Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η εκπληκτική καταγραφή της Wendy Lower σχετικά με τον ρόλο που διαδραμάτισαν οι Γερμανίδες στο ανατολικό μέτωπο των ναζί είναι μία ρωμαλέα αναθεώρηση τη ιστορίας: Ο πραγματικός βαθμός συμμετοχής των γυναικών στο Ολοκαύτωμα έχει αγνοηθεί, ακόμα και όταν αφορά στυγερές δολοφόνους. Η επικρατούσα εικόνα των Γερμανίδων που στηρίζουν το εσωτερικό μέτωπο ως πιστές σύζυγοι και ως μαζορέτες του Φίρερ, ξεθωριάζει μπροστά στη διεισδυτική μελέτη της Lower για τη μαζική συνέργειά τους, και ακόμα χειρότερα, μπροστά στις 50.000 γυναίκες τις οποίες τοποθετεί, για πρώτη φορά ευθέως, στα πεδία θανάτου του επεκτεινόμενου Ράιχ.
Το βιβλίο συνθέτει μία συναρπαστική εικόνα της ηθικά «χαμένης γενιάς» των νεαρών γυναικών οι οποίες γεννήθηκαν σε μία ηττημένη, ταραχώδη Γερμανία μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια παρασύρθηκαν από τον εθνικιστικό οίστρο του ναζιστικού κινήματος βιώνοντας μία πολιτική αφύπνιση που οδήγησε στη γενοκτονία. Αυτές οι γυναίκες –νοσοκόμες, δασκάλες, γραμματείς, σύζυγοι και ερωμένες– είδαν την αναδυόμενη ναζιστική αυτοκρατορία ως ένα είδος «Άγριας Δύσης» γεμάτης ευκαιρίες καριέρας και μητρότητας, και παρ’ όλα αυτά δεν θα μπορούσαν να φανταστούν τι θα έβλεπαν και θα έκαναν εκεί. Η Lower, αντλώντας υλικό από είκοσι χρόνια αρχειακής και επιτόπιας έρευνας πάνω στο Ολοκαύτωμα, την πρόσβασή της στα σοβιετικά έγγραφα και συνεντεύξεις με Γερμανούς μάρτυρες, παρουσιάζει συγκλονιστικά στοιχεία που υποστηρίζουν το γεγονός ότι αυτές οι γυναίκες ήταν κάτι περισσότερο από «δολοφόνοι γραφείου» ή παρηγορήτριες των δολοφόνων των γερμανικών ένοπλων σωμάτων: Λεηλάτησαν οι ίδιες και κακοποίησαν Εβραίους στα γκέτο της Πολωνίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας• ήταν παρούσες σε πικ νικ σε πεδία θανάτου όχι μόνο προσφέροντας αναψυχή αλλά και λαμβάνοντας μέρος οι ίδιες στις εκτελέσεις. Και η Lower αποκαλύπτει τις ιστορίες, ίσως τις πιο τρομερές απ’ όλες, των συζύγων των SS, που παρόλο που είχαν δικά τους παιδιά, οι κτηνώδεις πράξεις τους είναι από τις πιο ανατριχιαστικές στην ανθρώπινη ιστορία.
Οι Μαινάδες του Χίτλερ αμφισβητούν τις πιο βαθιά εδραιωμένες μας πεποιθήσεις. Η γενοκτονία είναι και δουλειά των γυναικών, αν και οι αποδείξεις γι’ αυτό έμειναν κρυμμένες εβδομήντα ολόκληρα χρόνια.

