Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Υπάρχει άραγε µεγαλύτερη πρόκληση για τις Φιλόδοξες Μητέρες του Λονδίνου από έναν ανύπαντρο δούκα;
Η Κοινωνική Στήλη της Λαίδης Γουίσλνταουν, Απρίλιος 1813
Όπως όλα δείχνουν, ο Σάιµον Μπάσετ είναι έτοιµος να κάνει πρόταση γάµου στην αδελφή του καλύτερού του φίλου, την αξιαγάπητη –αλλά σχεδόν στο ράφι– Δάφνη Μπρίτζερτον. Κι οι δυο τους όµως γνωρίζουν την αλήθεια: πρόκειται για ένα περίπλοκο σχέδιο που στόχο έχει να βγάλει τον Σάιµον από το µυαλό των µαµάδων της υψηλής κοινωνίας που κόπτονται να καλοπαντρέψουν τις κόρες τους. Όσο για τη Δάφνη, είναι βέβαιο ότι έτσι θα προσελκύσει κάποιους άξιους επίδοξους εραστές τώρα που ο δούκας την έχει ανακηρύξει ποθητή.
Ωστόσο, καθώς η Δάφνη λικνίζεται µε τον Σάιµον στον ρυθµό του βαλς στον έναν χορό µετά τον άλλο, δυσκολεύεται πια να θυµηθεί ότι το φλερτ τους είναι µια απάτη. Θες το διαβολικό του χαµόγελο, θες οπωσδήποτε τα µάτια του που παίρνουν φωτιά κάθε φορά που την κοιτάζει… το σίγουρο είναι ότι η Δάφνη ερωτεύεται τον τολµηρό δούκα… στ’ αλήθεια! Και τώρα πρέπει να κάνει τα αδύνατα δυνατά για να πείσει τον γοητευτικό γυναικά ότι το πονηρό τους κολπάκι χρήζει µιας µικρής τροποποίησης και ότι τίποτα πια δεν έχει νόηµα παρά µόνο ο έρωτας… 

Προσωπική άποψη:
Το ότι υπάρχουν πολλοί φανατικοί αναγνώστες των ιστορικών αισθηματικών μυθιστορημάτων, είναι γνωστό και δεν χρήζει ιδιαίτερης ανάλυσης. Το ότι εγώ η ίδια, σε καθαρά προσωπικό επίπεδο, δεν είμαι μεγάλη υποστηρίκτρια του είδους, είναι επίσης γνωστό, κάτι που επίσης δεν χρειάζεται περιττές αναλύσεις. Όχι ότι σνομπάρω το είδος, κάθε άλλο, απλά δεν ταιριάζει πάρα πολύ στην αναγνωστική μου αισθητική. Ωστόσο, δεν το απορρίπτω, και οι φετινές γιορτές, κατά την διάρκεια των οποίων είχα ανάγκη από ξεκούραση και χαλάρωση, καθώς και κάτι ανάλαφρο κι ευχάριστο για να διαβάσω, αποδείχτηκαν μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσω τη νέα σειρά των εκδόσεων Elxis που ακούει στον αγγλικό τίτλο "Bridgertons", και που με τις αυτοτελείς του ιστορίες -που έχουν ωστόσο κοινό σημείο το αίμα της οικογένειας- σκοπεύουν να κλέψουν τις καρδιές των αναγνωστριών του είδους.

