Συνοπτική περίληψη του έργου:
Ο Snoopy, το πιο αξιαγάπητο μπιγκλ όλου του κόσμου, αλλά και άριστος πιλότος, ξεκινά μια απίθανη αποστολή, καθώς σκίζει τους αιθέρες με σκοπό να αντιμετωπίσει τον αιώνιο αντίπαλο του, τον Κόκκινο Βαρόνο, ενώ ο κολλητός του, ο Charlie Brown, ξεκινά τη δική του επική αναζήτηση.

Προσωπική άποψη:
Ο Charles M. Schulz, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '50, δημιούργησε ένα comic που έμελλε να αγαπηθεί όσο λίγα και να γίνει κλασσικό, διατηρώντας μεγάλο μέρος της λαμπερής δόξας του μέχρι και σήμερα. Φυσικά, μιλάω για τους Peanuts ή όπως είναι γνωστοί στη δικιά μου την γενιά, για τον Snoopy και την παρέα του. Σήμερα, μετά από τρεις δεκαετίες, η τρελοπαρέα αυτή επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη -και μάλιστα σε τρισδιάστατη μορφή για τους πλέον απαιτητικούς θεατές-, στοχεύοντας στο να κλέψει την καρδιά των μικρών θεατών και να ξυπνήσει όμορφες αναμνήσεις στους μεγαλύτερους που πιθανότατα, στα μικράτατα τους, να υπήρξαν μεγάλοι θαυμαστές του τετραπέρατου σκυλάκου.

Η υπόθεση της ταινίας θέλει τον Charlie Brown να ερωτεύεται τη νέα του συμμαθήτρια, τη Μικρή Κοκκινομάλλα, η οποία όμως είναι υπερβολικά τέλεια για να την πλησιάσει ένας αποτυχημένος όπως είναι ο ίδιος. Έχοντας αρκετά χαμηλή αυτοεκτίμηση, και κρίνοντας υπερβολικά αυστηρά τον εαυτό του, αποφασίζει να αλλάξει και να αποδείξει πως μπορεί ακόμα κι εκείνος να πετύχει κάτι μεγάλο, σπουδαίο και σημαντικό, έτσι που να γίνει αντάξιός της και να μπορέσει να την προσελκύσει. Στο πλευρό του κατά την διάρκεια της προσπάθειας αυτής, ο Snoopy, ο πιστός του φίλος, που μέσα από την περιπέτεια του Charlie εμπνέεται για ένα νέο μυθιστόρημα όπου ο ίδιος, όντας πιλότος, προσπαθεί να σώσει τη δική του αγαπημένη από τον Κόκκινο Βαρόνο.

Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι! Ποτέ δεν ήμουν fan του Snoopy. Αντίθετα, ήταν μια παιδική σειρά που βαριόμουν θανάσιμα εξαιτίας της απλοϊκότητάς της. Έχοντας ξεκινήσει από πολύ μικρή ηλικία να παρακολουθώ anime, ένα κινούμενο σχέδιο αυτής της αισθητικής και φιλοσοφίας δεν ήταν σε θέση να με αγγίξει. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως δεν αντιλαμβάνομαι τους λόγους που είχε -και εξακολουθεί σε έναν βαθμό να έχει- τόσο μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση από τον κόσμο. Ο Schultz προσεγγίζει τους ήρωές του και τις ιστορίες του με μεγάλη τρυφερότητα και ευαισθησία, μεταφέροντας όμορφα και σημαντικά μηνύματα ζωής και σχέσεων με τον πιο απλό, εύκολο και άμεσο τρόπο, έτσι που ένα μικρό παιδί, άσχετα από την ηλικία του, να μπορεί να τα αντιληφθεί, να τα επεξεργαστεί και να τα κατανοήσει.

Φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει και το συγκαλυμμένα κυνικό στοιχείο που χαρακτηρίζει τις περιπέτειες του Schultz, έτσι όπως εκείνος πίστευε πως το αντιλαμβάνονται και το εκφράζουν τα παιδιά. Βέβαια, αυτή μπορεί να ήταν η πραγματικότητα του κάποτε αλλά στο σήμερα, τα παιδιά είναι πιο σκληρά και -δυστυχώς- μαθαίνουν την άσχημη πλευρά τη ζωής πολύ νωρίτερα απ' ότι κάναμε εμείς -πόσο μάλλον οι ακόμα παλαιότεροι- οπότε δεν είμαι βέβαιη κατά πόσο μπορούν να ταυτιστούν. Σχεδιαστικά, η ταινία, παραμένει πιστή στο αυθεντικό σχέδιο των comics, ενώ σκηνοθετικά, ο Steve Martino, στέκεται διεκπεραιωτικός απέναντι στο ρόλο του, αλλά για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, δεν είχε πολλά περιθώρια να κάνει κάτι το ιδιαίτερο ή να πρωτοτυπήσει.

Ο ενήλικος τρόπος αντίληψης διαφέρει από εκείνον των παιδιών και οι Peanuts απευθύνονται ξεκάθαρα στα δεύτερα. Αυτό δεν το αντιλαμβάνεται κανείς μονάχα από την παντελή έλλειψη του ενήλικου στοιχείου κατά την διάρκεια ολόκληρης της ταινίας, αφού μέχρι και οι φωνές των παιδιών ανήκουν σε παιδιά -άλλωστε αυτό είναι βασικό χαρακτηριστικό του concept από τη γέννα κιόλας της ιδέας-, αλλά από τον τρόπο με την οποία έχει προσεγγίσει, κυρίως ο σκηνοθέτης, το όλο εγχείρημα στο σήμερα, όπου η τεχνολογία έχει προχωρήσει απίστευτα, οπότε έχουμε οπτικά μοναδικές παιδικές ταινίες, αλλά και που τα παιδιά είναι πολύ πιο προχωρημένα απ' ότι ήταν άλλοτε. Δεδομένου ότι παρακολούθησα την ταινία μαζί με δύο παιδιά διαφορετικών ηλικιών, με το μεγαλύτερο να βαριέται τη ζωή του -φαντάζεστε, λοιπόν, τι πάθαμε οι ενήλικες συνοδοί-, θα σας την πρότεινα μονάχα αν έχετε παιδάκια ηλικίας 6 ετών και κάτω όπου σίγουρα θα περάσουν καλά και θα διασκεδάσουν, χωρίς να υποσχόμαστε το ίδιο για εσάς. Αν πάλι τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερα, επιλέξτε κάτι από Pixar ή Disney για να είστε σίγουροι.
Βαθμολογία 5/10

Ταυτότητα ταινίας:
Ελλ. τίτλος: Ο Σνούπι και ο Τσάρλι Μπράουν-Πίνατς: Η Ταινία
Είδος: Κινούμενα σχέδια
Σκηνοθέτης: Steve Martino
Πρωταγωνιστές: Noah Schnapp, Bill Melendez, Hadley Belle Miller, Mariel Sheets, Anastasia Bredikhina, Noah Johnston, Rebecca Bloom, Marleik Mar Mar Walker, William Wunsch, Francesca Capaldi, Venus Schultheis, Madisyn Shipman, A.J. Tecce, Alexander Garfin, Kristin Chenoweth, Trombone Shorty
Παραγωγή: 2015
Διάρκεια: 93'

Επίσημο site:
http://www.peanutsmovie.com/