Προσωπική άποψη:
Δεν συνηθίζω να διαβάζω τέτοιου είδους βιβλία και όσοι είστε τακτικοί αναγνώστες μου θα το γνωρίζετε πολύ καλά. Όμως, για κάποιο λόγο, "Οι Μαινάδες του Χίτλερ" είναι ένα από τα βιβλία εκείνα που η περίληψή μου μου κίνησε τόσο έντονα την περιέργεια και γέννησε μέσα μου μια πολύ ισχυρή επιθυμία να τις διαβάσω, που δεν προσπάθησα καν να αντισταθώ. Και πράγματι, δεν το μετάνιωσα ούτε για στιγμή, όχι απλά γιατί έλαβα γνώσεις που δεν είχα, ούτε επειδή είδα μια διαφορετική οπτική σκοπιά από αυτήν που συνηθίζει να μας διδάσκει η Ιστορία, αλλά γιατί έβαλα τον εαυτό μου σε μια διαδικασία περισυλλογής και -ίσως- αναθεώρησης ορισμένων πραγμάτων. Γιατί, το πόσο βάναυση και σκληρή υπήρξε η Ναζιστική Γερμανία, σπέρνοντας την καταστροφή, τον πόνο και τον θάνατο απ' όπου περνούσε, είναι κάτι που το γνωρίζουμε και δεν χωρά αμφισβήτηση, αλλά καλώς ή κακώς, ένα αντρικό προσωπείο συνοδεύει την βία αυτή. Κι όμως, όπως έχει αποδείξει η Ιστορία, μερικά από τα πιο ειδεχθή εγκλήματα τα έχουν πραγματοποιήσει γυναίκες.

Η Wendy Lower -καθηγήτρια Ιστορίας στο κολέγιο McKenna του Κλερμόν-, έπειτα από εξαντλητική έρευνα, προσφέρει ένα βιβλίο ιδιαίτερα ξεχωριστό και σημαντικό ως προς την αναθεώρηση της Ιστορίας, αλλά και τον ρόλο της γυναίκας στη Ναζιστική Γερμανία. Πλέον, οι γυναίκες δεν είναι απλές φιγούρες στο πλευρό των συζύγων τους και σύμβολα της οικογενειακής εστίας, αλλά τοποθετούνται στα στρατόπεδα του Τρίτου Ράιχ, αποκαλύπτοντας την ισχύ που είχαν, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο την αξιοποίησα και την εκμεταλλεύτηκαν. Συγκεκριμένα, η Lower τοποθετεί στον πυρήνα του βιβλίου της 50.000 γυναίκες οι οποίες και συμμετείχαν στη γενοκτονία, έχοντας αρνηθεί κάθε ίχνος συναισθήματος, ηθικής, υπηρετώντας την διαστρεβλωμένη εικόνα που προάσπιζε το ναζιστικό κίνημα. Γυναίκες που παρασύρθηκαν και που το πάθος της μύησής τους τις οδήγησε σε συμπεριφορές φρικτές και ακραίες, με την υπογραφή τους να έχει μπει κάτω από μερικά από τα μεγαλύτερα σύγχρονα εγκλήματα.

Μέσα από ένα ιστορικό οδοιπορικό στα γκέτο της Πολωνίας, της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας, η Lower καταδεικνύει τις γυναίκες αυτές ως ένοχες, όχι επειδή απλά έδιναν εντολές που έσπερναν τη βία και τον θάνατο, αλλά επειδή οι ίδιες τα ασκούσαν όλα αυτά, απομυζώντας μάλιστα από τις ακραίες αυτές συμπεριφορές ικανοποίηση του εγώ τους και της ανάγκης τους για υπεροχή έναντι άλλων ανθρώπινων ζωών, που πολύ λίγη σημασία είχαν για τις ίδιες. Ιστορίες γυναικών που αν και υπήρξαν οι ίδιες μάνες, οδηγήθηκαν σε κτηνώδεις πράξεις, από τις πιο ανατριχιαστικές που θα μπορούσαν να καταγραφούν ποτέ στην ιστορία του ανθρωπίνου είδους. Γυναίκες με αλλοιωμένες συνειδήσεις και διαστρεβλωμένες πραγματικότητες, εμμονικές και με πεποιθήσεις που φυτεύτηκαν βαθιά μέσα τους για να ανθίσουν και να κατασπαράξουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Η γενοκτονία μέσα από μια διαφορετική ματιά, που δεν μπορεί να μην σε συγκλονίσει.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Wendy Lower
Μεταφραστής: Καλοφωλιάς Αλέξης
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Δοκίμια-Μελέτες
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 456
ISBN: 978-960-566-711-5

Το review ανέβηκε επίσης στο Culturenow.gr: 
http://www.culturenow.gr/37582/oi-mainades-toy-xitler-wendy-lower-kritikh-vivlioy