"Ο ισλαμιστικός φοίνικας" της Loretta Napoleoni

Από το ξεκίνηµά του στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το Ισλαµικό Κράτος (γνωστό και ως ISIS, ISIL, Αλ Κάιντα στο Ιράκ κ.ά.) έχει εξελιχτεί σε κολοσσιαίο εγχείρηµα που έχει στόχο την επαναχάραξη των εθνικών συνόρων στη Μέση Ανατολή και την επιβολή του ισλαµικού νόµου σε µια τεράστια έκταση.
Στο βιβλίο αυτό, η Loretta Napoleoni, ειδήµων σε ζητήµατα τροµοκρατίας, µας οδηγεί πέρα από τους τίτλους των εφηµερίδων που παρουσιάζουν το Ισλαµικό Κράτος σαν µια βίαιη συµµορία που κερδίζει διαρκώς έδαφος - και αναλύει το πώς η φανατική αυτή ισλαµική οργάνωση προτείνει ένα καινούριο µοντέλο οικοδόµησης έθνους. Κηρύσσοντας έναν παραδοσιακό κατακτητικό πόλεµο µε σκοπό τη δηµιουργία ενός χαλιφάτου στον 21ο αιώνα, το Ισλαµικό Κράτος χρησιµοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες για τη χρηµατοδότησή του και για να στρατολογήσει µαχητές, ενώ αξιοποιεί τους τοπικούς πληθυσµούς για τη στελέχωση των υπηρεσιών που θεσπίζει.
Το Ισλαµικό Κράτος αναδύεται από τις στάχτες άλλων αποτυχηµένων τζιχαντιστικών εγχειρηµάτων και επιδεικνύει γνώση της περίπλοκης κατάστασης στη Μέση Ανατολή: εκµεταλλεύεται τους πολέµους «δι’ αντιπροσώπων» και την τακτική του κράτους εν κράτει. Δεν πρόκειται µόνο για ένα ακόµα τροµοκρατικό δίκτυο, αλλά για έναν άκρως απειλητικό εχθρό που έχει συντονιστεί µε τη νεωτερικότητα της παγκόσµιας αταξίας. Όπως γράφει η Napoleoni, "είναι επικίνδυνο να αγνοούµε αυτά τα δεδοµένα. Το "Μάθε τον εχθρό σου" παραµένει η σπουδαιότερη προτροπή στον πόλεµο εναντίον της τροµοκρατίας".

"Συρία: Χρονικό σε θαμπό καθρέφτη" της Λολίτας Γεωργίου

Το Χρονικό είναι αποτέλεσμα κάποιων πολυήμερων οδοιπορικών στην Εγγύς Ανατολή και μιλάει για την τόσο κοντινή αλλά σχεδόν άγνωστη Συρία, που κάποτε ήταν μέγιστη, αλλά τώρα είναι βαθιά πληγωμένη. Στις σελίδες του κινούνται θεοί, γραφείς και έμποροι, υψώνονται αγέρωχες πολιτείες, ακούγονται ελληνικοί ψίθυροι, παλεύουν θρησκείες με κατακτητές. Συγχρώνος υπάρχουν κήποι με λεμονανθούς, φρούρια και πολέμαρχοι, τροβαδούροι, αλλά και καθημερινοί άνθρωποι-πιόνια στα ανελέητα σχέδια των κραταιών. Απο τα πανάρχαια χρόνια της Αστάρτης μέχρι πέντε μέρες πριν αρχίσει ο πόλεμος, η διήγηση είναι μια αναφορά σε μέρες αγάπης, μίσους, δόξας και δακρύων, που παρουσιάζονται με οξυδέρκεια, τόλμη, τρυφερότητα και ελπίδα.


"Συννεφιάζει" του Μενέλαου Λουντέμη

Το 1923, µετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ένα ορφανό αγόρι θα βρεθεί προσφυγόπουλο στο Βερτεκόπι, στη σηµερινή Σκύδρα. Εκεί θα γίνει στενός φίλος µ’ ένα τουρκάκι, τον μικρό Σουκρή, που θα πρέπει να ακολουθήσει την αντίστροφη πορεία – αν και η µοίρα του θα είναι ακόµα πιο σκληρή. Η περιπλάνηση του µικρού ήρωα σε πόλεις και χωριά της Μακεδονίας, όπου πασχίζει να επιβιώσει δουλεύοντας πότε ως πλανόδιος πωλητής και πότε ως λασπάς, θα δοκιμάσει τις αντοχές του και θα του µάθει τη σκληρότητα της ζωής από πρώτο χέρι. Αλλά η αγνή του ψυχή και η ευαισθησία του δε θα πάψουν να αναζητούν εκείνο τον τόπο όπου τα παιδιά δε δουλεύουν και είναι πάντα ευτυχισµένα.

Το έργο του Μενέλαου Λουντέμη επανεκδίδεται από τις Εκδ. Πατάκη. Τα βιβλία του θα κυκλοφορήσουν σε ξεχωριστή σειρά, για πρώτη φορά στο μονοτονικό σύστημα.