Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η Λούκα, πρώην αθλήτρια του καράτε και μητέρα ενός πεντάχρονου κοριτσιού, εργάζεσαι ως ντετέκτιβ. Μαζί με τους συνεργάτες της Σαμψών, Τιτή και Βαρβάρα αναλαμβάνουν πάσης φύσεως έρευνες και τις φέρουν σε πέρας με συνέπεια και διακριτικότητα. Ή μήπως όχι; Οι εχθροί της λένε ότι είναι γκαφατζού και οι κακές γλώσσες επιμένουν ότι δεν τη θέλει το επάγγελμα κι ότι πρέπει να τα παρατήσει. Εκείνη όμως, επειδή λατρεύει τη δουλειά της, ονειρεύεται να εξιχνιάσει μια σημαντική υπόθεση που θα τη βγάλει από την αφάνεια και θα κλείσει τα στόματα των επικριτών της.
Έτσι, όταν η ευκαιρία τής χτυπάει την πόρτα, δε διστάζει να την αρπάξει και να πέσει με τα μούτρα σε μια περιπέτεια με πολλούς κινδύνους κι ανατροπές. Και εκεί που παλεύει να βγάλει άκρη και να παραμείνει ζωντανή, εμφανίζεται αναπάντεχα ο μεγάλος έρωτας και σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά του.

Προσωπική άποψη:
Το όνομα της Γεωργίας Δεμίρη είναι συνώνυμο με εκείνο του καλοκαιριού. Δεν μπορώ να διανοηθώ καλοκαίρι χωρίς βιβλίο της, όχι επειδή είμαι φανατική αναγνώστριά της -αντίθετα, δεν είμαι καθόλου fan του συγκεκριμένου λογοτεχνικού είδους-, αλλά επειδή ορισμένα πράγματα έχουν εντυπωθεί τόσο έντονα στο μυαλό μας που οτιδήποτε διαφορετικό φαντάζει ξένο, αλλά κι επειδή οι συνήθειες δεν αλλάζουν εύκολα. Έτσι, λοιπόν, εκεί που βρισκόμουν στην ξαπλώστρα της παραλίας, είπα να διαβάσω το "Ντετέκτιβ μόνη ψάχνει", χωρίς να περιμένω και πολλά, για να πω την μαύρη μου αλήθεια, για να βρεθώ μπροστά σε μια απρόσμενη και εξαιρετικά ευχάριστη έκπληξη, αφού το βιβλίο αποδείχτηκε κάτι περισσότερο από αυτό που περίμενα, και μια εξαιρετική συντροφιά δίπλα στο κύμα.

Η Λούκα, λοιπόν, η πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας, έχοντας φτάσει αισίως στα τριανταέξι της χρόνια κι έχοντας μια τετραπέρατη πεντάχρονη κόρη, προσπαθεί να επιβιώσει μέσα στη δύσκολη αυτή καθημερινότητα που όλοι ζούμε, διατηρώντας το δικό της γραφείο ερευνών με το όχι και τόσο ευφάνταστο όνομα, "Η Αλήθεια". Μαζί με τους συνεργάτες της Σαμψών, Τιτή και Βαρβάρα, οι οποίοι είναι εξίσου "χτυπημένοι" με την ίδια, αναλαμβάνουν μικροϋποθέσεις που σχετίζονται με απιστίες ή τέκνα οικογενειών που έχουν παραστρατίσει και μπλέξει με τα ναρκωτικά. Βέβαια, ο κόσμος, όντας κακός, μιλάει και δεν έχει τίποτα θετικό να πει για την Λούκα, θεωρώντας πως πρέπει να παρατήσει τη δουλειά της, που εκείνη λατρεύει, και να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Όταν θα της εμφανιστείς μια τεράστια επαγγελματική ευκαιρία, η Λούκα θα την αρπάξει, θέλοντας να αποδείξει τα προσόντα της, θα βρεθεί όμως μπλεγμένη σε καταστάσεις που ποτέ δεν περίμενε.

Το "Ντετέκτιβ μόνη ψάχνει" είναι ένα βιβλίο σύγχρονο, διασκεδαστικό, με καυστικό χιούμορ και έντονο, θα έλεγε κανείς, κυνισμό σε σχέση με της αναφορές του στην σύγχρονη ελληνική κοινωνία που κρίνει τους πάντες και τα πάντα, αλλά η ίδια δεν επιδέχεται καμίας κριτικής. Σε πρώτο επίπεδο είναι μια καθαρά κωμική ιστορία που στοχεύει στοπ να κάνει σάτιρα και να διασκεδάσει τον αναγνώστη, σε ένα δεύτερο όμως επίπεδο, περνάει έξυπνα μηνύματα που σχετίζονται με την απλή κατά τ' άλλα, καθημερινή ζωή, η οποία μπαίνει στο στόχαστρο της συγγραφέως και καυτηριάζεται ωμά, ρεαλιστικά, αλλά και με μία ειλικρίνεια που δεν γίνεται να μην εκτιμήσεις. Άλλωστε, στις τρελές καταστάσεις που περιγράφονται και παίρνουν ζωή μέσα από τις σελίδες του βιβλίου της, αναμφίβολα βρίσκεις κομμάτια και τους ίδιου σου του εαυτού.

Όσον αφορά τους χαρακτήρες, δεν γίνεται να μην τους λατρέψεις. Απλοί, καθημερινοί άνθρωποι, που θα μπορούσαν να είναι γείτονες, συγγενείς ή φίλοι σου, άνθρωποι τους οποίους αναγνωρίζεις και ταυτίζεσαι μαζί τους, με τα προβλήματα, τις έννοιες, τις γκρίνιες, τις ελπίδες και τις επιθυμίες τους γιατί όλοι μας, είμαστε κατά βάθος από την ίδια πάστα φτιαγμένοι. Το χιούμορ τους είναι ιδιαίτερο, αλλά άκρως απολαυστικό κι ευχάριστο, όπως και οι ξέφρενες καταστάσεις στις οποίες μπλέκονται και που αν και γνωρίζεις από την αρχή πως θα καταφέρουν να βγουν σώοι, δεν παύεις να παρακολουθείς τις εξελίξεις τους με αμείωτο ενδιαφέρον, άλλοτε με αγωνία, άλλοτε με γέλια, αλλά μόνιμα με ένα ενοχικό χαμόγελο απόλαυσης στα χείλη.

Νεανικό, δροσερό, ευχάριστο, το βιβλίο αυτό είναι μια καυστική αποτύπωση της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας, σε κοινωνικό και όχι μόνο επίπεδο. Μέσα από την σάτιρα, οι συγγραφέας θίγει πραγματικά σοβαρά προβλήματα και ζητήματα θέλοντας, εκτός του να διασκεδάσει τον αναγνώστη της, να τον βάλει σε μια διαδικασία σκέψης και, ίσως, εσωτερικής ενδοσκόπησης. Το "Ντετέκτιβ μόνη ψάχνει", ίσως να είναι τι καλύτερο βιβλίο της συγγραφέως μέχρι σήμερα, και τώρα που το θερμόμετρο του καλοκαιριού έχει χτυπήσει κόκκινο, θα σας το πρότεινα ανεπιφύλακτα, ειδικά αν είστε αναγνώστης του συγκεκριμένου λογοτεχνικού είδους. Σίγουρα θα σας ψυχαγωγήσει και θα σας διασκεδάσει αλλά στο τέλος, παράλληλα, θα σας έχει αφήσει και κάτι περισσότερο.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Δεμίρη Γεωργία
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 472
ISBN: 978-618-01-1256-6