Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Από τότε η καρδιά της μοιράστηκε ανάμεσα στο μαγικό βασίλειο του Άβαλον και στον κόσμο των ανθρώπων. Ανάμεσα στα αγόρια που αγαπά περισσότερο: τον τρυφερό Ντέιβιντ και τον άγριο Ταμάνι. Όμως τώρα ένας πανίσχυρος εχθρός απειλεί το Άβαλον και, μέχρι ο κόσμος των νεράιδων να καταφέρει να νικήσει, δεν απομένουν παρά ελάχιστες επιλογές…
Η Λόρελ αντιμετωπίζει τη μάχη της ζωής της για να σώσει οτιδήποτε και οποιονδήποτε αγαπά σε αυτή τη γοητευτική ιστορία μαγείας και μυστηρίου, ρομαντισμού και κινδύνου.

Προσωπική άποψη:
Άλλη μία σειρά της φανταστικής λογοτεχνίας έφτασε στο τέλος της, με το "Πεπρωμένο" να κλείνει έναν λογοτεχνικό κύκλο που άνοιξε αρκετά χρόνια πριν, και που μας είχε αφήσει να καθόμαστε πάνω σε αναμμένα κάρβουνα. Βέβαια, δεδομένου του φαινομένου που επικρατεί τον τελευταίο χρόνο στα εκδοτικά δρώμενα της χώρας μας, με σειρές να εγκαταλείπονται από τους εκδότες και με τους αναγνώστες να μένουν με την όρεξη, πάλι καλά να λέμε που έστω και με καθυστέρηση, το βιβλίο έφτασε στα χέρια μας και μάλιστα, ολοκληρώνοντας τις περιπέτειες της Λόρελ και της παρέας της με τρόπους που ούτε καν είχαμε φανταστεί όταν το ταξίδι αυτό ξεκινούσε, που αν και αρχικά φαινόταν εξαιρετικά παιδικό και ονειροπόλο, πήρε διαστάσεις πέραν των προσδοκιών μας.

Οι μέρες που η Λόρελ πίστευε πως είναι ένα απλό, συνηθισμένο κορίτσι, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Όχι μόνο είναι νεράιδα, αλλά πρέπει να επιλέξει σε ποιον κόσμο πραγματικά ανήκει. Σε εκείνον που μεγάλωσε ή σε εκείνον που γεννήθηκε; Και με την επιλογή της αυτή, ξέρει πολύ καλά πως κάτι θα χάσει, όπως το γνωρίζει και η καρδιά της που μοιράζεται ανάμεσα σε δύο αγόρια που αγαπάει για διαφορετικούς λόγους και που ο καθένας συνδέεται με έναν από τους κόσμους της. Και την ίδια στιγμή, το Άβαλον, αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη απειλή στην ιστορία του, και η Λόρελ θα πρέπει να φτάσει στο χείλος του γκρεμού και να ρισκάρει ακόμα και τη ζωή της για να προστατέψει όλα εκείνα και όλους εκείνους που είναι σημαντικοί για εκείνη. Ο χρόνος πιέζει... Άραγε, θα καταφέρει να βγει νικήτρια; Θα σωθεί το Άβαλον; Κι αν ναι, ποιο μονοπάτι θα ακολουθήσει η καρδιά της;

Αυτό που εκτιμώ περισσότερο απ' όλα στη σειρά αυτή, και όχι μόνο στο συγκεκριμένο βιβλίο, είναι οι εξαιρετικά ενδιαφέροντες χαρακτήρες της, που σε κάθε νέο κεφάλαιο εξελίσσονται και ωριμάζουν, χωρίς όμως να αλλοιώνεται ο πυρήνας της προσωπικότητάς τους, και χωρίς να ξεπουλάνε τα ιδανικά τους έτσι ώστε τα κύρια χαρακτηριστικά τους να μεταλλάσσονται με τρόπους που θα μας απομάκρυναν από κοντά τους. Η Λόρελ είναι μία από τις ηρωίδες εκείνες που μπορεί πολλές φορές να κάνει ριψοκίνδυνες και ακραίες επιλογές, όμως πάντα υποκινείται από την καλοκαρδοσύνη της και σε καμία περίπτωση από εγωιστικά κίνητρα. Σαφέστατα και υπάρχουν στιγμές που θυμώνεις μαζί της, όμως, στο τέλος, δεν γίνεται να μην την αγαπάς, γιατί η αλήθεια της και η πίστη της είναι στοιχεία πιο δυνατά από αυτά που ίσως να μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως λάθη της.

