Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Πάνε τρία χρόνια από το τραγικό ατύχημα. Τρία χρόνια από τότε που η Μία χάθηκε για πάντα από τη ζωή του Άνταμ.
Τώρα ζουν σε διαφορετικούς κόσμους.
Η Μία είναι ανερχόμενο αστέρι στον κόσμο της κλασικής μουσικής και ο Άνταμ ένας αληθινός ροκ σταρ, που η ζωή του γίνεται πρωτοσέλιδο στα σκανδαλοθηρικά περιοδικά και το κορίτσι του είναι διάσημη ηθοποιός.
Και τότε η τύχη τούς φέρνει ξανά κοντά για μία μόνο νύχτα.
Καθώς εξερευνούν την πόλη που έχει γίνει το "σπίτι" της Μία, ξαναθυμούνται το παρελθόν και ανοίγουν τις καρδιές τους στο μέλλον και ο ένας στον άλλο.

Προσωπική άποψη:
Μπορεί να πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε το βιβλίο της Gayle Forman, "Αν μείνω", από τις εκδόσεις Λιβάνη, όμως μετά την κινηματογραφική του μεταφορά, φαίνεται πως το να εκδοθεί και το δεύτερο -και τελευταίο- βιβλίο της σειράς ήταν μόνο θέμα χρόνου. Έτσι, λοιπόν, έχουμε σήμερα στα χέρια μας το "Πού πήγε;", μία συνέχεια που μας μεταφέρει τρία χρόνια αργότερα από εκεί που μας είχε αφήσει το "Αν μείνω", όπου με έκπληξη διαπιστώνουμε πως η εξέλιξη της ιστορίας της Μία και του Άνταμ, κάθε άλλο παρά αυτή που φανταζόμασταν ήταν. Και αυτό το στοιχείο τολμώ να πω πως είναι εκείνο που κάνει το όλο εγχείρημα ενδιαφέρον διαφορετικά, μάλλον μια συνέχεια θα ήταν άσκοπη και φλύαρη, με άνευ λόγου ύπαρξης.

Όταν η Μία συνήλθε μετά το ατύχημα που στέρησε την ζωή όλης της οικογένειάς της, εξαφανίστηκε από τη μικρή της πόλη αλλά και από τη ζωή του Άνταμ. τρία χρόνια μακριά ο ένας από τον άλλον, χωρίς καμία απολύτως επικοινωνία, με τον καθένα να ζει τη ζωή του. Η Μία σπούδασε στο Τζούλιαρντ και τώρα είναι ανερχόμενο αστέρι της κλασσικής μουσικής σκηνής, ενώ ο Άνταμ ζει το απόλυτο όνειρο κάθε ροκ σταρ. Είναι πετυχημένος, δημοφιλής, η ζωή του απασχολεί συνεχώς τα έντυπα, ενώ έχει σχέση με μια διάσημη ηθοποιό. Όμως, κάτω απ' όλη αυτή τη λάμψη, ο Άνταμ ανακαλεί συνεχώς στο μυαλό του το πρόσωπο της Μία, αλλά και μια απάντηση. Πού πήγε; Μια απάντηση που θα του δοθεί όταν μια μέρα ανταμώσει τα μάτια εκείνα που δεν μοιάζουν με της Μία, αλλά είναι τα δικά της. Μια νύχτα, μια περιπλάνηση, δύο εξομολογήσεις, ένας δρόμος να ακολουθήσουν.

