Συνοπτική περίληψη του βιβλίου:
Η ΣΧΕΣΗ ΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΝΤΙΜΟΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΙΣΙΑ
Χάρη στο εξωγήινο χάρισμά του, ο Ντίμον είναι αποφασισμένος να αποδείξει ότι τα συναισθήματά του για μένα είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια παρενέργεια της περίεργης σχέσης μας. Τον αποφεύγω όσο μπορώ αν και έχουμε μεγαλύτερα προβλήματα που μας απασχολούν.
ΚΑΚΟΙ ΜΠΕΛΑΔΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
Στελέχη του υπουργείου Αμύνης έχουν κατακλύσει την πόλη. Αν μάθουν για τον Ντίμον, τα πράγματα θα είναι άσχημα και για τους δυο μας. Και είναι κι αυτό το καινούργιο αγόρι στο σχολείο που έχει ένα δικό του μυστικό. Ξέρει τι μου έχει συμβεί και μπορεί να βοηθήσει αλλά θα πρέπει να απομακρυνθώ από τον Ντίμον. Και δεν μπορώ. Γιατί ενάντιο σε κάθε λογική αρχίζω να τον ερωτεύομαι.
ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
Βλέπω κάποιον που δε θα έπρεπε να είναι ζωντανός. Και πρέπει να το αποκαλύψω στον Ντίμον που δε θα σταματήσει να ψάχνει μέχρι να βρει την αλήθεια. Τι συνέβη στον αδελφό του; Ποιος τον πρόδωσε;
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΙΣΧΥΡΙΖΟΝΤΑΙ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΕΠΙΒΙΩΣΟΥΝ ΟΛΟΙ

Προσωπική άποψη:
Καιρό είχαμε να μιλήσουμε για τα βιβλία της σειράς "Οι Φωτεινοί" της Jennifer Armentrout, αλλά τώρα που μπήκε για τα καλά το φθινόπωρο, νομίζω πως είναι καιρός να βρούμε και πάλι τους ρυθμούς μας και να καλύψουμε τα κενά μας. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να συνεχίσουμε να σχολιάζουμε μια σειρά που από το πρώτο κιόλας βιβλίο, κατάφερε να μας κερδίσει, χαρίζοντάς μας άπλετες στιγμές γέλιου, έντονα σέξι σκηνές, αγωνιώδη και ξέφρενα κυνηγητά και τσακωμούς ανάμεσα σε πλάσματα ονειρικά πλασμένα, προερχόμενα από άλλους κόσμους και άστρα. "Όνυχας", λοιπόν, το δεύτερο βιβλίο με τις περιπέτειες του Ντέιμον και της Κατ. Κι αν με το πρώτο μέρος της ιστορίας τους σας κέρδισαν, με το συγκεκριμένο, θα σας καθηλώσουν και δεν θα σας αφήσουν να πάρετε ούτε ανάσα.

Το φινάλε του προηγούμενου βιβλίου, άφησε τους ήρωές μας μπλεγμένους σε μια παράξενη και ιδιόρρυθμη κατάσταση. Ο Ντέιμον έσωσε τη ζωή της Κατ, αλλά αυτό άφησε παράξενα σημάδια πάνω της, ενώ έδεσε τους δυο τους με τρόπους που κανείς δεν περίμενε. Αυτό που έχουν να κάνουν, είναι να περιμένουν να ξεθυμάνει όλο αυτό, έτσι ώστε να συνεχίσουν τις ζωές τους. Πόσο φυσιολογικές, όμως, μπορούν να είναι αυτές, τώρα που ο ένας γνωρίζει τα πάντα για τον άλλον; Η μεταξύ τους έλξη δυναμώνει όλο και πιο πολύ, κι ενώ ο Ντέιμον προσπαθεί να πλησιάσει την Κατ, εκεί αμφισβητεί τις προθέσεις του, αποδίδοντας τα όποια αισθήματά του στο "ατύχημα" που τους ένωσε. Την ίδια στιγμή, στελέχη του υπουργείου Αμύνης έχουν κατακλύσει την πόλη, και το μυστικό τους πρέπει να μείνει καλά φυλαγμένο, αν οι δυο τους δεν θέλουν να έχουν την τύχη του αδερφού του Ντέιμον και της κοπέλας του, οι οποίοι εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς. Σκοτεινά μυστικά έρχονται σταδιακά στο φως, νέοι άνθρωποι εμφανίζονται στη ζωή τους, και οι ισορροπίες ανατρέπονται ακόμα μία φορά, οδηγώντας σε αποκαλύψεις που κανείς δεν περίμενε.