Από την άλλη μεριά έχουμε τους Ταμάνι και Ντέιβιντ, με τον καθέναν από αυτούς να εκπροσωπεί από έναν κόσμο, και όσα ο κάθε κόσμος από αυτούς σημαίνει για τη Λόρελ. Προσωπικά, από την πρώτη κιόλας στιγμή καταλάβαινα το συναισθηματικό της δίλημμα και ποτέ δεν την κατηγόρησα γι' αυτό, αλλά ειδικά στο βιβλίο αυτό, ο Ντέιβιντ, εξελίσσεται τόσο πολύ ως χαρακτήρας που δεν μπορείς να μην κατανοήσεις τους λόγους που εκείνη τον αγαπάει και τον χρειάζεται στη ζωή της. Βέβαια, το ποιος από τους δύο υπερισχύει τελικά στην καρδιά της, είναι κάτι που δεν θα σας αποκαλύψω, αλλά βαθιά μέσα σας νομίζω πως το ξέρετε ήδη. Και στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφέρω πόσο πολύ μου άρεσε ο τρόπος που η συγγραφέας χειρίστηκε την σχέση ανάμεσα στους δύο αντίζηλους, που μπροστά στους μεγάλους κινδύνους και στην πιο μεγάλη κρίση της ιστορίας του Άβαλον μπόρεσαν να διαχωρίσουν τα προσωπικά τους και το κοινό καλό, αλλά και να αναπτύξουν έναν δεσμό που δεν φαντάζει διόλου ψεύτικος, αλλά ειλικρινά δυνατός.

Για το τέλος, άφησα την πλοκή. Αν αναλογιστείτε πως ολόκληρο το βιβλίο διαδραματίζεται μέσα σε μόλις εικοσιτέσσερις ώρες, μπορείτε να αντιληφθείτε πως η δράση είναι συνεχής και δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα. Ειλικρινά, η γραφή της Pike βελτιώνεται δραματικά από βιβλίο σε βιβλίο, και το "Πεπρωμένο" νομίζω πως είναι η μεγάλη της στιγμή. Μας προσφέρει μια περιπέτεια όπου τα δεδομένα μας ανατρέπονται κάθε λεπτό που περνάει και που οι ισορροπίες ανάμεσα στην Κόλαση και στον Παράδεισο ακροβατούν όλο και περισσότερο όσο πλησιάζουμε στην κορύφωση του δράματος. Παράλληλα, πρόκειται για μια βαθιά συναισθηματική ιστορία που σχετίζεται άμεσα με τις επιλογές μας που στα πιο κρίσιμα σημεία της ζωής μας, καθορίζουν την ύπαρξή μας, το ποιοι θα γίνουμε στο μέλλον και πιθανότατα, τι θα θυσιάσουμε για να το πετύχουμε. Κάθε τι σε αυτή τη ζωή, έχει το αντίτιμό του και οφείλεις αργά ή γρήγορα να το πληρώσεις. Όσο για το φινάλε... αυτό είναι διπλό, το συναισθηματικό και το ρεαλιστικό. Προσωπικά, αν και μου ράγισε την καρδιά, θα κρατήσω το δεύτερο, αλλά όπως λέει και η συγγραφέας, αυτό είναι ένα παραμύθι που μπορείτε να αποφασίσετε εσείς ποιο τέλος θα κρατήσετε.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Aprilynne Pike
Μεταφραστής: Μαριάτου Σοφία
Εκδόσεις: Λιβάνης
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 352
ISBN: 978-960-14-2958-8