ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ & ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

Συγγραφέας: Herman Van Rompuy
Τίτλος: Η Ευρώπη στη θύελλα (Europe in the storm)
Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας
Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2014
Ο Herman Van Rompuy, ο πρώτος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μοιράζεται την εμπειρία του από την ιστορική αυτή πρώτη του θητεία στο ανώτατο αξίωμα της Ε.Ε. Φυσικά, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη θύελλα που παραλίγο να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση στη διάλυση της: για το πώς ακριβώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετώπισαν την οικονομική κρίση και έσωσαν το ευρώ. Αναφέρεται με λεπτομέρειες στις σχέσεις του με την Μέρκελ, τον Σαρκοζί, τον Κάμερον και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ δεν παραλείπει να αναφερθεί αναλυτικά στην ελληνική Κρίση που αποτέλεσε το επίκεντρο. Η Ευρώπη στη θύελλα είναι μια αποκαλυπτική αφήγηση για το παρασκήνιο της Ευρωπαϊκής πολιτικής, που ρίχνει φως στο πώς γράφεται η ιστορία στα ανώτατα επίπεδα της εξουσίας.

ΔΟΚΙΜΙΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ

Συγγραφέας: Ludwig von Mises
Τίτλος: Αντικαπιταλισμός (The Anticapitalistic Mentality)
Μετάφραση: Γιώργος Καράμπελας
Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2014
Στον Αντικαπιταλισμό o κορυφαίος αυστριακός φιλόσοφος και οικονομολόγος προσπαθεί να δώσει απάντηση σε ένα από τα πιο δύσκολα και καίρια ερωτήματα: γιατί οι διανοούμενοι μισούν τον καπιταλισμό; Ο Ludwig von Mises, ένας από τους πιο σημαντικούς θεωρητικούς του φιλελευθερισμού, αναζητάει τις απαντήσεις μέσα από πολλές και διαφορετικές οπτικές γωνίες εξετάζοντας μεταξύ άλλων τα κοινωνικά χαρακτηριστικά του καπιταλισμού, τον καταναλωτισμό, τη διαφήμιση, την κοινωνική φιλοσοφία, την ψυχολογία, τη λογοτεχνία, τους ακαδημαϊκούς θεσμούς. Το βιβλίο πρωτοεκδόθηκε το 1956. Κυκλοφορεί πρώτη φορά στα ελληνικά.

ΞΕΝΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 

Συγγραφέας: Michelle Zackheim
Τίτλος: Το τελευταίο τρένο για το Παρίσι (Last train to Paris)
Μετάφραση: Μαρία Φακίνου
Ημερομηνία έκδοσης: Οκτώβριος 2014
1935. Η αμερικανίδα Ρόζυ Μπελ Μάνον φτάνει στο Παρίσι για να εργαστεί σαν ξένη ανταποκρίτρια, μια δουλειά που πάντα ονειρευόταν. Εκεί θα ζήσει ένα θυελλώδη έρωτα και θα γίνει μάρτυρας ενός σκοτεινού φόνου, σε μια περίοδο που ο πόλεμος πλησίαζε επικίνδυνα. Στα συχνά της ταξίδια στο Βερολίνο είχε να αντιμετωπίσει τους κινδύνους της εβραϊκής της καταγωγής, την δυσπιστία του εραστή της και ένα απρόσκλητο επισκέπτη την παραμονή της Νύχτας των Κρυστάλλων.
Λίγο πριν ξεσπάσει τελικά ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, πρέπει να διαλέξει με ποιόν θα πάρει το τελευταίο τρένο για το Παρίσι. Ένα ιστορικό μυθιστόρημα που διαβάζεται χωρίς ανάσα σαν θρίλερ. Ο τρόπος που αναπαράγεται η ατμόσφαιρα της εποχής, η γλαφυρότητα που περιγράφεται η ζωή των ξένων δημοσιογράφων που ζούσαν ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, ιστορικά πρόσωπα και προσωπικότητες όπως η Κολέτ και η Τζάνετ Φλάννερ που εμφανίζονται στην ιστορία, δίνουν ένα μοναδικό αέρα αυθεντικότητας.

