Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
ΜΑΘΕ ΤΟΝ ΕΧΘΡΟ ΣΟΥ
Ένα τέρας τρομοκρατεί τις νύχτες το Μαριεφρέντ και επιτίθεται στους ανθρώπους της πόλης. Τα αδέλφια Βίγκο και Άλρικ πρέπει να το σταματήσουν πριν να προλάβει να κάνει κακό και σ’ άλλους. Είναι, άραγε, λυκάνθρωπος; Και πώς μπορεί να τον αντιμετωπίσει κανείς; Ο Άλρικ και ο Βίγκο ψάχνουν σαν τρελοί για πληροφορίες στη μαγική βιβλιοθήκη κάτω από τον λόφο όπου είναι χτισμένη η εκκλησία. Εκεί έρχεται κι ο αρχιμάγος Νταμίρ για να ψάξει για συμβουλές. Αλλά, μπορεί να τον εμπιστεύεται κανείς;

Προσωπική άποψη:
Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που σας μίλησα για πρώτη φορά για το τρίο Åsa Larsson, Ingela Korsell και Henrik Jonsson. Συγγραφείς οι δύο πρώτες, εικονογράφος ο δεύτερος, ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να δημιουργήσουν μία μοναδική σειρά φαντασίας, μυστηρίου, αγωνίας και περιπέτειας, με έντονα στοιχεία παραφυσικού, η οποία θα καθήλωνε το νεανικό κοινό -καθώς κυρίως σε αυτό απευθύνονται στην προκειμένη. Και πράγματι, ο στόχος του επετεύχθη χάρη στη σειρά "Pax" η οποία αποδείχτηκε, ίσως, πολύ περισσότερα απ' όσα περίμεναν κατά την δημιουργία τους και αυτό γιατί, δεν είναι απλά μία ακόμα πετυχημένη εφηβική πρόταση, αλλά μια πρόταση ικανή να καθηλώσει ακόμα κι έναν ενήλικο.

Ο Βίγκο και ο Άλρικ επιστρέφουν με νέες περιπέτειες αλλά και με νέα πρόσωπα να έρχονται και να προστίθενται στον χάρτη της προσωπικής τους ιστορίας που όπως αποδείχτηκε στο προηγούμενο βιβλίο της σειράς, αποτελεί δικαίωμα και κληρονομιά τους, την οποία και πρέπει να προστατέψουν. Αυτή τη φορά έχουν να αντιμετωπίσουν έναν νέο εχθρό, ένα νέο σκοτεινό πλάσμα που επιτίθεται στην πόλη τους και για το οποίο δεν γνωρίζουν τίποτα, ενώ παράλληλα πρέπει να εμπιστευτούν τις δυνάμεις και τα ένστικτά τους, αφού σε έναν κόσμο που επικρατεί η μαγεία και ο πόλεμος που θα αναδείξει τον πιο δυνατό, δεν μπορείς να έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη σε κανέναν.

Καλογραμμένο, γρήγορο, με έντονο ρυθμό, ευκολοδιάβαστο και γεμάτο περιπετειώδεις ανατροπές, το δεύτερο βιβλίο της σειράς "Pax" αποδεικνύεται ακόμα καλύτερο από τον προκάτοχό του, δημιουργώντας ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες απ' όσο ήδη είχε κάνει, για το τι να περιμένουμε στο μέλλον. Ζωντανές περιγραφές, που σε συνδυασμό με τα μοναδικά σχέδια που συνοδεύουν την αφήγηση, να δημιουργούν ένα ρεύμα ταξιδιάρικο που παρασύρει τον αναγνώστη και τον βυθίζει όλο και περισσότερο σε αυτόν τον μαγικό, σκοτεινό κι επικίνδυνο κόσμο, όπου όλα ανατρέπονται. Άκρως ρεαλιστική αποτύπωση των προφίλ των πρωταγωνιστών, με τους συγγραφείς να έχουν πραγματοποιήσει σπουδή πάνω στην εφηβική ψυχολογία, αλλά κι εξαιρετική χημεία μεταξύ τους, με την αλληλεπίδρασή τους να λειτουργεί με τρόπο μοναδικό.

Η αλήθεια είναι πως αν και το ένστικτό μου με είχε προϊδεάσει πολύ θετικά σχετικά με την σειρά, από την πρώτη κιόλας στιγμή που την πήρα στα χέρια μου, δεν περίμενα το ταξίδι αυτό ν' αποδειχτεί τόσο εντυπωσιακό. Το σίγουρο είναι πως την προτείνω, όχι μόνο στους έφηβους φίλους αναγνώστες του site, αλλά και σε όλους εκείνους που αγαπάνε την λογοτεχνία του φανταστικού και είναι ανοιχτοί σε νέες προτάσεις. Εμπιστευτείτε με και δεν θα χάσετε αλλά αντίθετα, θα πραγματοποιήσετε ένα μοναδικό ταξίδι, συντροφιά με πολύ όμορφους χαρακτήρες που θα αγαπήσετε, μένοντας μαζί τους μέχρι να φτάσουν στο τέλος. Προσωπικά, αυτό σκοπεύω να κάνω και είμαι σίγουρη πως όσο οι εξελίξεις τρέχουν, θα το απολαμβάνω όλο και περισσότερο.
Βαθμολογία 9/10

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφείς: Åsa Larsson & Ingela Korsell
Εικονογράφος: Henrik Jonsson
Μεταφραστής: Παγκαλιάς Ξενοφών
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2016
Αρ. σελίδων: 200
ISBN: 978-618-01-1001-2