσχετα από το ανήκει στο αναγνωστικό της κοινό ή όχι. Πολλά τα σπουδαία έργα που έχει υπογράψει με την πένα της, πολλά εκείνα που χρησιμοποιούνται ως υλικό κοινωνιολογικής μελέτης -και όχι μόνο- και, ευτυχώς, πολλά αυτά που έχουν κυκλοφορήσει μεταφρασμένα στα ελληνικά. Οι εκδόσεις Μεταίχμιο μετά τα σπουδαία βιβλία της συγγραφέως, "Ένας Πολύ Γλυκός Θάνατος" και "Το Δεύτερο Φύλο", έφερε στη χώρα μας τη νουβέλα της, "Παρεξήγηση Στη Μόσχα", το οποίο -δυστυχώς- δεν είναι έχει τη βαρύτητα και την σπουδαιότητα των δύο προαναφερόμενων, παρά που φέρει την χαρακτηριστική της σφραγίδα και παρά που σε ένα πιο ολοκληρωμένο μυθιστόρημα θα μπορούσε να δώσει πολλά.

Η Νικόλ και ο Αντρέ είναι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι συνταξιούχων, το οποίο κι αποφασίζει να αφήσει πίσω του για μερικές μέρες το Παρίσι, προκειμένου να ταξιδέψει στη Μόσχα όπου και θα πραγματοποιήσει τις διακοπές του, ενώ παράλληλα θα μπορέσει να επισκεφτεί τη Μάσα, την κόρη του Αντρέ από τον πρώτο του γάμο, που έχει μετακομίσει και ζει μόνιμα εκεί μαζί με τη δικιά της οικογένεια. Η παραμονή, λοιπόν, του ζεύγους στην Μόσχα, δεν αποδεικνύεται τόσο ειδυλλιακή όσο την είχαν στο μυαλό τους, με πολλά προβλήματα να προκύπτουν και ακόμα περισσότερες διαφωνίες και παρεξηγήσεις να λαμβάνουν χώρα μεταξύ των εμπλεκομένων στην ιστορία, με τον Αντρέ να βιώνει και τη δικιά του προσωπική απογοήτευση, διαπιστώνοντας πως το ιδανικό σοσιαλιστικό πνεύμα που είχε στο μυαλό του δεν υφίσταται.

Οφείλω να ομολογήσω πως η συγκεκριμένη νουβέλα, δεν είναι από τις αγαπημένες μου. Ενώ καταπιάνεται με δύο πολύ ενδιαφέροντα θέματα, για τα οποία μιλάει με απλό και άμεσο τρόπο, δεν καταφέρνει να εμβαθύνει σε αυτά. Το ψυχογράφημα των Νικόλ και Αντρέ, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζεται η σχέση τους η οποία περνάει κρίση εξαιτίας της προσωπικής κρίσης του καθενός του, που πηγάζει από τα γηρατειά, την απώλεια των νιάτων, τις σεξουαλικής διάθεσης, ακόμα και τη θέληση για ζωή και απόκτηση νέων εμπειριών, και την αδυναμία που όλα αυτά επιφέρουν μαζί τους, είναι αρκετά επιφανειακός ενώ οι λεγόμενες μεταξύ τους παρεξηγήσεις λύνονται τόσο εύκολα που είναι σα να μην συνέβησαν. Αρκετά επιφανειακά προσεγγίζεται και το θέμα του σοσιαλιστικού κινήματος στην ΕΣΣΔ της εποχής εκείνης, ένα κατηγορώ της συγγραφέως που σε ένα πιο διευρυμένο κείμενο θα μπορούσε να είχε αποδώσει σπουδαίο υλικό προς συζήτηση, αξιολόγηση και μελέτη.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Simone de Beauvoir
Μεταφραστής: Διονυσοπούλου Σοφία
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 136
ISBN: 978-960-566-483-1