Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Κουρτ Σεγίτ: Μουσουλμάνος της Κριμαίας, γεννημένος με πλούτο και τίτλο, ωραίος, φιλόδοξος, γενναίος. Σούρα: Ρωσίδα καλλονή, ορθόδοξη, μεγαλωμένη στα παλάτια της Αγίας Πετρούπολης και στον ρομαντικό κόσμο της μουσικής του Τσαϊκόφσκι. Μια χιονισμένη μοσχοβίτικη νύχτα, μπαίνει στη ζωή του Σεγίτ με τη λάμψη ενός μεγάλου, αλλά απαγορευμένου έρωτα. Εκείνος, ως υπίλαρχος στη φρουρά του τσάρου Νικολάου Β’, όταν κηρύσσεται η επανάσταση του 1917 βρίσκεται στη μαύρη λίστα των μπολσεβίκων. Εκείνη, επίσης καταδιωγμένη από τους μπολσεβίκους, αποφασίζει να τον ακολουθήσει σε μια απίστευτη περιπέτεια, με μοναδικό σκοπό τους την επιβίωση και όπλο την αγάπη τους. Ζώντας εξόριστοι πια στην Κωνσταντινούπολη, ο έρωτάς τους δοκιμάζεται από τη φτώχεια, τη μοναξιά και την αβάσταχτη νοσταλγία για την πατρίδα τους και τις οικογένειές τους που έχουν αφήσει πίσω. Το βιβλίο έχει ήδη γίνει τηλεοπτική σειρά που σημείωσε σημαντική επιτυχία στην Τουρκία και στη χώρα μας έχει ήδη αποκτήσει φανατικό κοινό.

Προσωπική άποψη:
Ένα από τα βιβλία που διάβασα το τελευταίο διάστημα και που μου άρεσαν περισσότερο απ' όσο περίμενα όταν ξεκίνησα την ανάγνωσή του, είναι η "Αιώνια αγάπη" της Τουρκάλας συγγραφέως Nermin Bezmen, που κυκλοφόρησε το φθινόπωρο από τις εκδόσεις Ωκεανίδα, αλλά που στη χώρα μας γνωρίσαμε λίγο καιρό νωρίτερα εξαιτίας της τηλεοπτικής μεταφοράς του βιβλίου, καθότι οι Έλληνες είμαστε εθισμένοι στις τούρκικες σειρές, παρ' ότι πλέον η μόδα τους μοιάζει να έχει παρέλθει συγκριτικά με κάποια χρόνια πριν. Ήταν αναμενόμενο, λοιπόν, το βιβλίο να γνωρίσει μεγάλο αποδοχή από το αναγνωστικό κοινό, κάτι όμως που δεν οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στα προαναφερόμενα δεδομένα, αλλά στο ότι η ιστορία εξελίσσεται στην Τσαρική Ρωσία, μια εποχή που γοητεύει μεγάλη μερίδα κόσμου, ανάμεσά τους κι εμένα. Και όταν ένα αισθηματικό, ιστορικό μυθιστόρημα έχει την σφραγίδα των εκδόσεων Ωκεανίδα, είναι δύσκολο να μην του δώσεις σημασία.

Βρισκόμαστε στην παγωμένη Ρωσία του 1917, λίγο πριν την κύρηξη της επανάστασης, όπου η μοίρα αναγκάζει τα μονοπάτια των ζωών του Κουρ και της Σούρα να συναντηθούν. Εκείνος Μουσουλμάνος της Κριμαίας, με πλούτο και αναγνωρισιμότητα, υπηρετεί στη φρουρά του τσάρου Νικόλαου Β', γνωρίζοντας πολύ καλά πως ό,τι θέλει μπορεί πολύ εύκολα να το αποκτήσει. Εκείνη Ρωσίδα μεγαλωμένη στα παλάτια της Αγίας Πετρούπολης και υπέρμετρα ρομαντική και ευαίσθητη. Ένας χορός φτάνει για να συναντηθούν τα βλέμματά τους και να ερωτευτούν παράφορα. Όμως η ζωή έχει άλλα σχέδια για εκείνους, αφού η επανάσταση ταράζει την καθημερινότητά τους με τους δυο τους να αποφασίζουν να το σκάσουν μαζί για την Κωνσταντινούπολη, καταδιωγμένοι από τους μπολσεβίκους. Η νέα τους πραγματικότητα δύσκολη, και οι κακουχίες που βιώνουν σε συνδυασμό με τη νοσταλγία για τη ζωή που είχαν κι έχασαν, δοκιμάζουν όχι μόνο τους ίδιους αλλά και τον έρωτά τους, σε μια πορεία γεμάτη ζήλιες, ίντριγκες, πάθη και λάθη.

