Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Jordan Belfort ήταν μια άρρωστη διάνοια, που με το παρατσούκλι "Ο Λύκος της Wall Street" πετύχαινε σε κάθε απάτη που έβαζε μπρος. Ένας ενεχυροδανειστής που δεν μπορούσε να κρατήσει όρθια την οικογένεια του, αλλά αντιπροσώπευε το αμερικανικό όνειρο τη χρυσή εποχή του χρηματιστηρίου.
Όταν, όμως, πήγαν να τον εμπλέξουν σε μια τεράστια απάτη με ασφάλειες, στην οποία εμπλέκονταν και η μαφία, η άρνηση του να συνεργαστεί με τις αρχές, τον οδήγησε σε είκοσι μήνες φυλάκισης.

Προσωπική άποψη:
"The Wolf Of Wall Street", μια ταινία που προκάλεσε πολλές κι έντονες συζητήσεις τη χρονιά που μας πέρασε, για πολλούς και διάφορους λόγους. Μια ταινία που βασίστηκε σε αληθινά γεγονότα και πιο συγκεκριμένα, στην αληθινή ιστορία του χρηματιστή Jordan Belfort, ο οποίος κατάφερε να γίνει εκατομμυριούχος, ξεκινώντας από το μηδέν, και καταλήγοντας σε μεγαλύτερο πάτο από αυτόν που ξεκίνησε την καριέρα του, εξαιτίας της μεγαλομανίας του. Μια ιστορία που εύκολα θα μπορείς κανείς να χαρακτηρίσει αμερικανιά, δεδομένου ότι εμπεριέχει όλα όσα χρειάζεται για να στεφανωθεί με τον όρο αυτό. Μια ταινία που εξαιτίας της μεγάλης της διάρκειας, πολύ εύκολα μπορούσε να οδηγήσει κάποιον θεατή στο βεβιασμένο συμπέρασμα πως θα κουραστεί και δεν θα καταφέρει να την παρακολουθήσει με αμείωτο ενδιαφέρον μέχρι τέλους. Βέβαια, με το υπερεπιτυχημένο δίδυμο Martin Scorsese και Leonardo DiCaprio, αποτελεί εγγύηση και στην πέμπτη τους αυτή συνεργασία, απέδειξαν πως ξέρουν να κερδίζουν το κοινό τους.

Ο Jordan Belfort, στη δεκαετία του '80, έπειτα από την κατάρρευση της μεγάλης χρηματιστηριακής όπου είχε ξεκινήσει να εργάζεται, αποφασίζει να κυνηγήσει το όνειρό του για μια καλύτερη ζωή με άλλους τρόπους. Ιδρύει τη δική του εταιρεία προσλαμβάνοντας ορισμένα από τα πιο αφερέγγυα άτομα που θα μπορούσε κανείς να συνεργαστεί, τα οποία ωστόσο έχουν το ίδιο στόχο με εκείνον. Να κάνουν πολλά χρήματα από το τίποτα μέσα σε πολύ μικρό διάστημα. Σύντομα, η εταιρεία του Belfort γίνεται η πιο επιτυχημένη στην κατηγορία της και ο ίδιος, στα 26 του μόλις χρόνια, είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους της Αμερικής. Και όλα στη ζωή του φαίνεται να είναι ιδανικά για δέκα ολόκληρα χρόνια, μέχρι τη στιγμή που μπαίνει στο στόχαστρο του FBI, το οποίο έχει στοιχεία πως βρίσκεται μπλεγμένος σε οικονομικές απάτες, και κάπου εκεί είναι η αρχή του τέλους της ζωής του όπως την ήξερε και εκεί που το πολύ δεν ήταν ποτέ αρκετό, έπρεπε να διαχειριστεί την πτώση του καλύτερα απ' ότι είχε χειριστεί την άνοδό του, που οδήγησε σε μια ακόλαστη ζωή με χρήμα, γυναίκες, ναρκωτικά, αλλά καθόλου φαιά ουσία.

Αν και δεν συνηθίζω να ξεκινάω τα σχόλιά μου από τους ηθοποιούς, έχω την αίσθηση πως στην προκειμένη περίπτωση οφείλω να το κάνω δεδομένου πως όλη η ταινία είναι ο Leonardo DiCaprio. Παίρνει τον χαρακτήρα του Belfort και δεν χτίζει μια προσωπικότητα, αλλά την αναδομεί και την διαφθείρει με το πέρασμα των κινηματογραφικών χρόνων. Πραγματικά, η ερμηνεία του, όπως κάθε φορά, σε καθηλώνει από το πρώτο μέχρι και το τελευταίο λεπτό, επιτρέποντάς σου μέσα από την υπερβολή και την υπερφιαλότητα του Belfort να ζήσεις ένα κομμάτι της πολυτελούς αλλά και σκάρτης συνάμα, ζωής των πλούσιων Αμερικάνων, χωρίς ωστόσο να διστάσει να την χλευάσει γνωρίζοντας το που τον οδήγησε αυτή  η ασύδοτη και γεμάτη ζωή. Πάρα πολύ καλό και το υπόλοιπο cast, είτε βρίσκεται σε μικρούς ή λίγο μεγαλύτερους ρόλους, με τον καθέναν από αυτούς να προσθέτει το δικό του λιθαράκι στο χτίσιμο ενός ολόκληρου κόσμου χάους και αμαρτίας πάσης φύσεως και παράλληλα, να βρίσκεται στη θέση που θα έπρεπε εξυπηρετώντας ιδανικά το σκοπό του.

