Ημέρα βραβείων ήταν για τις Εκδόσεις Πατάκη η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου!

Ανακοινώθηκαν χθες, 02 Απριλίου (Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου), από το Ελληνικό Τμήμα της IBBY (International Board on Books for Young People) / Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου τα βραβεία σε δημιουργούς βιβλίων (παραγωγής 2014).

Τα βιβλία των Εκδόσεων Πατάκη ξεχώρισαν! Συγκεκριμένα:

Το Βραβείο «Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου» σε πρωτοεμφανιζόμενο συγγραφέα βιβλίου για παιδιά ή νέους απέσπασε η συγγραφέας Εύα Βακιρτζή για το βιβλίο Το αυγό.

Στο Αυγό τον λόγο έχει ένα παιδί ιδιαίτερο, αρκετά ξεχωριστό, που περιγράφει τη ζωή του, τα συναισθήματά του, τη δυσκολία του να ζήσει με τους άλλους, τους τόσο διαφορετικούς από το ίδιο. Με λόγια απλά, από καρδιάς, περιγράφει όλα όσα το ενοχλούν, το αποσυντονίζουν, το κάνουν να «κλείνεται» στον εαυτό του. Κυρίως όμως περιγράφει τη μεγάλη επιθυμία του να συνυπάρχει με τους άλλους, να έχει φίλους, να το αγαπούν όπως είναι.

Το Βραβείο σε εικονογράφο και συγγραφέα βιβλίου με πολύχρωμη εικονογράφηση για την εικονογράφηση και για το κείμενο απέσπασαν οι Αγγελική Δαρλάση (συγγραφή) και Ίρις Σαμαρτζή (εικονογράφηση) για το βιβλίο Το Παλιόπαιδο.

Μια ιστορία εµπνευσµένη από τις αληθινές ιστορίες µουσικών του El Sistema και της διεθνούς φήµης συµφωνικής ορχήστρας «Μπολιβάρ» της Βενεζουέλας. Μια ιστορία για την πίστη στον άνθρωπο και στον ανθρωπισμό. Μια ιστορία για τη δύναμη της τέχνης και του πολιτισμού ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το Παλιόπαιδο της Αγγελικής Δαρλάση τιμήθηκε επίσης με αναγραφή στον τιμητικό πίνακα της IBBY.

Το Βραβείο «Φανή Αποστολίδου» σε συγγραφέα μυθιστορήματος ή εκτενούς παραμυθιού για παιδιά έως 12 ετών απέσπασε ο συγγραφέας Φίλιππος Φιλίππου, για το βιβλίο Οι περιπέτειες της Ελεάννας στη θάλασσα.

Τέσσερις τρυφερές και αστείες ιστορίες από τα ταξίδια δύο καραβιών που μεταφέρουν σε διάφορα λιμάνια πετρέλαιο, αλλά και ανθρώπους διαφορετικού χρώματος, γλώσσας και θρησκείας, που τους δένει η φιλία και η αγάπη.

Το Βραβείο σε συγγραφέα εφηβικού ή νεανικού μυθιστορήματος απέσπασε η συγγραφέας Μαρία Λαμπαδαρίδου-Πόθου για το βιβλίο Συνέντευξη με το φάντασμα του βάλτου.

Ένα ξεχασµένο ηµερολόγιο και ο Χρόνος.
Ένα παιδί, ο Μιχελής, που καταφέρνει να σώσει το έργο της αντικατασκοπείας.
Ένας Άγγλος αξιωματικός που σκοτώνεται, όμως εξακολουθεί να είναι παρών.
Ό,τι έχει υπάρξει, υπάρχει στον χρόνο. Ο τόπος συµµετέχει ενεργά στο μυθιστόρημα µε όλη την άγνωστη δύναμή του. Και η ηρωίδα χρησιμοποιεί το μαγικό στοιχείο που κρύβει για να βρει το νόημα µιας άλλης αλήθειας, µιας άλλης δικαιοσύνης. Γιατί η γνώση είναι δύναμη.

Επίσης ανακοινώθηκαν:
  • Η υποψηφιότητα της Ελένης Δικαίου για το Βραβείο Άντερσεν 2015 για τη Συγγραφή και ως Πρέσβειρα Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.
  • Η υποψηφιότητα της Λήδας Βαρβαρούση για το Βραβείο Άντερσεν 2015 για την εικονογράφηση και ως Πρέσβειρα Παιδικού και Νεανικού Βιβλίου.
  • Η υποψηφιότητα της Λιλής Λαμπρέλλη για το Βραβείο Astrid Lindgren 2015.
  • Έπαινο εικονογράφησης ΕΒΓΕ απέσπασε το βιβλίο Βρες ποιος είμαι του Μάκη Τσίτα, σε εικονογράφηση Λίλας Καλογερή.
  • Το Βραβείο σε εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία απέσπασε ο Διονύσης Λεϊμονής. Το βιβλίο Το δέκατο έβδομο κιβώτιο του Διονύση Λεϊμονή κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.