Μια βραδιά με τον Βασίλη Αλεξάκη
Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ καλωσορίζουν τον Βασίλη Αλεξάκη

Με αφορμή την επανέκδοση από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
των βιβλίων του ΤΑΛΓΚΟ και ΘΑ ΣΕ ΞΕΧΝΑΩ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ
ο βραβευμένος σε Ελλάδα και Γαλλία συγγραφέας Βασίλης Αλεξάκης
συναντά τον δημοσιογράφο Μανώλη Πιμπλή
σε μια κουβέντα περί λογοτεχνίας, ζωής και άλλων δαιμονίων.

Την Τρίτη, 28 Ιουνίου 2016, στις 20:30μ.μ.,
στην ταράτσα του ΠΟΛΥΧΩΡΟΥ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ
(Ιπποκράτους 118, Αθήνα)

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΑΛΕΞΑΚΗ
Εγκατεστημένος στη Γαλλία από το 1969, ο Βασίλης Αλεξάκης υπήρξε επί σειρά ετών συνεργάτης της εφημερίδας Le Monde και έγραψε τα πρώτα του βιβλία στα γαλλικά. Το Τάλγκο είναι το πρώτο του έργο γραμμένο στη μητρική του γλώσσα: κυκλοφόρησε το 1982 από τον Εξάντα και εξακολουθεί ως σήμερα να σημειώνει σπάνια επιτυχία. Έχει ξεπεράσει σε πωλήσεις τα διακόσιες χιλιάδες αντίτυπα. Το 1984 έγινε ταινία από τον Γιώργο Τσεμπερόπουλο με τίτλο Ξαφνικός έρωτας.
Το έργο του Αλεξάκη είναι εξίσου αναγνωρισμένο στην Ελλάδα (κέρδισε το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος το 2004 για τις Ξένες λέξεις) και τη Γαλλία (Βραβείο Medicis για τη Μητρική γλώσσα, 1995, Μεγάλο Βραβείο Μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας για το μ.Χ. το 2007). Γράφει και στις δύο γλώσσες, αρχίζοντας πότε από τη μία πότε από την άλλη, και αυτομεταφράζεται στη δεύτερη. Οι γλώσσες είναι από τα κύρια θέματα του έργου του.
Έχει ασχοληθεί με τον κινηματογράφο (η ταινία του Οι Αθηναίοι κέρδισε το Α’ βραβείο στο διεθνές φεστιβάλ κωμωδίας του Σανρούς το 1990) και το θέατρο (Εγώ δεν…, Μη με λες Φωφώ).
Τον Νοέμβριο του 2016 θα κυκλοφορήσει από τις εκδ. ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ το πρόσφατο μυθιστόρημά του, εκδομένο ήδη στη Γαλλία αλλά όχι στην Ελλάδα, με τίτλο Το κλαρινέτο.