Βέβαια, επειδή το αν μια ταινία είναι επιτυχημένη ή όχι δεν καθορίζεται μόνο από τους ηθοποιούς, αλλά και από τον άνθρωπο που οραματίστηκε την κάθε παραγωγή. Στην προκειμένη περίπτωση, έχουμε να κάνουμε με ένα όνομα που αποτελεί ιστορία από μόνο του. Martin Scorsese! Αυτό, νομίζω, τα λέει όλα. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος μπορεί να πάρει την πιο απλή, την πιο τετριμμένη ιδέα και να σου χαρίσει ένα αριστούργημα ή έστω, να σε κάνει να θεωρείς αριστούργημα μια ταινία που στα χέρια κάποιου άλλου, θα την χαρακτήριζες απλώς μέτρια. Ο Scorsece έχει το μοναδικό χάρισμα να συνδυάζει την υπερβολή μιας ιστορίας με την σκοτεινή της πλευρά, το κωμικό στοιχείο με το δραματικό και να μας προσφέρει ταινίες όπως αυτή εδώ που ακόμα κι αν η διάρκειά της φτάνει τις τρεις ώρες, δεν μας αφήνει λεπτό να κουραστούμε αλλά αντίθετα, εντείνει το ενδιαφέρον μας όσο περισσότερο παρασυρόμαστε στην καρδιά της ιστορίας του Belfort, επιτρέποντάς μας να ζήσουμε ένα μέρος αυτού του ξέφρενου πανηγυριού που κατέληξε σε ένα μεγάλο, επικό φιάσκο.

Αναμφίβολα, οι αληθινές ιστορίες, έχουν κάτι το οποίο μαγνητίζει και προσελκύει το ενδιαφέρον και την προσοχή του θεατή. Ειδικά όταν μιλάμε για ιστορίες όπως αυτή του Belfort που μοιράζεται ανάμεσα στο φως και το σκοτάδι, την υπερβολή και την ακολασία, μια ζωή που επιτρέπει στον πρωταγωνιστή να ζήσει με τόλμη και θάρρος όλα αυτά που πολλοί θα ήθελαν να ζήσουν αλλά δεν θα τολμούσαν να παραδεχτούν στον ίδιο τους τον εαυτό, πόσο μάλλον να το κυνηγήσουν, όλα τα παραπάνω γίνονται ακόμα πιο έντονα. Ο Scorsece χρησιμοποιεί με μαεστρία την τέχνη του, όπως μονάχα εκείνος ξέρει, προσφέροντάς μας ένα απολαυστικό κινηματογραφικό προϊόν γεμάτο εικόνες, χρώματα, ήχους και αντικρουόμενα συναισθήματα και ίσως, το πιο τολμηρό και ξέγνοιαστο που ο ίδιος έχει σκηνοθετήσει σε ολόκληρη την καριέρα του. Ένα πολύ καλό cast με έναν εξαιρετικό DiCaprio σε έναν ρόλο που κάποια άλλη χρονιά θα του είχε χαρίσει πολύ πιθανόν το πολυπόθητο χρυσό αγαλματάκι και που με την αμεσότητα και την ειλικρίνειά του κλέβει τις εντυπώσεις, άλλοτε μιλώντας μας απευθείας μέσω της κάμερας και άλλοτε ερμηνεύοντας μέσα στα κάδρα της ίδιας της απεικόνισης της θυελλώδους αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ζωής ενός ανθρώπου που κέρδισε μόνος του τη δόξα, όπως μόνος του κέρδισε την καθαίρεσή του.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Λύκος Της Wall Street
Είδος: Βιογραφική
Σκηνοθέτης: Martin Scorsece
Πρωταγωνιστές: Leonardo DiCaprio, Jonah Hill, Matthew McConaughey, Jean Dujardin, Kyle Chandler, Jon Bernthal, Jon Favreau, Cristin Milioti, Christine Ebersole, Rob Reiner, Margot Robbie, Kenneth Choi, Spike Jonze, Joanna Lumley, Ethan Suplee
Παραγωγή: 2013
Διάρκεια: 177'

Επίσημο site: