Με αφορμή το βιβλίο της Αλεξάνδρας Μητσιάλη με τίτλο Θα σε σώσω ότι κι να γίνει (Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου 2014) μια ιστορία για το σύγχρονο δουλεμπόριο στην Ελλάδα, οι Εκδόσεις Παπαδόπουλος και ο ΙΑΝΟS με την υποστήριξη και τη συμμετοχή του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού The Α21 Campaign Ελλάδας, προσκαλούν γονείς και εκπαιδευτικούς σε συζήτηση με θέμα το trafficking τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου στις 18.00μ.μ. στο Cafe IANOS (Σταδίου24, Αθήνα, τηλ: 2103217917).

Για το θέμα θα μιλήσουν:
Αλεξάνδρα Μητσιάλη, συγγραφέας του βιβλίου
Άρης Καρδασιλάρης, εκπρόσωπος A21

Η συγγραφέας του βιβλίου Θα σε σώσω ό,τι κι αν γίνει (Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Μυθιστορήματος 2014) και εκπαιδευτικός (φιλόλογος) Αλεξάνδρα Μητσιάλη, στα πλαίσια της συζήτησης για το trafficking, θα παρουσιάσει στους συναδέλφους της μια πρόταση για ερευνητική εργασία ή για πολιτιστικό πρόγραμμα με θέμα το σύγχρονο δουλεμπόριο. Αναμφισβήτητα το δουλεμπόριο συνδέεται άμεσα με όλα τα φλέγοντα θέματα που απασχολούν την κοινωνία μας αλλά και την ανθρωπότητα ολόκληρη, όπως η οικονομική εκμετάλλευση και οι κοινωνικές ανισότητες, οι περιφερειακές πολεμικές συρράξεις, το αποικιοκρατικό παρελθόν και το νεοαποικιακό παρόν πολλών περιοχών του πλανήτη. Με αυτό σαν δεδομένο και με την πεποίθηση ότι η προσέγγιση του δουλεμπορίου σήμερα συντελεί στην βαθύτερη κατανόηση των προβλημάτων του σύγχρονου κόσμου αλλά και στην ευαισθητοποίηση για την αντιμετώπισή τους, δημιουργήθηκε και προτείνεται αυτό το πρόγραμμα. Αξιοποιώντας ντοκιμαντέρ και ταινίες, τεχνικές της δημιουργικής γραφής, την ιστορία και τη λογοτεχνία η διδακτική αυτή πρόταση προσδοκά να εξοπλίσει περαιτέρω και με συγκεκριμένο τρόπο τους εκπαιδευτικούς, ώστε προσεγγίζοντας το θέμα αυτό να κινητοποιήσουν έναν ουσιαστικό προβληματισμό των μαθητών και των μαθητριών και να συντελέσουν στη συγκρότηση από μέρους τους μιας πιο βαθιάς και σφαιρικής άποψης για τον σύγχρονο κόσμο.

Λίγα λόγια για την The Α21 Campaign Ελλάδας:

ΠΡΟΛΗΨΗ
Μέσα από την ενημέρωση και την εκπαίδευση προλαμβάνουμε την εμπορία ανθρώπων. Σε σχολεία, ορφανοτροφεία, και πανεπιστήμια, έχουμε δημιουργήσει παρουσιάσεις και πρόγραμμα μαθημάτων για να εκπαιδεύσουμε ενδεχόμενα θύματα εμπορίας ανθρώπων. Με αυτό τον τρόπο, οι νέοι εξοπλίζονται με στρατηγικές ώστε να μην γίνουν θύματα στο μέλλον. Επίσης πιστεύουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε την πρόληψη, εκπαιδεύοντας όσους δεν είναι απαραίτητα θύματα, αλλά είναι προμηθευτές στο ανθρώπινο δουλεμπόριο. Είτε μέσα από τις εξορμήσεις μας στους δρόμους ή την ενημέρωση στα πανεπιστήμια, οι παρουσιάσεις πρόληψης σε έξι διαφορετικές χώρες έχουν στόχο να αποτρέψουν την εμπορία ανθρώπων μέσω της ενημέρωσης προτού ακόμη ξεκινήσει.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Προστατεύουμε αυτούς που είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων προμηθεύοντας ξενώνα και σπίτι μετάβασης. Οι εγκαταστάσεις μας είναι ασφαλείς, ώστε τα θύματά μας να νιώθουν ότι μπορούν να ζήσουν ελεύθερα. Θέλουμε να βοηθήσουμε τα διασωθέντα θύματα να αποκτήσουν ικανότητες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν στο μέλλον, και να στηρίξουμε τα πρώτα βήματά τους αφότου φύγουν από την φροντίδα μας.

