Οι εκδόσεις Μεταίχμιο παρουσιάζουν το βιβλίο της Μαίρης Κόντζογλου "Τα παλιά ασήμια", την Πέμπτη 04 Δεκεμβρίου, στις 19.30μ.μ. στο Polis Art Cafe.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Πάνος Γιαννάκαινας, δημοσιγοράφος - κριτικός λογοτεχνίας
Νόελ Μπάξερ, συγγραφέας
Βασιλική Παπαδοπούλου, Γ.Γ.Γραμματέας Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων και Σωματείου 'Η νέα Σινασσος'
και η Μαίρη Κόντζογλου

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η ηθοποιός Ηλιάνα Παναγιωτούνη.
Η μέτζο σοπράνο Μίνα Δάκου ερμηνεύει τραγούδια της Καππαδοκίας.

Polis Art Café
Πεσμαζόγλου 5 Αίθριο Στοάς Βιβλίου
2103249588

Είσοδος ελεύθερη

Μια ιστορία για τις αλησµόνητες πατρίδες και τους αλησµόνητους έρωτες. Υπάρχει τέλος σε έναν έρωτα που καίει σαν τη λάβα των ηφαιστείων της Καππαδοκίας; Ποιο είναι το μυστικό της Μονής των Παλιών Ασημιών; Πού κρύβεται η γυναίκα με τους ήλιους στους ώμους;

Η Μαίρη Κόντζογλου στο νέο της συγκλονιστικό μυθιστόρημα Τα Παλιά Ασήμια (το πρώτο μέρος μιας τριλογίας) μας ταξιδεύει στη μαγική Καππαδοκία, μια χώρα γεμάτη θρύλους και παραδόσεις, και αφηγείται με τον μοναδικό της χειμαρρώδη τρόπο τα πάθη ενός ελληνισμού που ζει και προκόβει, ερωτεύεται, γεννάει, γερνάει και πεθαίνει με πίστη στην Ορθοδοξία και συνείδηση της ελληνικής καταγωγής.

Καππαδοκία, χώρα µαγική, γεµάτη θρύλους και παραδόσεις. Εκεί, ανάµεσα στα βουνά µε τα αιώνια χιόνια και τις κοιλάδες µε τα ανάγλυφα βράχια, ένας ελληνισµός ξεχασµένος στα έσχατα της Ανατολίας ζει και προκόβει, ερωτεύεται, γεννάει, προσεύχεται, λιτανεύει, γερνάει και πεθαίνει κάτω από τη σκιά των ηφαιστείων. Καισάρεια, Σινασός, Σµύρνη και Πόντος, ο καµβάς που πάνω του κεντιέται η ιστορία του έρωτα της Σεβαστής Χατζηαβράµογλου µε τον Έλµερ Αλεξάντερ Κάρτερ στα χρόνια του Μεγάλου Πολέµου, ο οποίος άλλαξε τα σύνορα του κόσµου. Η ανταλλαγή των πληθυσµών το 1924 χωρίζει για πάντα τους δυο νέους ένα αιµατοβαµµένο βράδυ στο λιµάνι της Μερσίνας.
Ογδόντα χρόνια αργότερα, η Έλσα κάνει ένα ταξίδι στα προγονικά χώµατα, κουβαλώντας µαζί της το ηµερολόγιο της γιαγιάς Σεβαστής. Ο αµερικάνος φωτογράφος Άλεξ πηγαίνει στην Καππαδοκία να αναζητήσει τα χνάρια του καθηγητή Έλµερ Αλεξάντερ Κάρτερ.
Υπόγειες πολιτείες, απόκρυφες εκκλησιές, περιστρεφόµενοι δερβίσηδες και ένα µοναστήρι µε τη χαµογελαστή Παναγία µπλέκουν στις προσωπικές ιστορίες και µοναξιές των ηρώων, σκαλίζοντας στους βράχους µια παλιά ραψωδία στην οποία εκείνοι καλούνται να γράψουν τους στίχους του τέλους.

Η Μαίρη Κόντζογλου γεννήθηκε, µεγάλωσε και συνεχίζει να µεγαλώνει στη Θεσσαλονίκη.
Έχει σπουδάσει Πολιτικές Επιστήµες στο Πάντειο Πανεπιστήµιο και έχει εργαστεί σε µεγάλες ελληνικές εταιρείες, µε αντικείµενο πάντα την Επικοινωνία.
Έχει εκδώσει τα μυθιστορήματα Το Μέλι το Θαλασσινό (2008), Περπάτα µε τον άγγελό σου (2009), Χίλιες ζωές απόψε (2013), καθώς και την τριλογία Οι μεσημβρινοί της ζωής (2011) που αποτελείται από τα βιβλία Στους ήλιους του έρωτα, Στα φεγγάρια της αλήθειας, Στη γη της αγάπης.