Η ιστορία μιας γυναίκας και μιας πόλης που χάθηκε για πάντα μέσα στη φωτιά.
Σμύρνη, 1905. Στο «Μαργαριτάρι της Ανατολής», την πόλη αυτή της απαράμιλλης ομορφιάς και αρμονίας, καταφτάνει ο Αβινάς Πιλάι. Είναι Ινδός, αλλά αυτό δεν τον εμποδίζει να ερωτευτεί την Εντίτ, κόρη πλούσιας λεβαντίνικης οικογένειας. Οι δυο νέοι δε θα παντρευτούν ποτέ, και η Εντίτ θα φύγει για τη Γαλλία λίγο προτού η Σμύρνη παραδοθεί στις φλόγες, φανερώνοντας στον αγαπημένο της ένα μυστικό που θα τη στοιχειώνει.
Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, μια νεαρή κοπέλα, Ελληνίδα χριστιανή, γίνεται μάρτυρας της σφαγής της οικογένειάς της καθώς τα κεμαλικά στρατεύματα μπαίνουν στη Σμύρνη. Ένας Τούρκος αξιωματικός τη σώζει, ωστόσο η κοπέλα δε θα μιλήσει ποτέ ξανά.
Σμύρνη, 2005. Η εκατοντάχρονη Σεχραζάτ αποφασίζει να κατα γράψει την ιστορία της. Και καθώς οι σελίδες γεμίζουν αναμνήσεις μιας ζωής, παλιά μυστικά θα έρθουν στο φως.
Ένα μυθιστόρημα για μια πόλη και τους ανθρώπους της, που πέρασαν από το όνειρο και την ευτυχία στην απώλεια και την απόλυτη καταστροφή. Μια ιστορία που διαβάζεται σαν παραμύθι.
Προσωπική άποψη:
Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Κωνσταντινούπολη, πτυχιούχος κοινωνιολογίας με ανησυχίες γύρω από την ψυχολογία, την Ιστορία και την πνευματικότητα, πολυταξιδεμένη και παντρεμένη με Έλληνα, ζώντας μάλιστα μόνιμα στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, η Δάφνη Σούμαν, επιτυχημένη συγγραφέας στη γείτονα χώρα, κάνει το ντεμπούτο της και στην Ελλάδα με το βιβλίο "Η σιωπή της Σεχραζάτ". Η ιστορία μιας γυναίκας, εκατό χρόνια φυλαγμένα μέσα στην καρδιά και το μυαλό της, εκατό χρόνια που μυριάδες μυστικά έμειναν μακριά από το φως μέχρι να φτάσει η κατάλληλη στιγμή. Η στιγμή που εκείνη θα είναι έτοιμη ν' αποτινάξει από πάνω της τα σκοτάδια μια για πάντα.
Δεδομένου ότι θεωρώ την περίληψη του βιβλίου πολύ φλύαρη, δεν θα ήθελα να σταθώ περισσότερο σε αυτήν, πόσο μάλλον να μπω στην διαδικασία να σας μεταφέρω την υπόθεση με δυο λόγια. Έχουν ήδη ειπωθεί πολλά και η προσωπική μου άποψη είναι πως αν κάποιος θέλει να διαβάσει το εν λόγω βιβλίο και πραγματικά να το ευχαριστηθεί, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να μην διαβάσει το οπισθόφυλλο. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι από εκείνες της μοιραίες, ατυχείς φορές, που ο τίτλος σε συνδυασμό με τις αράδες που καλούνται να δώσουν το στίγμα της ιστορίας, προδίδουν περισσότερα απ' όσα θα έπρεπε, στερώντας από τον θεατή ένα μέρος της απόλαυσης της σταδιακής αποκάλυψης μιας αλήθειας που θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύ πιο συγκλονιστική υπό άλλες συνθήκες.
Όμως δεν θα σταθώ περισσότερο σε αυτό, γιατί δεν είναι αυτό που έχει την μεγαλύτερη σημασία. Αυτή βρίσκεται ανάμεσα στις αράδες της Σούμαν, που με την πένα της έχει καταφέρει να δώσει στην Σεχραζάτ τη χαμένη της φωνή, και να μας αφηγηθεί μέσα από τα δικά της μάτια την προσωπική της ιστορία, αλλά και την Ιστορία ενός τόπου έτσι όπως αυτή τη βίωσε, με τα σημάδια που άφησε αυτή πάνω της να μην μπορούν να σβηστούν στο πέρασμα του χρόνου, και μην επιτρέποντάς της να ξεχάσει. Δεδομένου, λοιπόν, όχι μεγάλο μέρος της ιστορίας αφορά την Σμύρνη και τα όσα μοιραία έχουν συμβεί σε αυτήν μετά τον ξεριζωμό, οφείλω να αναγνωρίσω στην συγγραφέα ότι χειρίστηκε το όλο ζήτημα με λεπτότητα, σεβασμό και μια τρυφερότητα που σπάνια συναντά κανείς στις μέρες μας, χωρίς να επηρεάζεται από άλλους παράγοντες, μεταφέροντας ιστορικά στοιχεία χωρίς τάσεις φανατισμού, αλλά με κάποιες νότες θλίψης που αφορούν τον άνθρωπο άσχετα με την καταγωγή του.
Μια ιστορία όμορφη, γεμάτη πλούσια συναισθήματα, άλλες φορές αντικρουόμενα, άλλες αντιφατικά, μα πάντα τόσο αληθινά και οικεία, που εύκολα μπορούμε να μπούμε στην θέση των ηρώων της συγγραφέως και να βιώσουμε το δράμα τους. Μια περιπέτεια γεμάτη δράση, μια ζωή γεμάτη ανατροπές, σημαδεμένη από την πρώτη στιγμή, με το πεπρωμένο να φυλάσσει μια μοίρα που θα πρέπει στο τέλος της διαδρομής να ξεχρεώσει τις οφειλές της, αλλά και να εισπράξει όσα εκείνη δικαιούται. Ένα βιβλίο γεμάτο εικόνες και συναισθήματα, ανθρώπινο και τρυφερό που μιλάει στην ψυχή του αναγνώστη. Ένα μυθιστόρημα που πράγματι έχει κάτι από την μαγεία των παραμυθιών και που διαβάζεται με μιαν ανάσα.
Βαθμολογία 9/10
Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Defne Suman
Μεταφραστής: Ζαραγκάλης Αθανάσιος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 480
ISBN: 978-618-01-1450-8
0 Σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου