Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Χριστίνα και Αλέξης. Εκείνη, πασίγνωστη τηλεπαρουσιάστρια, εκείνος, πλούσιος επιχειρηματίας. Η ευτυχία αποτελεί κενό γράμμα στη σχέση τους και οι διαδρομές τους ακολουθούν διαφορετικές κατευθύνσεις. Ένα ζευγάρι με πολλά μυστικά. Καθένας τους κουβαλά το δικό του σκοτεινό παρελθόν. Αρκεί μια στροφή της μοίρας για να τους φέρει αντιμέτωπους με το πεπρωμένο τους.
Κώστας. Τρυφερός, ρομαντικός και βαθιά ερωτευμένος με τη Χριστίνα. Ένας από επιλογή μοναχικός άνθρωπος με μεγάλες ευαισθησίες, που ψάχνει την αληθινή αγάπη. Ένας άντρας που οι περιστασιακοί έρωτες δεν τον αφορούν.
Ελίνα. Η γυναίκα που κάνει τη μεγάλη ανατροπή στην πλοκή της ιστορίας. Όταν εμφανίζεται στο προσκήνιο, όλα αλλάζουν αμέσως.
Φανή. Η μητέρα της Χριστίνας και λυδία λίθος της ιστορίας.
Άραγε κάποια πράγματα έρχονται τυχαία στη ζωή μας ή μια ανώτερη δύναμη τα φέρνει στον δρόμο μας; Μπορεί το πεπρωμένο να κινεί τα νήματα του σύμπαντος, να καθοδηγεί τις ζωές μας και να χαράζει το μέλλον μας; Πόσο δύσκολο είναι να του ξεφύγει κανείς; Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος όταν διεκδικεί την αληθινή αγάπη;
Οι πέντε ήρωες του βιβλίου ακολουθούν μονοπάτια που ποτέ δεν είχαν φανταστεί. Όλοι γράφουν τις ιστορίες τους, σε πρώτο πλάνο, Όταν Φεύγουν τα Σύννεφα.

Προσωπική άποψη:
Η Άννα Γαλανού επιστρέφει φέτος στα συγγραφικά δρώμενα με ένα βιβλίο πολυπρόσωπο και σπονδυλωτό, που μέσα από τις επί μέρους ιστορίες του στοχεύει να αφηγηθεί μία ενιαία ιστορία, στο επίκεντρο της οποία βρίσκεται πάντα η αγάπη, οι ανθρώπινες ευαισθησίες, αλλά και το πεπρωμένο που καμιά φορά ορίζει τις ζωές μας, ή που ζητά να το ξεπληρώσουμε με τρόπους που ίσως καν να μην είχαμε φανταστεί. Πέντε άνθρωποι, πέντε εκ διαμέτρου αντίθετοι χαρακτήρες που καλούνται να ξεγυμνωθούν μπροστά στα μάτια του αναγνώστη, να του αποκαλύψουν τις πιο κρυφές και βασανιστικές τους αλήθειες, αλλά και που τον προσκαλούν να τους ακολουθήσει σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας και ορισμού του τι σημαίνει συνείδηση. 

Η Χριστίνα είναι πασίγνωστη τηλεπαρουσιάστρια και θεωρητικά έχει όλα όσα θα μπορούσε να ζητήσει, εκτός από ένα γάμο που την γεμίζει και την κάνει ευτυχισμένη. Ο Αλέξης, ο άντρας της, πλούσιος επιχειρηματίας που αν και δεν έχει ιδιαίτερα κοφτερό πνεύμα, μπλέκει σε απάτες και δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχει τους σκοπούς του, αντιμέτωπος συνάμα με έναν υποβόσκων σύνδρομο κατωτερότητας, τον σπόρο του οποίου έχει φροντίσει να φυτέψει βαθιά μέσα του ο πατέρας του. Ο Κώστας, άνθρωπος χαμηλών τόνων που δεν αναλώνεται σε περιστασιακές σχέσεις, που αγαπά βαθιά την Χριστίνα και που θα της ανατρέψει τη ζωή και τις ισορροπίες της. Η Ελίνα, ερωμένη του Αλέξη, κυνική και αδίστακτη, με βαθιές πληγές που έχει χαράξει μέσα της το παρελθόν, και που στο γύρισμα του χρόνου καλείται να πληρώσει τα λάθη και τις επιλογές της. Η Φανή, η μητέρα άγγελος-θύμα, που μπροστά στην ευτυχία του παιδιού της έθαψε τα θέλω της και μπήκε σε έναν ατελείωτο κύκλο μυστικών και συγκάλυψης.

Όπως ίσως αντιλαμβάνεστε από την περιγραφή των χαρακτήρων, έχουμε να κάνουμε με ένα ανθρώπινο γαϊτανάκι που αποτελείται από πολλές και ποικίλες διαφορετικές προσωπικότητες, η κάθε μία με το δικό της, μοναδικό, ξεχωριστό ενδιαφέρον, αλλά που όλες μαζί συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα. Σαφέστατα, σε μια ιστορία πολυπρόσωπη όπως είναι η συγκεκριμένη, δεν μπορεί ο αναγνώστης να δεθεί το ίδιο με όλους τους ήρωες, με τον Κώστας να είναι για μένα ο πιο ρηγμένος αφού ως ο πιο καλός και καθάριος όλων, φαντάζει ο λιγότερο ενδιαφέρων, αλλά και ο πιο προβλέψιμος. Βέβαια, μέσα σε μια ιστορία παράνοιας, μυστικών, ψεμάτων και παρελθόντων βουτηγμένα στο αίμα, η παρουσία του είναι μια δροσερή ανάσα που μας θυμίζει πως πάντα θα υπάρχουν γύρω μας άνθρωποι που αγαπούν ειλικρινά, και που αξίζει να τους αγαπήσουμε κι εμείς.

Η κυρία Γαλανού έχει κάνει τρομερή δουλειά όσον αφορά τα ψυχογραφήματα των ηρώων της, αλλά και ως προς την ανάλυση και την εξέλιξη αυτών μέσα στην αφήγηση, τόσο που περισσότερο μας απασχολεί το ποια θα είναι η κατάληξη -ή και η τιμωρία τους-, παρά το τέλος της ιστορίας αυτής καθεαυτής. Με σεβασμό απέναντι στην πολυπλοκότητα της ανθρώπινης φύσης, αλλά και με κατανόηση απέναντι στα λάθη των ηρώων της, η συγγραφέας αποφεύγει επιδέξια να τους κρίνει -πολύ περισσότερο να τους κατακρίνει- για τις επιλογές και τις λανθασμένες αποφάσεις τους, αλλά αντίθετα καταφέρνει να αναδείξει την αλήθεια που βρίσκεται πίσω από την λαϊκή μας ρήση, "κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις". Ακόμα και για τους χαρακτήρες εκείνους που γίνονται από θύματα θύτες, δεν ένιωσα ούτε για μια στιγμή πως πρόθεσή της ήταν να ρίξει τον πέλεκυ της δικαιοσύνης στους ώμους τους, αλλά να τους οδηγήσει σε μια λύτρωση διαφορετική, ίσως και αντισυμβατική, αλλά παρ' όλα ταύτα, άκρως αληθινή.

Μια ιστορία πολλών προεκτάσεων, που καταφέρνει να παντρέψει το ερωτικό με το αστυνομική στοιχείο, χτίζοντας μια δραματουργική εξέλιξη που άλλοτε συγκινεί, άλλοτε προβληματίζει, και που πολλές φορές κορυφώνει την αγωνία του αναγνώστη στα ύψη. Μια ιστορία για την αγάπη, την αλήθεια, την δικαίωση. Μια ιστορία που καλεί το παρελθόν να βγει από τις σκιές και να πάρει πρώτη θέση σε μια σκηνή στην οποία θα είναι πρωταγωνιστής, όπου θα πάρει ένα νέο βάπτισμα και θα αποτινάξει από πάνω του όλα εκείνα που καταδικάζουν άδικα ένα μέλλον που θα μπορούσε να είναι πιο φωτεινό, πιο ελπιδοφόρο. Μια ιστορία περίτεχνα γραμμένη, ονειρικά πλασμένη, με ένα φινάλε που σίγουρα θα χαραχτεί στη μνήμη σας. Με απλά λόγια, μια ιστορία που αξίζει να διαβαστεί και που θα κερδίσει μια θέση στην καρδιά σας.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Γαλανού Άννα
Εκδόσεις: Διόπτρα
Κατηγορία: Ελληνική Πεζογραφία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 552
ISBN: 978-960-605-027-5