Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Εκείνος θέλει να τη φιλήσει από τότε που ήταν δεκάξι.
Ο αρχιτέκτονας Μπέκετ Μοντγκόµερι είναι η ψυχή της ανακαίνισης ενός ιστορικού πανδοχείου στην αµερικάνικη κωµόπολη Μπούνσµπορο. Εκτός όµως από το µεγάλο αυτό όνειρο που έχει αναλάβει να κάνει πραγµατικότητα µαζί µε τα αδέρφια και την εκκεντρική του µητέρα, τον απασχολεί και κάτι ακόµα: η Κλερ…
Εκείνη πιστεύει ότι δεν θα ξαναγαπήσει ποτέ.
Η Κλερ, χήρα, µητέρα τριών αγοριών και ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου απέναντι από το πανδοχείο, δεν έχει καιρό για έρωτες. Όµως η µεταµόρφωση του πανδοχείου τη µαγνητίζει και ανακαλύπτει ότι θέλει να ρίξει µια µατιά... τόσο στο κτίριο, όσο και στον άντρα πίσω από αυτό.
Και οι δυο τους θα έχουν µια δεύτερη ευκαιρία.

Προσωπική άποψη:
Η Nora Roberts είναι μία από τις πλέον γνωστές συγγραφείς ανά τον κόσμο, έχοντας μάλιστα ιδιαίτερη απήχηση και στο ελληνικό κοινό, αφού πληθώρα βιβλίων της έχουν κυκλοφορήσει και στη δική μας αγορά τα τελευταία χρόνια, με την μορφή άρλεκιν. Βέβαια, για ορισμένους, ίσως η λέξη "άρλεκιν" να εμπεριέχει έναν κάποιο αρνητισμό, αλλά προσωπικά δεν έχω καμία πρόθεση να τα υποβιβάσω. Άλλωστε, όταν θεωρείται άρλεκιν από αρκετούς το "Τα πουλιά πεθαίνουν τραγουδώντας", καταλαβαίνεις πως οι ταμπέλες δεν βοηθάνε στο να βγουν ασφαλή συμπεράσματα. Όπως και να 'χει, οι εκδόσεις Μεταίχμιο, εκμεταλλευόμενες προφανώς την ροπή του αναγνωστικού κοινού προς την romance λογοτεχνία, ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια, αποφάσισαν να εκδώσουν μία από τις πλέον γνωστές τριλογίες της Roberts, εκείνη των αδερφών Μοντγκόμερι.

Η Κλερ είναι χήρα, μητέρα τριών αγοριών, που δουλεύει σκληρά στο βιβλιοπωλείο της, έχοντας πάρει απόφαση πως μετά τον χαμό του άντρα της δεν πρόκειται ποτέ ξανά να ερωτευτεί ή να αγαπήσει. Ο Μπέκετ από την άλλη, από τα σχολικά του κιόλας χρόνια, είναι κρυφά ερωτευμένος με την Κλερ, όμως το μόνο που έκανε μια ζωή ήταν να την αγαπάει από μακριά, σιωπηλά κι ευλαβικά. Όταν εκείνος και τα αδέρφια του θα αναλάβουν την ανακαίνιση ενός ιστορικού πανδοχείου στην αμερικάνικη κωµόπολη Μπούνσµπορο, ο δρόμος ο δικός του και της Κλερ μοιραία θα διασταυρωθούν με τους δυο να αντιλαμβάνονται σταδιακά πως τα πάντα μπορούν να συμβούν, αρκεί να το θέλουμε και να προσπαθούμε να το πετύχουμε, και πως ο καθένας μας έχει μια δεύτερη ευκαιρία, τόσο στη ζωή όσο και στο όνειρο.

