Η φετινή καλοκαιρινή season των anime, ήταν κατ' εξοχήν κωμική, με πάμπολλες σειρές αυτού του ύφους να κατακλύζουν τις οθόνες των υπολογιστών μας, προσφέροντάς μας μια τεράστια γκάμα επιλογών για όλα τα γούστα. Κι αν και δεν θα έλεγα πως είναι το είδος μου, απόλαυσα αρκετές από αυτές, που αν όχι απαραίτητα πρωτότυπες, είχαν να προσφέρουν στιγμές γέλιου, χαλάρωσης και διασκέδασης. Αυτή που ίσως να ξεχώρισα λίγο παραπάνω, είναι το "Himouto! Umaru-chan", η ξέφρενη ιστορία μιας ακόμα πιο ξέφρενης νεαρής κοπέλας.

ΠΩΣ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΛΑ:
Το "Himouto! Umaru-chan" ξεκίνησε ως Ιαπωνική σειρά manga του Sankaku Head, η οποία αρχικά κυκλοφόρησε στο περιοδικό των εκδόσεων Shueisha, "Weekly Young Jump" στις 14 Μαρτίου του 2013 -όπου και συνεχίζει μέχρι σήμερα-, ενώ αργότερα κυκλοφόρησε και με την μορφή ολοκληρωμένων τόμων, με τον πρώτο να βγαίνει στην αγορά στις 19 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους. Μέχρι σήμερα, έχουν κυκλοφορήσει 7 ολοκληρωμένα τεύχη, με το τελευταίο να κάνει την έξοδό του στην αγορά πριν από λίγες μόλις μέρες και πιο συγκεκριμένα, στις 19 Οκτωβρίου 2015. Δύο κεφάλαια μιας εναλλακτικής εκδοχής της σειράς είχαν κυκλοφορήσει και πάλι από τις εκδόσεις Shueisha, στο μηνιαίο περιοδικό "Miracle Jump" το 2012, ενώ στις 20 Μαρτίου 2014 ξεκίνησε η κυκλοφορία ενός ακόμα manga βασισμένο στην πρωτότυπη σειρά, στο περιοδικό "Tonari no Young Jump" των εκδόσεων, με έναν -μέχρι στιγμής- ολοκληρωμένο τόμο. Στις 03 Δεκεμβρίου 2015, αναμένεται να κυκλοφορήσει από την εταιρεία παραγωγής FuRyu, ένα παιχνίδι βασισμένο στη σειρά με τίτλο "Himōto! Umaru-chan: Himōto! Ikusei Keikaku", για την κονσόλα του PlayStation Vita.

ΤΟ ANIME:
Τα δικαιώματα για τη μεταφορά του anime πήγαν στα studios Doga Kobo, με τους Masahiko Ohta και Takashi Aoshima να υπογράφουν την σκηνοθεσία και το σενάριο, αντίστοιχα. Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 08 Ιουλίου 2015 και ολοκλήρωσε τον κύκλο της έπειτα από 12 επεισόδια στις 23 Σεπτεμβρίου 2015. Στην Ιαπωνία προβλήθηκε μέσω των δικτύων ABC, Tokyo MX, BS11 και AT-X, ενώ στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική προβλήθηκε μέσω της Crunchyroll, με την Sentai Filmworks να έχει αποκτήσει τα δικαιώματα για την κυκλοφορία της σε DVD. Μαζί με τον 7ο τόμο του manga κυκλοφόρησε κι ένα DVD με ένα OVA της σειράς το οποίο, όμως, δεν έχει προβληθεί ακόμα στην τηλεόραση ή σε κάποιο διαδικτυακό κανάλι, με τίτλο "Himouto! Umaru-chan: Umaru-chan Mou Ikkai!".