ΝΟΜΙΚΗ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ
Ασκούμε δίωξη στους διακινητές και ενδυναμώνουμε το νομικό καθεστώς σχετικά με την εμπορία ανθρώπων. Παρέχουμε επίσης νομική καθοδήγηση σε κάθε θύμα που βρίσκεται στη φροντίδα μας, όπως και εκπροσώπηση στο δικαστήριο.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Συνεργαζόμαστε με την αστυνομία, άλλες υπηρεσίες, και μέλη της κοινωνίας για να αντιμετωπίσουμε βασικές ανάγκες των διασωθέντων θυμάτων της εμπορίας ανθρώπων. Στόχος μας είναι να ενδυναμώσουμε κάθε προσπάθεια κατά της εμπορίας ανθρώπων, ώστε μαζί να δούμε την αδικία να καταργείται.

Λίγα λόγια για το βιβλίο:
Μια σκοτεινή νύχτα του Μάρτη ο Ντιμίτρι ανεβαίνει κρυφά στο τρένο με τα ξύλινα βαγόνια έχοντας ένα σκοπό: να σώσει την αγαπημένη του που κινδυνεύει. Θα περάσει τα σύνορα και θα βρεθεί μόνος και εκτεθειμένος σε μια άλλη χώρα για να εφαρμόσει ένα σχέδιο που έχει προετοιμάσει καλά. Θα βρει αναπάντεχο σύντροφο στην προσπάθειά του έναν συνομήλικό του από την άλλη πλευρά των συνόρων, που θαρραλέα θα σταθεί δίπλα του. Όμως οι αντίπαλοι, που εμπορεύονται παιδιά και εφήβους για κάθε χρήση, κρατούν όπλα και δεν έχουν ενδοιασμούς. Η Σόνια και η φίλη της η Γκάλια απειλούνται κάθε στιγμή. Φτάνει η λαχτάρα του ήρωά μας και το πείσμα του για να νικήσει μια μαφία που δε διστάζει μπροστά σε τίποτα; Πόσο βαθιά πρέπει να είναι μια αγάπη για να κατορθώσει να υψωθεί πάνω από τα εμπόδια; Πόσο δύσκολο είναι να βρει ο Ντιμίτρι τη δύναμη να ορθώσει το ανάστημά του για να διορθώσει όχι μια αλλά πολλές αδικίες και να υπερασπίσει το όνειρό του για μια αλλιώτικη ζωή με τη Σόνια.
Το βιβλίο αυτό είναι ένα μυθιστόρημα για το trafficking, την εφηβεία, τη φιλία, τον έρωτα. Είναι ένα βιβλίο για τη μαφία που εμπορεύεται παιδιά και εφήβους, για τη σύγχρονη δουλεία, για το όνειρο μιας άλλης ζωής και τη δύναμη που δίνει ο έρωτας για την πραγματοποίησή του. Ο Ντιμίτρι, ο Νίκος, η Σόνια και η Γκάλια στην εφηβεία τους, μπορεί να εμποδίζονται από τις συνθήκες δεν παραδίνονται, όμως, στο μοιραίο. Παλεύουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια και να βγουν νικητές σε μια άνιση μάχη με δυνάμεις αδίστακτες και σκοτεινές.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα:
Η Αλεξάνδρα Μητσιάλη γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1967. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κι από τότε ζει και εργάζεται στην ίδια πόλη. Γράφει βιβλία για μεγάλους και παιδιά. Το πρώτο της βιβλίο ήταν η νουβέλα "Θα σε μάθω να πετάς" εκδ. Όμβρος 1998. Ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο παιδικής λογοτεχνίας το 2009, το 2012 και το 2014 (με δύο βιβλία Το υπόσχομαι και Την κούκλα που ταξίδευε στον κόσμο).