Ο Σάιµον Μπάσετ, ο καλύτερος φίλος του Άντονι Μπρίτζερτον που γνωρίσαμε μέσα από το πρώτο βιβλίο της σειράς, εξίσου περιζήτητος εργένης στο χώρο της υψηλής κοινωνίας, θέλοντας να σταματήσει ν' αποτελεί λεία για τις υποψήφιες νύφες του κύκλου του, έρχεται σε μια μυστική συμφωνία με τη Δάφνη, αδερφή του δεύτερου, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα του να χαρακτηριστεί γεροντοκόρη. Οι δυο τους υποκρίνονται πως ανάμεσά τους υπάρχουν αισθήματα, κάτι που θα βοηθήσει τον πρώτο να επιτύχει τον στόχο του, ενώ την ίδια στιγμή θα βοηθήσει τη Δάφνη ώστε να γίνει ποθητή στα μάτια των άλλων αντρών. Βέβαια, τα πράγματα περιπλέκονται όταν η Δάφνη αρχίζει να έχει πραγματικά συναισθήματα απέναντι στον γοητευτικό Σάιμον, τον οποίο πρέπει να πείσει πως το παιχνίδι μπορεί να σημαίνει στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα και πως οι δυο τους μπορούν να έχουν ένα κοινό μέλλον.
 
Σε αντίθεση με τις περισσότερες ανάλογου περιεχομένου σειρές -γιατί τα αισθηματικά ιστορικά μυθιστορήματα σε συνέχειες συνηθίζουν ν' ακολουθούν αυτή την συνταγή-, οι περιπέτειες της οικογένειας Μπρίτζερτον της συγγραφέως Julia Quinn, δεν αφορά μονάχα τα αρσενικά μέλη της, αλλά και τα θηλυκά, που θέλοντας και μη, ιδιαίτερα λόγω εποχής, χαίρουν μιας άλλης αντιμετώπισης που μπορεί να μην καθιστούν πάντα εύκολη τη ζωή τους, ειδικά όταν υπάρχουν μεγαλύτερα αδέρφια για να προστατέψουν την τιμή τους, αλλά που μπορεί να γίνει αρκούντως απολαυστική να την παρακολουθείς να εξελίσσεται, ενόσω προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτά που "κινδυνεύουν", να διεκδικήσουν αυτά που θέλουν, αλλά και να "παλέψουν" ενάντια σε κοινωνικά πρότυπα που επιτάσσουν τα ακριβώς αντίθετα. Και ακριβώς αυτό πετυχαίνει η συγγραφέας. Να μας προσφέρει ένα ανάγνωσμα φρέσκο, διασκεδαστικό και ιδιαίτερα ρομαντικό συνάμα, ό,τι ακριβώς ζητάει η αναγνώστρια του είδους.

Οι χαρακτήρες είναι πολύ καλά δομημένοι, ρεαλιστικοί και ανθρώπινοι, και η μεταξύ τους σχέση εξελίσσεται με τρόπο όμορφο και καθηλωτικό, αστείο αρκετές φορές, αλλά εξαιρετικά συναισθηματικό κατά βάθος, αναδεικνύοντας τόσο τα κοινωνικά προβλήματα της εποχής, όσο και τα αισθηματικά που βασανίζουν, και θα βασανίζουν εις τους αιώνες, κάθε ερωτευμένη γυναίκα που παλεύει να κερδίσει την καρδιά του άντρα που αγαπάει. Κάπως μελό όλο αυτό, αλλά δεν παύει να είναι αρκετά αληθινό, αφού στις ιστορίες αυτές δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία τα γεγονότα, όσο η εξέλιξη και η ανάπτυξη των χαρακτήρων μέσα σε αυτά, και μέσα από αυτά. Όπως και να 'χει, για τους φανατικούς του είδους, η σειρά αυτή ξεκινάει με ιδιαίτερα καλές προδιαγραφές και είμαι σχεδόν σίγουρη πως στο μέλλον θα βελτιωθεί, αφού είναι εμφανές πως υπάρχουν αυτά τα περιθώρια. Εις αναμονή, λοιπόν, για να ανακαλύψουμε τι άλλες εκπλήξεις μας επιφυλάσσει η οικογένεια Μπρίτζερτον.
Βαθμολογία 8/10 

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Julia Quinn
Μεταφραστής: Ζεύκη Βιολέττα
Εκδόσεις: Elxis
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 424
ISBN: 978-618-81884-3-3