ΤΟ STORY:
Η Umaru Doma είναι μια νεαρή μαθήτρια λυκείου που ζει μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό της, Taihei. Στο σχολείο, η Umaru, παρουσιάζει την εικόνα της ιδανικής μαθήτριας που είναι όμορφη, έχει τους καλύτερους βαθμούς, αλλά και αστείρευτο ταλέντο σε ό,τι κι αν καταπιαστεί, επιτυγχάνοντας το καλύτερο αποτέλεσμα χωρίς καν να προσπαθήσει. Ωστόσο, μόλις πηγαίνει σπίτι της και η πόρτα κλείνει πίσω της, μεταμορφώνεται στον πραγματικό της εαυτό που δεν είναι άλλος από ένα κοιλιόδουλο, τεμπέλικο, κακομαθημένο και απαιτητικό παιδί, που όλη μέρα αράζει, βλέπει anime, παίζει παιχνίδια και γενικά, κάνει ότι τεμπέλικο μπορεί να βάλει ο νους, προκαλώντας στον αδερφό της πολλά προβλήματα. Εκείνος προσπαθεί, παρ' όλα ταύτα, να της δείξει και άλλες πτυχές της ζωής -και να την ξεκουνήσει από τη βολή της, παρά που καταλήγει να μην της χαλάει χατίρι-, την ίδια ώρα που η Umaru προσπαθεί να κρατήσει το μυστικό της ασφαλές από τις φίλες της.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ANIME:
- Δεν θα κρυφτώ πίσω από το δάχτυλό μου... Το να παρακολουθώ μια σειρά όπως αυτή, με έκανε να αισθάνομαι και πάλι παιδί. Ξέρετε... τότε που μπορούσαμε όλη την ημέρα να είμαστε αραχτοί μπροστά από ένα video ή ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι, σαβουριάζοντας ό,τι σαχλαμάρα κυκλοφορούσε στο σπίτι, στα περίπτερα, σε άλλο γαλαξία... Ναι, ο καθένας από εμάς μπορεί να ταυτιστεί με την Umaru και τα ευτράπελα της καθημερινότητάς της, επειδή είτε λίγο είτε πολλοί, όλοι μας ήμασταν σαν κι αυτήν σε κάποια φάση της ζωής μας. Και μεταξύ μας... παρακολουθώντας τη σειρά, νοστάλγησα λίγο τα χρόνια εκείνα, που αναρωτιέμαι που στο καλό έφυγαν και χάθηκαν αφήνοντάς μας μόνο αναμνήσεις.
- Όλοι οι χαρακτήρες είναι αξιαγάπητοι, ακόμα και τις στιγμές εκείνες που γίνονται σπαστικοί ή ακόμα
κι ενοχλητικοί. Ναι... κατ' εξοχήν η Umaru γίνεται ενοχλητική, αλλά όσο δεν μένει σπίτι μου, δεν με νοιάζει. Τέλος πάντων, η ουσία είναι πως ο καθένας έχει τη δική του, μοναδική προσωπικότητα και πως συνδυαστικά, προσφέρουν ένα υπέροχο, ρεαλιστικό κράμα δεσμών και σχέσεων, οικογενειακών, φιλικών, ερωτικών και πολλά άλλα. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλον και το πως αλληλεπιδρούν, είναι μια αποτύπωση της ρεαλιστικής πραγματικότητας που βιώνει ο καθένας από εμάς, υιοθετώντας ρόλους σύμφωνα με την προσωπικότητά μας και την ηλικία μας, που στη δεύτερη περίπτωση επιτάσσει ορισμένα πράγματα.
- Αν κάτι μου άρεσε πολύ σε αυτή τη σειρά, είναι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται ο χειρισμός των διάφορων σχέσεων που προαναφέρθηκαν. Σαφέστατα και δίνεται λίγο μεγαλύτερη βαρύτητα στον αδερφικό δεσμό που αποτυπώνεται, μέσα στον παραλογισμό και την ακρότητα του όλου πράγματος, ρεαλιστικά και με βαθιά τρυφερότητα, έστω κι αν η τελευταία δεν αποτελεί το εξόφθαλμο βασικό στοιχείο της. Αποτέλεσμα, να έχουμε στιγμές βαθιά κωμικές και άλλες, βαθιά συναισθηματικές, με ορισμένα πράγματα να δικαιολογούνται, κατά κάποιον τρόπο, όσο η ιστορία προχωράει και εξελίσσεται.
- Όπως και το "Oreimo", το οποίο είχαμε παρουσιάσει λίγο καιρό πριν, έτσι και εδώ, έχουμε μια μορφή
αποτύπωση της πραγματικότητας έτσι όπως την ζει ένας otaku, ένα άνθρωπος δηλαδή που έχει τα κολλήματά του και που πρέπει να παριστάνει κάτι άλλο από αυτό που είναι, όταν αλληλεπιδρά με άλλους ανθρώπους, επειδή μπορεί να είναι πολύ παράξενος για να τον αντέξουν. Πρακτικά, λοιπόν, ένας από τους στόχους και των δύο αυτών σειρών, είναι να αποδείξουν πως δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία το με τι ασχολείται κάποιος αλλά ποιος είναι, και πως αν τον νοιαζόμαστε πρέπει να τον αποδεχόμαστε για τον πραγματικό του εαυτό.
- Πολύ καλό είναι και το voice casting της σειράς, που αν και αποτελείται κυρίως από νέους ηθοποιούς, αποδίδει τα μέγιστα. Νομίζω πως οι φωνές είναι απόλυτα ταιριαστές με τους ήρωες, και δεδομένου ότι τους παρακολουθούμε σε διάφορες και ποικίλες καταστάσεις, είναι εξαιρετικός ο τρόπος με τον οποίο χειρίζονται τις αλλαγές αυτές που σε συναισθηματικό επίπεδο δεν είναι και λίγες. Αν μη τι άλλο, προσδίδουν έναν αέρα φρεσκάδας και νεανικότητας στο όλο εγχείρημα, συνδυαστικά με το art που αν και αρκετά basic για το είδος είναι ευχάριστο, ενώ υποστηρίζουν πολύ καλά το κωμικό υπόβαθρο που έχει η παραγωγή, χωρίς το αποτέλεσμα να είναι επιτηδευμένο ή γελοίο.