Η ιστορία αυτή δεν είναι αποκύημα της φαντασίας της συγγραφέως αλλά πραγματική και πιο συγκεκριμένα, είναι η ιστορία του παππού της, η οποία δεν γνωρίζω με πόση πιστότητα έχει μεταφερθεί στο χαρτί, όμως σίγουρα δεν στερείται συναισθήματος. Αντίθετα, ο αναγνώστης βιώνει μαζί με τους ήρωες πάμπολλα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα, οδηγούμενος από την απόλυτη ευτυχία στην απόλυτη απελπισία και πάλι πίσω, σε ένα μακρύ ταξίδι που επιφυλάσσει ανατροπές και εκπλήξεις, όπως ακριβώς και η ίδια η ζωή. Και όσο διαβάζεις, δεν μπορείς παρά να ταυτιστείς με τους ήρωες και να αναρωτηθείς κι εσύ μαζί με εκείνους για το κατά πόσο ο έρωτας, ακόμα και εκείνος ο μεγάλος, ο ανυπέρβλητος, ο ανεπανάληπτος, μπορεί ν' αντέξει τα πάντα και να ξεπεράσει κάθε δυσκολία. Είναι, άραγε, αρκετό για δύο ανθρώπους να αγαπιούνται; Μπορούν να ξεπεράσουν τις διαφορές τους, ειδικά όταν αυτές είναι τεράστιες, και να πορευτούν μαζί σε ένα κοινό μονοπάτι;

Δεν έχω διαβάσει κάποιο άλλο βιβλίο της συγγραφέως, οπότε δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω καλύτερα την πένα της, αλλά όπως ήδη ανέφερα, αυτό που οφείλω να της αναγνωρίσω είναι τον συναισθηματισμό και την ευαισθησία που αυτή βγάζει. Ωστόσο, έχω κάποιες μικρές ενστάσεις, και αυτές έχουν να κάνουν κυρίως σε σχέση με την μεταφορά του κλίματος της εποχής όπου εξελίσσονται τα γεγονότα. Μπορεί να μην έχουμε να κάνουμε με ένα αμιγώς ιστορικό μυθιστόρημα, όταν όμως επιλέγεις να ασχοληθείς με μια τόσο σημαντική ιστορική περίοδο, πιστεύω πως πρέπει να εμβαθύνεις σε αυτήν, κοινωνικοπολιτικά και όχι μόνο, λιγάκι παραπάνω, έτσι ώστε ο αναγνώστης να έχει αρκετές πληροφορίες ώστε να σχηματίσει μια όσο το δυνατόν πιο πλήρη εικόνα. Βέβαια, αναγνωρίζω την δυσκολία που κρύβει όλο αυτό, όμως δεν μπορώ να μην αναφέρω πως με την ολοκλήρωση της ανάγνωσης, ένιωσα κάτι να μου λείπει.

Παρ' όλα ταύτα, η "Αιώνια αγάπη" είναι ένα βιβλίο που θα συγκινήσει τον αναγνώστη και θα του χαρίσει πολύ έντονες στιγμές, με όλη την ωμότητα και την ειλικρίνεια που διακρίνει την πραγματική ζωή πίσω από το παραμύθι, αλλά και τις ανθρώπινες σκέψεις. Θα ερωτευτείτε, θα θυμώσετε, θα πονέσετε, αλλά καμιά φορά η τραγικότητα της αγάπης είναι αυτή που την καθιστά μοναδική και αξεπέραστη. Γιατί, κάποιες αγάπες, αφήνουν το στίγμα τους επειδή μας έχουν πονέσει βαθιά, αφήνοντας μέσα μας σημάδια που μας αλλάζουν και που, ίσως, μας οδηγούν σε μονοπάτια διαφορετικά από αυτά που το πεπρωμένο μας είχε ορίσει για μας πριν να τα συναντήσουμε. Ένας έρωτας βγαλμένος σαν μέσα από παραμύθι, δύο ζωές που συναντιούνται για να γίνουν μία με τρόπους που ίσως να μην περιμένουμε, αλλά αρκετά δυνατοί για να τους θυμόμαστε.
Βαθμολογία 8,5/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Nermin Bezmen
Μεταφραστής: Χάτχουτ Ρένα
Εκδόσεις: Ωκεανίδα
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 640
ISBN: 978-960-410-768-1