Η ειδική παιδαγωγός και ψυχολόγος Κατερίνα Φίλη, με πολυετή πείρα στην οικογενειακή συμβουλευτική και τη διαχείριση κρίσεων στο οικογενειακό και κοινωνικό περιβάλλον, παρουσιάζει στον ΙΑΝΟ, τα βιβλία της με τίτλους Σύγχρονη Ψυχολογία για την οικογένεια και Ψυχοπαιδαγωγική Συμβουλευτική των εκδόσεων ΤΑΝΙ. Θα ακολουθήσει διάλεξη και διάλογος με το κοινό, με θέμα «Ενδοσχολική Βία: Ζήτημα οικογένειας, παιδείας, κοινωνίας».
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο ηθοποιός Γιάννης Τζουανόπουλος και θα πλαισιώσει μουσικά ο πιανίστας Κώστας Μπιλήσης.

Τετάρτη, 13 Μαΐου στις 18:00μ.μ.

Η ομιλία της Κατερίνας Φίλη, αποσκοπεί στην εξέταση των διαφόρων παραγόντων που διαδραμάτισαν σημαίνοντα ρόλο και απειλεί  τα σχολεία σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, εξετάζει τη στενή σχέση του θύτη και του θύτη-θύματος και καλεί  την προσοχή για διαφορετικές στρατηγικές και τεχνικές, που θα πρέπει να χρησιμοποιούνται από τις οικογένειες και από τις σχολικές μονάδες, προκειμένου να εξαλειφθούν  τέτοιες απειλητικές συμπεριφορές.

Ο εκφοβισμός είναι ένας σύνθετος όρος, που  συνεπάγεται συναισθηματική, λεκτική και σωματική κακοποίηση. Ξεκίνησε ως κοινωνικό-σχολικό περιστατικό στα 70 's στη Βόρεια Ευρώπη. Με τα χρόνια, και με την ταχεία ανάπτυξη της παγκοσμιοποίησης, της τεχνολογίας, των μέσων ενημέρωσης και της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να θεωρηθεί ως ένα κοινωνικό σύμπτωμα της εποχής. Το τρίπτυχο, οικογένεια, κοινωνία, σχολείο, έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για την ανάπτυξη και την ανάδειξη αυτού του αναπόφευκτα απειλητικού φαινόμενου. Οι μεικτές τάξεις με διαφορετικό κοινωνικοεθνοτικό και θρησκευτικό φόντο, το  χαμηλό οικογενειακό εισόδημα, η έλλειψη γονικής επίβλεψης και υποστήριξης, προσφέρουν μια εποικοδομητική θέση, όπου οι τραμπούκοι μπορούν να δράσουν.

Tα βιβλία της Κατερίνας Φίλη είναι γραμμένα σε απλή γλώσσα , αποτελούν έναν σύμβουλο και αγγίζουν με ευαισθησία τα προβλήματα της σύγχρονης οικογένειας.

Για νέους γονείς ή γονείς με μικρά παιδιά :
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ ΣΤΗ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ / ΟΙ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΦΙΛΙΕΣ
Μάνα , πατέρας, παιδί…. Αναγνωρίζοντας το πολυσύνθετο χαρακτήρα των σχέσεων μέσα στην οικογένεια τα βιβλία αυτά δεν πρέπει να λείπουν από καμία οικογένεια που έχει παιδιά και ενδιαφέρεται για την ψυχική τους υγεία και τη σωστή ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

Για οικογένειες με  έφηβους :
Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ ΚΑΙ Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΤΟΥΣ ΥΓΕΙΑ / ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΙ: ΑΓΩΝΑΣ ΥΠΕΡΟΧΗΣ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ;
Έφηβοι… με πολλά προβλήματα, πολλές επιθυμίες και ποικίλες αντιφάσεις στο πλαίσιο μιας μεταβαλλόμενης ζωής. Την κατάσταση αυτή επιδεινώνουν οι απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής που αναγκάζουν τους έφηβους να τρέχουν και να μην φτάνουν… Τα βιβλία αυτά αναλύουν τον ψυχικό κόσμο των εφήβων και προτείνουν τρόπους χειρισμού των προβλημάτων τους, από τους ίδιους και δίνει σταράτες απαντήσεις στους γονείς που βρίσκονται σε μία διαρκή αναστάτωση.

Για όλους εμάς που αντιμετωπίζουμε  δυσκολίες και προβλήματα στην καθημερινότητά μας
ΨΥΧΙΚΗ ΑΡΜΟΝΙΑ....ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ...
Η ψυχική υγεία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της σωματικής υγείας , της ποιότητας ζωής και συνδέεται άμεσα με το δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να αναγνωρίζει τον εαυτό του, να αξιοποιεί τις δυνατότητές του και να συμβιώνει αρμονικά με τους γύρω του.

Η Κατερίνα Φίλη είναι Ειδική Παιδαγωγός και Ψυχολόγος, Πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αθηνών, συνέχισε τις σπουδές της , μετεκπαιδεύτηκε στην Εκπαίδευση Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και παρακολούθησε επιμορφωτικά προγράμματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό από το 2004 μέχρι σήμερα, στον τομέα της Ψυχολογίας και της Ειδικής Αγωγής. Σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας  και το Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών συμμετείχε σε ερευνητικά  και εκπαιδευτικά προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διάγνωση , την αξιολόγηση και αντιμετώπιση μαθησιακών δυσκολιών και προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά. Εχει υπηρετήσει ως δασκάλα σε Δημοτικά Σχολεία και τα τελευταία χρόνια ως Ειδική Παιδαγωγός σε Τμήματα Ενταξης. Υπηρέτησε στα Κέντρα Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών του Υπουργείου Παιδείας και είναι τελειόφοιτος του Μεταπτυχιακού Προγράμματος « Εκπαίδευση Ενηλίκων – Δια Βίου Μάθηση» του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, διδάσκει στα Θερινά σχολεία και είναι εισηγήτρια σε πολλά σεμινάρια και συνέδριά της . Εχει πάρει δύο Υποτροφίες από το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών με το πρόγραμμα Commenious και έναν Επαινο από τη Βαλκανική Ενωση Φυσικών. Γράφει άρθρα σε πολλές τοπικές εφημερίδες της χώρας μας και σε εφημερίδες της ελληνικής ομογένειας του εξωτεερικού. Επίκεντρο των ενδιαφερόντων της είναι η ψυχική υγεία των ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, η ψυχοπαιδαγωγική συμβουλευτική  των οικογενειών τους, η διαχείριση κρίσεων μέσα στην οικογένεια στις σχέσεις γονέων – παιδιών και η ψυχολογική στήριξη κοινωνικά ευάλωτων ατόμων. Τα βιβλία της με τίτλους « Σύγχρονη Ψυχολογία» και « Ψυχοπαιδαγωγική Συμβουλευτική» απευθύνονται σε άτομα όλων των ηλικιών.