Απ' όσο έριξα μια ματιά, οι απόψεις των αναγνωστών για το βιβλίο αυτό είναι διχασμένες. Υπάρχουν εκείνοι που το ερωτεύτηκαν, αλλά κι εκείνοι που το μίσησαν. Βέβαια, αξίζει να αναφέρουμε πως η πλειοψηφία όσων ανήκουν στην πρώτη κατηγορία δεν αγάπησαν ιδιαίτερα το πρώτο βιβλίο, ενώ αντίθετα, όσοι ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία, λάτρεψαν το πρώτο βιβλίο με όλο τους το είναι. Αν αναλογιστείς τα δεδομένα αυτά και προσπαθήσεις να τα αναλύσεις, δεν μπορείς παρά να απορήσεις. Πιθανολογώ πως τα αισθήματα αυτά των αναγνωστών είναι διχασμένα εξαιτίας της διαφορετικής προσέγγισης που έχει επιλέξει η συγγραφέας σε αυτά τα δύο μυθιστορήματά της -τόσο όσον αφορά την αφήγηση όσο και την κατεύθυνση της κεντρικής γραμμής που ακολουθεί η ίδια η ιστορία-, που αν και δεν είναι όμοια ενώνονται με μια αόρατη κλωστή.

Στο προηγούμενο βιβλίο της Forman, βλέπουμε την ιστορία μέσα από τα μάτια της Μία, κάτι που μας επιτρέπει να κατανοήσουμε καλύτερα τα συναισθήματά της και τις ανάγκες της. Στο συγκεκριμένο βιβλίο, τα ηνία αναλαμβάνει ο Άνταμ και οι ρόλοι αντιστρέφονται. Αν και η πνευματική και συναισθηματική κατάσταση των δυο τους είναι εκ δια μέτρου αντίθετη στις δύο αυτές διαφορετικές χρονικές περιόδους της ζωής τους, για μένα έχει μεγάλο ενδιαφέρον αυτή η προσέγγιση αφού μας επιτρέπει να εισχωρήσουμε βαθύτερα στον ψυχισμό δύο ανθρώπων που όσα τους ενώνουν άλλα τόσα τους χωρίζουν, αλλά και να παρατηρήσουμε την εξέλιξή τους μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Ο Άνταμ και η Μία είναι οι ίδιοι που ήταν κάποτε, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει πως τίποτα μέσα τους ή στη ζωή τους δεν έχει αλλάξει. Γνωρίζω πως όλο αυτό ακούγεται παράξενο και οξύμωρο, όμως είναι η πραγματικότητα. Γιατί, μπορεί να αλλάζουν κομμάτια από εμάς όσο μεγαλώνουμε και προχωράμε στη ζωή μας, όμως οι ρίζες μας παραμένουν ίδιες και τρέφουν στοιχεία μας που ίσως ούτε εμείς να μην αντιλαμβανόμαστε.

Μία μόνο νύχτα μπορεί να είναι αρκετή για να σου αλλάξει τη ζωή. Μία νύχτα μπορεί να είναι αρκετή για να κλείσει πληγές που για τρία χρόνια αιμορραγούσαν. Κάποια πράγματα χρειάζονται το χρόνο τους. Εμείς οι άνθρωποι χρειαζόμαστε το χρόνο μας. Δεν υπάρχει πάντα λογική, ούτε υπάρχουν κανόνες για το πότε έρχεται η σωστή ώρα. Απλά περιμένεις και όταν συμβεί, το ξέρεις. Το καταλαβαίνεις μέσα από ένα βλέμμα, ένα συγκρατημένο χαμόγελο. Το συνειδητοποιείς μέσα από την παραδοχή μιας αλήθειας -ίσως και περισσότερων- που περίμενε πολύ καιρό για να εκφραστεί, ίσως επειδή δεν έβρισκε τα κατάλληλα λόγια, ή ίσως επειδή γνώριζε βαθιά μέσα της πως δεν είχε έρθει ακόμα η ώρα να ειπωθούν οι λέξεις εκείνες. Όπως και να 'χει, το "Πού πήγε;" είναι ένα βιβλίο άρτιο, ρεαλιστικό, βαθιά εσωτερικό, με έντονες συναισθηματικές στιγμές μέσα στις οποίες, αναμφίβολα, ο καθένας μας μπορεί να βρει κομμάτια της ζωής και του εαυτού του, αρκεί να θέλει να το κάνει.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Gayle Forman
Μεταφραστής: Καλοφωλιάς Αλέξανδρος
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Σελίδες: 272
ISBN: 978-960-14-2956-4