Η σχέση ανάμεσα σε Ντέιμον και Κατ μπορεί να χαρακτηριστεί ως "μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε" ή "κύλησε ο τέντζερης και βρήκε το καπάκι", ή ακόμα καλύτερα, "πάρε τον έναν και χτύπα τον άλλον". Ειλικρινά, τέτοια σύγκρουση, ούτε η Κυβέρνηση με την Αντιπολίτευση ένα πράμα. Βέβαια, αυτό είναι το αλατοπίπερο που την καθιστά ξεχωριστή και ιδιαίτερη μα πάνω απ' όλα, ενδιαφέρουσα, ανατρεπτική, και όχι τόσο προβλέψιμη. Η ανάγκη του ενός να προστατέψει τον άλλον είναι πάνω απ' όλα, αλλά την ίδια στιγμή έχουν μια εκ βαθέων ανάγκη να αποδείξουν ο ένας την αξία και τη δύναμή του στον άλλον. Και η Κατ, αν θέλουμε να είμαστε αντικειμενικοί, έχει να δώσει τον μεγαλύτερο αγώνα, γιατί όντας άνθρωπος -θεωρητικά- βρίσκεται σε μειονεκτική θέση. Όμως η ζωή έχει αποδείξει πως στη γυναικεία θέληση κι επιμονή, κανείς δεν μπορεί να πάει κόντρα, πράγμα το οποίο συμβαίνει και στην προκειμένη, οδηγώντας σε καταστάσεις που άλλοτε μας γεμίζουν ένταση, ενώ κάποιες άλλες, μας κάνουν να χασκογελάμε μόνοι μας σαν παρανοϊκοί.

Το υπάρχον ρομαντικό ειδύλλιο, όμως, δεν επισκιάζει σε καμία περίπτωση το δράμα, την αγωνία και την περιπέτεια της όλης ιστορίας. Και πιστέψετε με, το συγκεκριμένο βιβλίο, έχει μπόλικο απ' όλα τα προαναφερθέντα. Η Armentrout δεν προσπαθεί να ωραιοποιήσει γεγονότα και καταστάσεις. Αντίθετα, τα χειρίζεται με τρόπο άκρως ρεαλιστικό, ίσως και κάπως σκληρό κατά περιπτώσεις, αλλά έτσι είναι και η ίδια η ζωή. Άλλοτε δείχνει το καλό και άλλοτε το κακό της πρόσωπο. Άλλοτε χαρίζει στιγμές ευτυχίας και άλλες πάλι, ανείπωτου πόνου και τρομακτικής αγωνίας. "Οι Φωτεινοί" πραγματεύονται μια αιώνια μάχη, και μια μάχη, πάντα έχει απώλειες, πάντα αφήνει πίσω της πληγές και σημάδια, ακόμα και θύματα. Αυτός είναι ο κανόνας και η συγγραφέας, πιστή σε αυτόν, αποτυπώνει μέσω της μυθοπλασίας της την αλήθεια του, έτσι ακριβώς όπως θα έπρεπε να είναι.

Νεανική γλώσσα, εξαιρετικά καλοδουλεμένοι και ρεαλιστικοί διάλογοι, χαρακτήρες άψογα δομημένοι, γρήγορος ρυθμός αφήγησης και μια πλοκή που δεν σε αφήνει στιγμή να βαρεθείς αλλά αντίθετα, σε παρασύρει σε μια δίνη συναισθημάτων και ανατρεπτικών καταστάσεων, είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά που μπορεί να διακρίνει κανείς διαβάζοντας τον "Όνυχα". Κάποιο έρχονται, κάποιοι φεύγουν, και το μέλλον είναι αμφίβολο αφού ότι γράφει, δεν ξεγράφει, και ορισμένα πράγματα είναι πέρα από τον έλεγχό μας. Κάποια άλλα πάλι, όχι, και γι' αυτά ακριβώς είναι που αξίζει κανείς ν' αγωνιστεί. Κι ακριβώς αυτό καλούνται να κάνουν ο Ντέιμον και η Κατ, αλλά και όσοι βρίσκονται στη ζωή τους, παλεύοντας ενάντια σε ό,τι τους φέρει η ζωή, ανατρέποντας τα στερεότυπα, επιχειρώντας να φέρουν ένα μέλλον που θα είναι διαφορετικό απ' αυτό που ορίζει το πεπρωμένο τους. Μένουμε συντονισμένοι, λοιπόν, και περιμένουμε με αγωνία αυτά που θα έρθουν.
Βαθμολογία 10/10

Ταυτότητα βιβλίου: 
Συγγραφέας: Jennifer L. Armentrout
Μεταφραστής: Αργυρίου Αναστάσιος
Εκδόσεις: Ψυχογιός
Κατηγορία: Ξένη Λογοτεχνία
Έτος Έκδοσης: 2015
Αρ. σελίδων: 488
ISBN: 978-618-01-1282-5