Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Άρτα 1875-1882. Οι δυο φίλοι, ο Λιόντος και ο Νετζίπ, συνεχίζουν την περιπετειώδη ζωή τους ολοένα με αυξανόμενη ένταση.
Μεγαλώνουν, αντιμετωπίζουν δύσκολες στιγμές και γεγονότα, αλλά δεν παύουν και οι φάρσες προς τον ορκισμένο εχθρό τους, τον Φάσγανο, καθώς και οι κωμικές περιπέτειες του Λιόντου.
Δίπλα τους στέκεται ο παππούς Ισμαήλ, ενώ στην πορεία τους μπλέκονται άρχοντες και φτωχολογιά, φοροεισπράκτορες και λαθρέμποροι, ληστές και κολίγοι, η καταγωγή των μουσουλμάνων της Ηπείρου, οι αστείες παραστάσεις του τούρκικου Καραγκιόζη, οι χοροεσπερίδες, το Παρθεναγωγείο, ο πόθος των Ελλήνων για λευτεριά και οι απογοητεύσεις των Τούρκων, ο πόλεμος.
Ο Ντογάν γίνεται ακόμη πιο φανατικός. Ο τολμηρός Μπεχ ζάτ θα ξαφνιάσει τους δυο φίλους. Αποκαλύπτεται ο δολοφόνος του πατέρα του Λιόντου, ενώ ο μεγάλος έρωτάς του θα τον οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
Οι ελπίδες του ενός φίλου φαντάζουν εφιάλτες για τον άλλο, η ζωή τούς φέρνει μπροστά σε μεγάλα διλήμματα, το όνειρο ξεπροβάλλει, χάνεται και ανατέλλει ξανά.

Προσωπική άποψη:
Η αγάπη μου για τον Γιάννη Καλπούζο και την πένα του είναι γνωστή. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε συζητήσει και σχολιάσει τα βιβλία του, και κάτι μου λέει πως στο μέλλον θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Σήμερα, θα σχολιάσουμε το "Ιμαρέτ 2: Φάρσες, πόλεμος και όνειρα", τον δεύτερο τόμο της επαναπροσαρμογής του ομώνυμου, πολυδιαβασμένου και πολυαγαπημένου βιβλίου ενηλίκων -το οποίο και έχουμε αναλύσει στο παρελθόν-, έτσι ώστε να απευθύνεται σε έφηβους και νέους, δώδεκα ετών και άνω, το οποίο κυκλοφόρησε περίπου πριν από ένα μήνα από τις εκδόσεις Ψυχογιός, την μόνιμη -πλέον- εκδοτική στέγη του κύριου Καλπούζου.

Για μια ακόμη φορά, ο συγγραφέας επιτυγχάνει να αναπροσαρμόσει το κείμενό του και την αφήγησή του, απλοποιώντας μεν, χωρίς να αλλοιώσει την ποιότητα του λόγου του δε -αν και μεταξύ μας, κάτι τέτοιο θα ήταν μάλλον σενάριο επιστημονικής φαντασίας-, αλλά και χωρίς να αποδυναμώσει την ουσία της ιστορίας του. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, το "Ιμαρέτ" στην πρωτότυπη μορφή του, είναι ένα βιβλίο αρκετά δύσκολο, με γλώσσα εξαιρετικά περίτεχνη και ιδιαιτερότητες που για να μπορέσουν να περάσουν στη συνείδηση ενός νεαρού αναγνώστη, και να τις κατανοήσει συνάμα, απαιτείται ένας διαφορετικός χειρισμός, μια εναλλακτική προσέγγιση αποτύπωσης και καταγραφής γεγονότων, συνθηκών και καταστάσεων, μένοντας ωστόσο πιστός στο αρχικό έργο σου. Και για μια ακόμη φορά, ο Γιάννης Καλπούζος τα καταφέρνει περίφημα.

Το κλίμα της εποχής, τα ιστορικά γεγονότα που την σημάδεψαν και άλλαξαν το πρόσωπο τόπων και ανθρώπων, η διάπλαση συνειδήσεων και η ανάπτυξη προσωπικοτήτων, τα πηγαία συναισθήματα που δημιουργούνται μέσω της δράσης-αντίδρασης των γεγονότων που εξελίσσονται με καταιγιστικούς ρυθμούς γεμάτους ένταση, είναι μόνο μερικά από αυτά που θα συναντήσει ο αναγνώστης στο βιβλίο αυτό, έφηβος ή μη. Γιατί με έναν μαγικό τρόπο, ο κύριος Καλπούζος έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα νέο μυθιστόρημα, μέσα από ένα δικό του μυθιστόρημα, τόσο ίδιο μα και τόσο διαφορετικό συνάμα, που ναι μεν απευθύνεται σε παιδιά και εφήβους, αλλά διαβάζεται με το ίδιο ενδιαφέρον, την ίδια αγάπη και λαχτάρα και από το ενήλικο κοινό, ακόμα κι αν έχει διαβάσει το πρωτότυπο. Μια ιστορία που έχει πολλά να δώσει, που αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές μας και μας ταξιδεύει, που θα πρότεινα σε κάθε γονιό να πάρει στο παιδί του για να την διαβάσει.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Καλπούζος Γιάννης
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ελληνική Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 288
ISBN: 978-618-01-1349-5