Την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015, στις 20:30μ.μ., το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων - Ελαιουργείον παρουσιάζει την Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης «Μυθικές Επ-(αν)-αφηγήσεις» στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων σε επιμέλεια της Εύας Κέκου.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Eozen Agopian (GR/USA), Ανδρέας Βάης, Λεωνίδας Γιαννακόπουλος, Sylvia Galos (ΑΤ/ES), Αλέξανδρος Δημητριάδης,  Αντιγόνη Καββαθά, Βασιλική Κοσκινιώτου, Εύα Μαραθάκη, Κριστέλ Μακρή (GR/HN), Βιργινία ΜαστρογιαννάκηΑντωνία Παπατζανάκη (GR/USA), Ιρις Πλαϊτάκη (GR/US), Joulia Strauss (DE/RU), Maria Temnitschka (AT), Νότα Τσίτουρα, Konstantin Fischer (GR/DE), Inkeri Harri (FI/DE)  &  Γιώργος Χατζηελευθερίου-Κορδώνης.

Η Επιμελήτρια της έκθεσης και Ιστορικός της Τέχνης Δρ. Εύα Κέκου σημειώνει: «Η έκθεση αυτή αποτελεί ένα σχολιασμό και ένα αναστοχασμό στην αφήγηση με αναφορά άλλοτε το μύθο, τη δοξασία, το λαϊκό παραμύθι, αλλά και τον κόσμο της λογοτεχνίας εν γένει. Τα θέματα που πραγματεύεται αφορούν το ονειρικό, το μυθικό αλλά και τους φόβους, τις ευχές μας, τις ενδόμυχες επιθυμίες μας και το υποσυνείδητο. Οι αναφορές είναι σε πολλά επίπεδα: ατομικό, κοινωνικό, πολιτικό. Σκοπός της έκθεσης είναι να αναδείξει μέσα από διαφορετικά μέσα(ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο, φωτογραφία. εγκαταστάσεις) αλλά  και αισθήσεις (ακοή, όσφρηση, όραση) την έννοια της αφήγησης όχι σε ένα επίπεδο όπως αναπτύσσεται από την ίδια την αφήγηση αλλά το επίπεδο που προκύπτει από τη χρονική διαμεσολάβηση και την εμπλοκή του "κοινωνικού Υποκειμένου". Στην ανάπτυξη της ιδέας της έκθεσης -όπως σχηματοποιείται ως αναπαράστασή της μέσα από τα εικαστικά έργα- μας ενδιαφέρει η ίδια η μεταφορά της αφήγησης σε δεύτερο επίπεδο ή/και η μεταγραφή της με άλλο μέσο όπως και η διεύρυνσή της μέσα από τη διάδρασή της με το κοινό. Όπως προτείνει και ο τίτλος στα ελληνικά η ανάπτυξη της έκθεσης εδράζει στην υπόθεση της ίδιας της αφήγησης ( -αν) αλλά και τη μεταφορά της σε ένα δεδομένο χωροχρονικό πλαίσιο και όλη τη καινούρια αφήγηση που συνθέτει εντός αυτού. Η έκθεση αυτή πραγματεύεται έννοιες που αφορούν τη σημειωτική και τη σημειολογία στην ιστορία της τέχνης και αποτελεί μία κοινή επαναγραφή μέσα από τη συνάντηση διαφόρων επιστημών (κοινωνιολογία, ιστορία της τέχνης, ανθρωπολογία, λογοτεχνία) αλλά και μικτά μέσα το σύνθετο χαρακτήρα της αφήγησης».

Η εικαστική έκθεση «Μυθικές  Επ-(αν)-αφηγήσεις» εντάσσεται στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2015 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» και συνδιοργανώνεται από τη την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Πνευματικό Κέντρο Χανίων και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων – Ελαιουργείον.