"Η κυρά της Αιξωνής" της Αθηνάς Μπίνιου

Τι συµβαίνει όταν η αρχαιολογική σκαπάνη φέρνει στο φως έναν αρχαίο δρόµο; Εκεί που σήµερα βρίσκονται οι δήµοι Γλυφάδας, Βούλας και Βουλιαγµένης, από το 500 π.Χ. περίπου υπήρχε ο αρχαίος δήµος της Αιξωνής και οι γειτονικές Αλές Αιξωνίδες. Ο αρχαίος δρόµος, που αποκαλύφθηκε τυχαία σ’ ένα οικόπεδο, γίνεται αφορµή για µια περιπλάνηση στις εποχές και στη ζωή των ανθρώπων που κατοικούσαν εκεί, µε οδηγό την Κυρά της Αιξωνής και µε µίτο τις αφηγήσεις της από τη µυθολογία. Η µικρή Φιλοστράτη, το κορίτσι µε τη χήνα, δίνει ζωντάνια σε ανθρώπινα καθηµερινά συµβάντα της κοινότητας που άνθισε δυόµισι χιλιάδες χρόνια πριν.
Το ταξίδι στις εποχές της Αιξωνής φανερώνει τη συνέχεια στους αιώνες και θυµίζει πως «Αν δεν ξέρεις πού να πας, να ψάξεις να βρεις πούθε έρχεσαι».



"Βαθμολογίες" της McLaughlin Lauren

Φαντάζεσαι τη ζωή σου σ’ έναν κόσµο όπου µικροσκοπικές κάµερες παρακολουθούν την κάθε σου κίνηση και σε βαθµολογούν µε βάση έναν αλγόριθµο;
Φαντάζεσαι το µέλλον σου να εξαρτάται και από τη βαθµολογία των φίλων σου;
Για ποιο λαµπρό µέλλον θα άξιζε άραγε να τους παρατήσεις; Και ποιοι είναι τέλος πάντων αυτοί που παρακολουθούν; Και τι είναι αυτά τα πρακτικά και ηθικά κριτήρια του συστήµατός τους;
Στις Βαθµολογίες θα βρεις ένα σωρό υλικά για να φανταστείς ένα µέλλον όπου η τεχνολογία δε σου δίνει µόνο ευκαιρίες, αλλά φτάνει να καθορίζει και όλη σου τη ζωή!





"Έρως ανίκατε μάσαν" του Αύγουστου Κορτώ

Τι κάνεις όταν βρίσκεσαι σ' ένα απομονωμένο ορεινό χωριό για το διήμερο των εκλογών κι ενώ όλοι σε μπουκώνουν λυσσαλέα με τα πιο εκλεκτά φαγιά της οικουμένης ο πορσελάνινος θρόνος αρνείται να ενδώσει στις ικεσίες σου; Κι αν ένα και μόνο εσώρουχο αρκούσε για να σε μεταμορφώσει στο πιο ποθητό πλάσμα του κόσμου; Θα ήταν ευλογία ή κατάρα; Και ποια η θέση όλων εμάς που μετά θάνατον δε θέλουμε ούτε να καούμε ούτε να ταφούμε, αλλά να μεταποιηθούμε σε χρηστικά και καλαίσθητα διακοσμητικά εσωτερικών χώρων;
Τέτοια και άλλα αγωνιώδη ερωτήματα απαντιούνται με τρόπο παραληρηματικό στις σελίδες αυτού του βιβλίου, που μας θυμίζει ότι το γέλιο είναι συχνά η μόνη σωσίβια λέμβος στις φουρτούνες της ζωής.




"Μαύρο κουτί: Αφορισμοί περί Ηγεσίας και Στρατηγικής" του Μίμη Ανδρουλάκη

«Η θηλιά»
Δεν άντεχε να δει θηλιά δίχως να μπει στον πειρασμό να τη δοκιμάσει στον λαιμό του. Η εξουσία ελκύεται από την αυτοκαταστροφή της.
«Δεν είναι αφορισμός»
Αν δεν διεγείρει μια αυθεντική σου σκέψη, δεν είναι αφορισμός. Το πολύ ένα ρητό για να βολεύεις κατά περίπτωση την πνευματική σου οκνηρία.
Οι "Αφορισμοί" φιλοδοξούν να διεγείρουν την αυθεντική σεναριακή σκέψη και φαντασία των αναγνωστών. Ως σύγχρονος "Παλαιός των Ημερών" χρησιμοποιώ μια δόση από την ελληνική τέχνη της αμφιλογίας και της ειρωνείας στην εποχή των sms και του twitter για να ανοίξουμε μαζί με τους αναγνώστες το "Μαύρο Κουτί" της Ηγεσίας και της Στρατηγικής σε καιρούς μεγάλης αβεβαιότητας και κρίσης.