Δεδομένου ότι δεν έχω διαβάσει κάποιο άλλο βιβλίο της Nora Roberts, δεν μπορώ να εκφράσω άποψη για το κατά πόσο, το συγκεκριμένο, είναι καλύτερο ή χειρότερο της. Οι απόψεις των φανατικών της αναγνωστριών, ωστόσο, θα έλεγα πως υπήρξαν αρκετά διχασμένες, εξού και δυσκολεύτηκα να το πάρω απόφαση να ξεκινήσω την εν λόγω σειρά. Κατά την ταπεινή μου άποψη, η αλήθεια βρίσκεται μάλλον κάπου στη μέση. Σαφέστατα και δεν πρόκειται για ένα εντυπωσιακό βιβλίο -για το είδος του πάντα-, αλλά ούτε είναι τόσο κακό που να μην αξίζει να του δώσει μία ευκαιρία ένας τακτικός αναγνώστης της κατηγορίας αυτής. Αν μη τι άλλο, είναι αρκετά τρυφερό, ιδιαίτερα ρομαντικό -ίσως και παραπάνω απ' όσο αρέσει σε μένα-, και πληρεί όλες τις προϋποθέσεις που οφείλει να έχει ένα σύγχρονο παραμύθι που θα σε κάνει να χαμογελάσεις και να περάσεις όμορφα την ώρα σου.

Οι Κλερ και Μπέκετ είναι χαρακτήρες που θα μπορούσαμε να συναντήσουμε στην διπλανή μας πόρτα. Εκείνη μια αφοσιωμένη μητέρα που πιστεύει πως ο έρωτας δεν έχει πια θέση στη ζωή της, κι εκείνος ένας άντρας που αν και είναι καθόλα δυναμικός, όταν τα γεγονότα φτάνουν στην Κλερ, βάζει την ουρά στα σκέλια και σιωπά. Επί της ουσίας, ο καθένας τους, έχει μια δυναμική και μια αδύναμη πλευρά, που έρχεται σε σύγκρουση με την αντίστροφη του άλλου κάθε φορά. Εκεί η Κλερ είναι συγκαταβατική, ο Μπέκετ τα δίνει όλα, και εκεί που ο Μπέκετ δειλιάζει, η Κλερ έχει τις απαραίτητες δυνάμεις για να στηρίξει την άμυνά της. Βέβαια, κάθε τείχος μπορεί να πέσει, αρκεί να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες και στην προκειμένη περίπτωση, αυτό ακριβώς συμβαίνει, με την Roberts να έχει χτίσει την εξελικτική πορεία της αφήγησής της με τρόπο που εκείνη ρέει εύκολα, φυσικά και αβίαστα.

Συνοψίζοντας, το "Δεύτερη ευκαιρία" δεν είναι ένα ιδιαίτερο βιβλίο, αλλά δεν παύει να είναι ένα ευχάριστο βιβλίο που διαβάζεται εύκολα, γρήγορα και ξεκούραστα, χωρίς να σε προβληματίζει ιδιαίτερα, αν και δεν νομίζω πως η συγγραφέας είχε εξ' αρχής καμία πρόθεση να πετύχει κάτι τέτοιο. Σίγουρα, σε έναν έμπειρο και τακτικό αναγνώστη της ρομαντικής λογοτεχνίας, μπορεί να μην μιλήσει απευθείας στην καρδιά του, ωστόσο, με το χιούμορ, την τρυφερότητα και τον ρεαλισμό της ιστορίας -μέσα στο παραμυθένιο πλαίσιο που αυτή τοποθετείται-, θα τον κάνει να χαμογελάσει και να μην μετανιώσει που αφιέρωσα χρήμα και χρόνο. Βέβαια, οφείλω να αναφέρω πως θα περίμενα λίγο καλύτερη μετάφραση -αφού στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης έχουμε καταλήξει να δημιουργήσουμε νέους διεθνής, δικούς μας όρους που όμως έχουν αντίστοιχες λέξεις στα ελληνικά-, μια συνηθισμένη πλέον τακτική, που όμως δεν συμπαθώ ιδιαίτερα στα σύγχρονα κείμενα.
Βαθμολογία 8/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Nora Roberts
Μεταφραστής: Σπυριδογιαννάκη Σέβυ
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2014
Αρ. σελίδων: 512
ISBN: 978-960-566-564-7