Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός παρακολουθεί το σεξ σόου της μέλλουσας αυτοκράτειρας Θεοδώρας. Ένας Ισπανός τυχοδιώκτης κολλάει την άγνωστη αρρώστια τερηδόνα σε μια μικρή Ινδιάνα που βίασε. Τα δόντια της πέφτουν σε μια βδομάδα.
Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Γερμανός, προκάτοχος του Χριστόδουλου, ευλογεί την πρώτη λαοσύναξη φανατικών στο Βόλο.
Ο αυτοκράτορας του Μαρόκου Μουλάι Ισμαήλ εκσφενδονίζει τον πρωθυπουργό του σ΄ έναν τοίχο μέχρι να διαλυθούν τα κόκαλά του.
Ο Λακεδαιμόνιος Παυσανίας συγκρίνει ένα πολυτελέστατο δείπνο των ηττημένων Περσών με το φρικτό μέλανα ζωμό των νικητών.
Ο Αδόλφος Χίτλερ αφρίζει για την παράδοση 240.000 «προδοτών» στρατιωτών του στο Στάλινγκραντ. Τους είχε διατάξει να πέσουν μέχρις ενός, για να διαφυλάξουν την τιμή του.
Η Κινέζα αυτοκράτειρα Τσε-Χι ενοχλείται όταν ο στρατός της ισοπεδώνεται από τους Ιάπωνες. Είχε ξοδέψει το στρατιωτικό προϋπολογισμό της χώρας για να χτίσει το εξοχικό της.
Ο Αθηναίος Αλκιβιάδης αγοράζει σε αστρονομική τιμή ένα κοπρόσκυλο κι έπειτα το ακρωτηριάζει, για να εντυπωσιάσει τους ψηφοφόρους.
Φονιάδες, παράφρονες και πόρνες στο τιμόνι των ανθρώπινων πληθυσμών. Λαμπερές και φρικτές σταγόνες μέσα σ΄ έναν ωκεανό τρέλας που ονομάζεται ελληνική και παγκόσμια ιστορία.

Προσωπική άποψη:
Αν ρωτήσεις, ειδικά ανθρώπους μιας κάποιας ηλικίας, θα σου πουν πως γνωρίζουν πολύ καλά την Ιστορία του τόπου μας. Όμως, ειλικρινά, αναρωτιέμαι κατά πόσο ισχύει αυτό, εφόσον είναι οι ίδιοι εκείνοι άνθρωποι που έχουν κολλήσει σε ιδέες και αξίες που ίσως να μην είναι ακριβείς και από τις οποίες θα έπρεπε να ξεκολλήσουν και να δουν τα πράγματα όχι μόνο σφαιρικά, αλλά ουσιαστικά. Το "Μια σταγόνα Ιστορία" είναι ακριβώς αυτό που λέει και ο τίτλος του. Ένα βιβλίο αποτελούμενο από μικρές ιστορίες, μόλις λίγων σελίδων η κάθε μία, που σκοπό έχουν να αναδείξουν μια διαφορετική οπτική των Ιστορικών γεγονότων, έτσι όπως εμείς τα διδαχτήκαμε, και να φανερώσει την όχι και τόσο φωτεινή πλευρά τους, με τον συγγραφέα να ασκεί παράλληλα ένα είδος κριτικής που, αν και ιδιαίτερα επιφανειακή, είναι εξαιρετικά εύστοχη.

Άλλες φορές μέσα από ένα πέπλο σάτιρας, κάποιες άλλες μέσω κυνικής αλήθειας ή ακόμα και ειρωνείας, ο Καμπουράκης καθιστά ξεκάθαρο πως σκοπός του δεν είναι να διδάξει ιστορία -δεν θα μπορούσε άλλωστε-, αλλά να αποδείξει πως όταν κάποιος θέλει να μελετήσει σε βάθος και να μην αρκεστεί σε όσα του σερβίρουν, μπορεί να ανακαλύψει πολλά και να αποκτήσει μια γνώση διαφορετική από την συνηθισμένη. Όπως και να 'χει, το βιβλίο αυτό είναι από τα καλύτερα και πιο ιδιαίτερα ιστορικά βιβλία που μπορεί να πέσουν στα χέρια σας, και δεδομένου πως ο κύριος Καμπουράκης δεν είναι από τις συμπάθειές μου, οφείλω να ομολογήσω πως το βιβλίο του με εξέπληξε και πως μου φανέρωσε μια άλλη πλευρά του, που πολύ θα ήθελα να την δω και στον τηλεοπτικό αέρα.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Καμπουράκης Δημήτρης
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ντοκουμέντα-Έρευνες
Έτος Έκδοσης: 2003
Αρ. σελίδων: 423
ISBN: 978-960-16-0621-7