Ο Σύνδεσμος Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό οργανώνει εκδήλωση στον ΙΑΝΟ με θέμα «Ο αντιρατσιστής και Ουμανιστής Λόρδος Βύρων», στις 18.00μ.μ. Η εκδήλωση που αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς συμπίπτει με την 48η μαύρη επέτειο της επιβολής της στρατιωτικοφασιστικής χούντας στη χώρα μας.

Ομιλητής στην εκδήλωση θα είναι  ο Πάνος Τριγάζης, ο οποίος προτίθεται να μοιραστεί με όσους και όσες προσέλθουν την εμπειρία ότι «γνώρισε» τον αληθινό Μπάιρον συμμετέχοντας το 1971 σε αντιχουντική εκδήλωση του βρετανικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στο Newstead Abbey, προγονικό σπίτι του μεγάλου ποιητή και κορυφαίου των φιλελλήνων.  Η Ελλάδα τιμούσε εκείνη τη χρονιά τα 150 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 και οι βρετανοί φίλοι της δημοκρατίας στην Ελλάδα, ήθελαν μέσω του Μπάιρον να αναδείξουν το πραγματικό περιεχόμενο του κινήματος των φιλελλήνων.

Ποιήματα και επιστολές του Μπάιρον θα διαβάσει η ηθοποιός και πρώην βουλευτής, Νόρα Κατσέλη και το κλείσιμο θα κάνει με αντιφασιστικά τραγούδια, ο τραγουδιστής Τάκης Κωνσταντακόπουλος με τον Γιώργο Σαλβάνο στο πιάνο.

Ο Λόρδος Βύρων έχει χαρακτηριστεί εθνικός ήρωας των ελλήνων παρότι βρετανός, διότι ήρθε να πολεμήσει για την ανεξαρτησία της Ελλάδας και άφησε την τελευταία του πνοή στο Μεσολόγγι στις 19 Απριλίου 1824.

Η επιλογή αυτή του Μπάιρον αποτελεί κορυφαία αντιρατσιστική και αντιεθνικιστική πράξη, αποδεικνύοντας ότι υπάρχουν ιδανικά και αξίες πέρα και πάνω από σύνορα.

Όμως, ο αντιρατσισμός και ο ουμανισμός του Λόρδου Βύρωνα δεν περιορίζεται στον αγώνα του για την ελευθερία μιας πατρίδας που δεν ήταν η δική του.  Η ποίησή του διαπνέεται από την ιδέα της ελευθερίας και των δικαιωμάτων του ανθρώπου σε όλον τον κόσμο, ενώ και οι δύο όλες κι όλες ομιλίες του στη Βουλή των Λόρδων ήταν, η πρώτη υπέρ των εξεγερμένων κλωστοϋφαντουργών του Νότιγχαμ και κατά της θανατικής ποινής και η δεύτερη υπέρ των δικαιωμάτων των καθολικών που τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ δεν επέτρεπαν την εισαγωγή τους αν δεν ασπάζονταν το αγγλικανικό δόγμα.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Η Μαργαρίτα Πουρνάρα συνομιλεί με τον Αύγουστο Κορτώ, στις 20.30μ.μ.

Είσοδος ελεύθερη

Στις απρόβλεπτες συναντήσεις που θα πραγματοποιούνται κάθε μήνα στο CAFÉ του ΙΑΝΟΥ, η Μαργαρίτα Πουρνάρα θα συνομιλεί με σημαντικούς ανθρώπους. Όλοι τους έχουν διακριθεί στον επαγγελματικό στίβο, από την πολιτική, την αρχαιολογία και τις επιχειρήσεις ως τα γράμματα και τις επιστήμες. Το πιο σημαντικό τους χαρακτηριστικό, όμως, είναι το θάρρος να χαράσσουν και να ακολουθούν την δική τους πορεία. Είναι, δηλαδή, φυσιογνωμίες –χαμηλόφωνα ή ανορθόδοξα– ηγετικές που, αν και συχνά δεν ασχολούνται με τα κοινά, ωφελούν την κοινωνία με το δικό τους παράδειγμα ζωής και δράσης. Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα και ας μιλήσουμε μαζί τους, για ένα νέο συλλογικό ήθος, που συναπαρτίζεται από φωτισμένες μονάδες.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τις ερωτήσεις του στον κάθε καλεσμένο, έως και 3 μέρες πριν από την κάθε εκδήλωση στην ειδική πλατφόρμα επικοινωνίας της εκδήλωσης ή στο email: magazine@ianos.gr και όλες θα αναμεταδίδονται ζωντανά από το ianos.gr