Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Όλη της τη ζωή η Μπέλι ήταν ερωτευμένη με την οικογένεια Φίσερ. Η Σουζάνα ήταν σαν δεύτερη μητέρα για εκείνη, ο Κόνραντ ήταν η πρώτη της αγάπη και ο Τζερεμάια το πρώτο της αγόρι. Ύστερα από δύο χρόνια ο Τζερεμάια γονατίζει μπροστά της και της προσφέρει αυτό που πάντα ήθελε. Να ανήκει κι εκείνη στην οικογένεια Φίσερ.
Καθώς ο Τζερεμάια και η Μπέλι επιστρέφουν στην παραλία του Κάζινς για να ετοιμάσουν τον γάμο τους, ο Κόνραντ εξομολογείται στην Μπέλι πως έκανε λάθος, πως δεν ήθελε να την πληγώσει όπως την πλήγωσε.
Τώρα η Μπέλι πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τα αισθήματά της για τον Τζερεμάια και τον Κόνραντ και να αντικρίσει την αλήθεια που πάντα έκρυβε μέσα της. Ένας από τους δύο πρέπει να πληγωθεί.

Προσωπική άποψη:
Έχω την αίσθηση πως καλοκαίρι χωρίς βιβλίο της Jenny Han δεν υπάρχει. Τουλάχιστον, κάπως έτσι έχω συνδυάσει την ίδια και τα έργα της στο μυαλό μου. Με τον ήχο της θάλασσας που σκάει στο ακρογιάλι και τον ήλιο να με ζαλίζει ενόσω παίζω με τα κύματα. Ίσως γι' αυτό το λόγο να καθυστέρησα την ανάγνωση του τρίτου και τελευταίου βιβλίου της "Τριλογίας του καλοκαιριού", που με τον δικό του, μοναδικό, και ίσως κάπως ανατρεπτικό, τρόπο έριξε αυλαία σε μια ιστορία που κράτησε αρκετά χρόνια. Και λέω αρκετά χρόνια γιατί το φινάλε για τους ήρωές μας, που στην πραγματικότητα σηματοδοτεί μια νέα αρχή, την έναρξη μιας νέας εποχής, έρχεται αρκετά χρόνια μετά απ' όταν τους πρωτογνωρίσαμε, αλλά και η ίδια η σειρά κατάφερε να ολοκληρωθεί και επίσημα στη χώρα μας μετά από κόπους και βάσανα.

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την τελευταία φορά που συναντήσαμε τους ήρωές μας, με την Μπέλι και τον Τζερεμάια να βρίσκονται στο Πανεπιστήμιο, αλλά και σε μια βαθιά αρμονική σχέση, που προσφέρει στη Μπέλι την αγάπη και την ηρεμία που της έλειπε από τον Κόνραντ. Και όμως, η αρμονία αυτή θα διαταραχθεί, με τη μία τρικυμία να διαδέχεται την άλλη και με τον Τζερεμάια να ζητάει από την Μπέλι να γίνει γυναίκα του, κάτι που την φέρνει πιο κοντά από ποτέ στο μεγαλύτερό της όνειρο. Να γίνει και επίσημα μέλος της οικογένειας Φίσερ. Έτσι, λοιπόν, η Μπέλι λέει το μεγάλο ναι και οι δυο τους επιστρέφουν στην παραλία του Κάζινς προκειμένου να ετοιμάσουν το γάμο τους, στο μέρος εκείνο που έχουν αγαπήσει όσο κανένα άλλο. Και τότε εμφανίζεται ο Κόνραντ, μετανιωμένος και έχοντας καταλάβει το λάθος του με τη Μπέλι να συνειδητοποιεί για πρώτη φορά πως πρέπει να είναι ειλικρινής με τα συναισθήματά της και να πάρει μια απόφαση που, αναμφίβολα, θα πληγώσει τρομερά έναν από τους δύο άντρες της ζωής της.

Για το τρίτο βιβλίο της σειράς, θα ήθελα η άποψή μου να είναι κάπως πιο συγκρατημένη. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι δεν έχω πράγματα να πω, αλλά επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να σας κατευθύνω με τα λεγόμενά μου σε μια αλήθεια που πρέπει να ανακαλύψετε μόνοι σας -ώστε να έχετε αγωνία μέχρι το τέλος- προτιμώ να λάβω τα μέτρα μου. Αυτό που σίγουρα μπορώ να πω είναι πως όπως και τα προηγούμενα βιβλία της σειράς, το συγκεκριμένο, έχει ένα προτέρημα και ένα μειονέκτημα. Το προτέρημά του είναι το συναίσθημα που εκφράζει η ιστορία αλλά και οι ήρωές της, που σε αγγίζει και σε συγκινεί βαθιά πολλές φορές, θυμίζοντάς σου κάτι από τον εαυτό σου. Το μειονέκτημά του είναι πως σου αφήνει ορισμένα κενά, σαν η εξέλιξη της ιστορίας να πέφτει κατά τόπους σε μικρές μαύρες τρύπες που ρουφάνε κάτι από αυτήν, που ακόμα κι αν φαντάζει ασήμαντο, στο τέλος σε κάνει να αισθάνεσαι πως έχεις χάσει στην πορεία κάτι σημαντικό, ένα στοιχείο που ίσως και να ήταν καθοριστικό.

Η Μπέλι, ο Κόνραντ και ο Τζερεμάια έχουν περάσει πολλά μαζί. Έχουν κάνει μια μεγάλη διαδρομή συντροφιά ο ένας με τον άλλον κι έχουν μοιραστεί εμπειρίες και συναισθήματα, κι έχουν δημιουργήσει αναμνήσεις, που λίγοι άνθρωποι έχουν την ευτυχία να το κάνουν σε αυτό το βαθμό, τουλάχιστον. Κάποια στιγμή, όμως, η καρδιά και το μυαλό πρέπει να συμβαδίσουν και να παρθούν αποφάσεις που μπορεί να είναι σκληρές. Αποφάσεις που η συγγραφέας έχει χειριστεί με τρόπο αληθινό, ρεαλιστικό, άμεσο. Με έναν τρόπο που κάνει το στομάχι σου να σφίγγεται και την καρδιά σου να χτυπά πιο γρήγορα, σε έναν ρυθμό γνώριμο και νοσταλγικό. Και, τελικά, όταν κλείνεις το βιβλίο αυτό, έχοντας μια γλυκόπικρη γεύση στα χείλη, συνειδητοποιείς πως -ίσως- η ουσία δεν βρίσκεται στον πιο επέλεξε τελικά η Μπέλι, αλλά στο ποια ζωή επέλεξε για την ίδια. Μια ζωή που, κατά συνέπεια, θα καθορίσει και τις ζωές των υπολοίπων. Γιατί, ό,τι κι αν συνέβη, αυτή ήταν που πρωταγωνιστούσε στο δικό της παραμύθι, και αυτή που οδήγησε στο "τέλος" του, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Jenny Han
Μεταφραστής: Καλοφωλιά Μυρτώ
Εκδόσεις: Πατάκης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 309
ISBN: 978-960-16-5045-6