ΤΟ OST ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ:
Τη μουσική της σειράς υπογράφει ο Yasuhiro Misawa, και όπως είναι φυσικό επόμενο, κινείται στα ίδια χαριτωμένα -ή και χαζοχαρούμενα- πλαίσια με το όλο concept. Σαφέστατα και δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο ή κάτι που να μπορεί να ξεχωρίσει, αλλά παρ' όλα ταύτα είναι ταιριαστό με το συνολικό ύφος της παραγωγής. Το opening theme είναι το "Kakushin-teki Metamarufōze!" ερμηνευμένο από την Aimi Tanaka -που δανείζει τη φωνή της στην Umaru-, ενώ το ending theme είναι το "Hidamari Days", ερμηνευμένο και πάλι από την Aimi Tanaka, μαζί με τις Akari Kageyama, Haruka Shiraishi και Yurina Furukawa που συμπληρώνουν το γυναικείο cast.

Himouto! Umaru-chan - Opening



Himouto! Umaru-chan - Opening Full Song



Himouto! Umaru-chan - Ending



Himouto! Umaru-chan - Ending Full Song



ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ:
Εντάξει... δεν μιλάμε για έπος, αλλά πιστεύω πως η συγκεκριμένη σειρά είναι από τα πιο καλά comedy που έχω παρακολουθήσει. Είναι φρέσκο, νεανικό, με καλαίσθητο χιούμορ και κυρίως, μπόλικο χιούμορ. Γιατί εκεί βρίσκεται η ουσία της κωμικότητας. Να μπορείς να γελάς σχεδόν κάθε στιγμή και όχι μία ανά 5 επεισόδια. Παράλληλα, είναι μια σειρά που παρά την ταυτότητά της, αντιμετωπίζει σοβαρά τον εαυτό της και που μέσα από την σάτιρα και τον καυτηριασμό καταστάσεων, δεν διστάζει να δείξει και κάποιες πιο ευαίσθητες πτυχές, διακωμωδώντας τες στο τέλος, αλλά όχι γελοιοποιώντας τες.