Συγγραφέας: Andy Weir
Τίτλος: Άνθρωπος στον Άρη (The Martian)
Μετάφραση: Κώστας Χαρβάτης
Ημερομηνία Έκδοσης: Νοέμβριος 2014
Κάπου στο κοντινό μέλλον, ο αστροναύτης Μαρκ Γουάτνεη, μέλος της δεύτερης αποστολής στον Άρη, σκέφτεται πως ο ίδιος θα πάρει μια πρωτιά: θα γίνει ο πρώτος άνθρωπος που θα πεθάνει εκεί. Επιβιβαζόμενοι πανικόβλητοι στο διαστημόπλοιο τους μέσα σε μια αρειανή θύελλα που δεν είχε προβλεφθεί, οι συνάδελφοι του τον εγκαταλείπουν μόνο του, νομίζοντας τον για νεκρό. Μπορεί κανείς να επιβιώσει για έξι μήνες μόνος του στον Άρη;
Με χιούμορ κι αυτοσαρκασμό, συνδυάζοντας μοναδικά ευρηματικότητα κι επιστημονική γνώση, ο Μαρκ είναι ένας νέος Μαγκάιβερ, που μας αφήνει άφωνους για τις δυνατότητες του είδους μας να επιβιώνει. Το βιβλίο έφτασε στην πρώτη θέση σε πωλήσεις στην επιστημονική φαντασία στο Amazon και μεταφέρεται στον κινηματογράφο από τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη Σερ Ρίντλευ Σκοτ με πρωταγωνιστή τον Ματ Ντέημον.

Συγγραφέας: Colleen Hoover
Τίτλος: Σκοτεινή αγάπη (Ugly love)
Μετάφραση: Χριστίνα Μανιά
Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2014
Η Colleen Hoover, συγγραφέας των #1 bestseller των New York Times επιστρέφει με μια νέα δυνατή ερωτική ιστορία. Όταν η Τέιτ γνωρίζει τον Μάιλς δεν σκέφτεται καν τον έρωτα. Δεν πιστεύει καν πως μπορούν να γίνουν φίλοι. Η έλξη όμως που νοιώθουν είναι πολύ έντονη για να την αγνοήσουν. Ο Μάιλς δεν πιστεύει στον έρωτα, η Τέιτ δεν έχει χρόνο για σχέση και η συμφωνία που κάνουν φαίνεται απλή. Φτάνει να κρατήσουν τους όρους.






Συγγραφέας: Elif Shafak
Τίτλος: Τιμή (Honour)
Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου
Ημερομηνία έκδοσης: Δεκέμβριος 2014
Η Έσμα, μια νεαρή Κούρδη που ζει στο Λονδίνο αφηγείται την ιστορία της οικογένειά της. Ξεκινάει την αφήγησή της από ένα μικρό χωριό στις όχθες του Ευφράτη τη δεκαετία του ’40. Η προγιαγιά της έφερε στον κόσμο εννιά κορίτσια και πέθανε στην τελευταία γέννα. Η μητέρα της, η Πέμπε, μεγαλώνει ορφανή και παντρεύεται πολύ μικρή. Μετακομίζει στο Λονδίνο και γεννάει εκεί τα τρία παιδιά της, πολύ μακριά από το ασφυκτικό περιβάλλον του χωριού. Η δίδυμη αδερφή της μένει ανύπαντρη, γίνεται μαία στο χωριό και κερδίζει στον σεβασμό όλων. Λίγα χρόνια αργότερα ο γάμος της Πέμπε διαλύεται, ο σύζυγος της την εγκαταλείπει. Κι όταν εκείνη γνωρίζει έναν άλλο άντρα, έρχεται αντιμέτωπη με τον γιο της ο οποίος, πιστός στην παράδοση, αποφασίζει να ξεπλύνει την τιμή της οικογένειας.
Η πολυδιαβασμένη Ελίφ Σαφάκ, η πιο αγαπημένη συγγραφέας της Τουρκίας, γράφει ένα σκοτεινό μυθιστόρημα, μια δυνατή οικογενειακή ιστορία για την ενοχή και την αθωότητα, την πίστη και την προδοσία, την παράδοση, την αγάπη και φυσικά την τιμή –που ξεπλένεται μόνο με αίμα.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ 

Συγγραφέας: Χρήστος Σιάφκος
Τίτλος: Τέλος εποχής
Ημερομηνία έκδοσης: Νοέμβριος 2014
Ένας μεσήλικας άντρας ζει απομονωμένος σε ένα παραθαλάσσιο χωριό συντροφιά με τη γάτα του. Έχει ξεκινήσει να γράφει ένα βιβλίο για την ιστορία της οικογένειάς του με στόχο να ξεκαθαρίσει τις σκέψεις του, να αναλύσει το παρελθόν του, να κατανοήσει τα λάθη του, να καταλάβει τελικά πώς ακριβώς έγινε αυτός που είναι σήμερα. Ο συγγραφέας βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τον νεκρό πατέρα του ο οποίος αφηγείται το χρονικό της οικογένειας που ήρθε από την Βόρεια Ήπειρο στις αρχές του προηγούμενου αιώνα, παρουσιάζει συνεντεύξεις με συγγενείς του, παραθέτει τα γράμματα που έστελνε η γιαγιά του, γράφει για όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν εκείνοι οι μετανάστες και μαζί τους η ίδια η Ελλάδα. Παράλληλα, θυμάται την παθιασμένη ερωτική του σχέση με μια κοπέλα πολύ νεότερή του.