H oρχήστρα «Smyrna» έρχεται στη μουσική σκηνή «ΑΛΙΚΟ» από 1η Νοεμβριου 2015.

Η ορχήστρα «Smyrna» συστάθηκε το 2010 με σκοπό να δημιουργηθεί μια ορχήστρα ελληνικής παραδοσιακής μουσικής αμιγώς γυναικεία.

Την αποτελούν έξι νεαρές κοπέλες - μουσικοί, η Μερόπη Βλαχογιάννη (ακορντεόν-τραγούδι), Κάλη Καμπούρη (κανονάκι-τραγούδι),  Ελευθερία Κουρλιά (κιθάρα-τραγούδι),  Πένυ Παπακωνσταντίνου (πολίτικο λαούτο-κρουστά-τραγούδι),  Σταυρούλα Σπανού (σαντούρι-τραγούδι),  Χρυσάνθη Τζοβάνη (κρουστά-βιολί).

Έχοντας αφιερώσει χρόνο στην έρευνα, η ομάδα ταξιδεύει στην ελληνική μουσική κάνοντας στάσεις σε διάφορες περιοχές αναδεικνύοντας ποικίλα ηχοχρώματα, από δημιουργίες της προφορικής παράδοσης, αλλά και έργα Σμυρνιών συνθετών.

Με τη νεανική τους διάθεση φέρνουν τη μουσική αυτή στο προσκήνιο, δίνοντάς της το χώρο που της αρμόζει στα μουσικά δρώμενα, ενώ παράλληλα προσεγγίζουν το υλικό που επιλέγουν να παρουσιάσουν με σεβασμό στις πρωτότυπες εκτελέσεις.

Με σκοπούς και τραγούδια από τη Μικρά Ασία, την Καππαδοκία, την Κωνσταντινούπολη, τη Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, το Αιγαίο αλλά και Σμυρνιών συνθετών, θέλγουν και παρασύρουν το ακροατήριο να γλεντήσει σα μια μεγάλη παρέα και να τραγουδήσει, από το «Δεν ξημερώνεις μαύρη αυγή» της Πάτμου, ως την «Τρυγώνα» και το «Καίγομαι και σιγολιώνω» της Ηπείρου και απ’ τα πολυφωνικά της Θράκης ως τον «Κόνιαλη» της Καππαδοκίας.

Η ορχήστρα «Smyrna» έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές στην Αθήνα όπου είχε τη χαρά να συνεργαστεί με καταξιωμένους καλλιτέχνες όπως η Μαρία Σουλτάτου , ο Ζαχαρίας Καρούνης, η Σοφία Μάνου, ο Haig Yazdjian κ.α , καθώς και σε πολιτιστικά φεστιβάλ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού (Σητεία,Χίο,Λεωνίδιο,Σάμο,Κύπρο κ.α)