"Το νέο όνομα - Η τετραλογία της Νάπολης (Βιβλίο Δεύτερο)" της Elena Ferrante

Η Λίλα και η Έλενα είναι δεκάξι χρονών, εγκλωβισµένες και οι δύο σε ένα αδιέξοδο. Η νιόπαντρη Λίλα, µόλις αποκτά το επίθετο του άντρα της, νιώθει πως χάνει τον ίδιο της τον εαυτό. Η Έλενα, πρότυπο µαθήτριας τώρα πια, µε τον γάµο της φίλης της ανακαλύπτει πως ασφυκτιά στη γειτονιά της, στον κόσµο που της έµελλε να ζήσει. Το δεύτερο βιβλίο της Τετραλογίας της Νάπολης, µε αφετηρία αυτό το σηµείο, παρασύρει τον αναγνώστη στην καθηλωτική νιότη των δύο κοριτσιών, παρακολουθώντας τη µεταµόρφωση των ίδιων και του περίγυρού τους. Φόντο η Νάπολη και µια ολόκληρη χώρα στην οποία επωάζονται τα ανησυχαστικά γνωρίσµατα της σηµερινής εποχής. Οι δυο φίλες αποµακρύνονται, ξανασµίγουν και µέσα από τον σαρωτικό ρυθµό της σχέσης τους συµπληρώνουν το παζλ της ζωής τους, καθεµιά µε τα δικά της κοµµάτια.
Η Έλενα Φερράντε συνεχίζει τη συγκλονιστική αφηγηµατικήανατοµία της ζωής των δύο κοριτσιών που ξεκίνησε µε την Υπέροχη φίλη µου. Στον δρόµο τους προς την ωριµότητα, δυο γυναίκες τόσο όµοιες, τόσο διαφορετικές, τόσο ανάµεσά µας…

"Καλοκαίρι, φθινόπωρο, χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι..." της Αργυρούς Πιπίνη

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν ένα σπίτι...
Mια ιστορία για τη συνέχεια της ζωής των πραγμάτων και των ανθρώπων, όπως αλλάζουν οι εποχές, μια ιστορία για τη βοήθεια μιας γενιάς προς την επόμενη, για τις δεύτερες ευκαιρίες.












"Ενεργός πολίτης μέσα και έξω από την τάξη - Ένας οδηγός έμπνευσης και δράσης για την εκπαιδευτική κοινότητα" των Δήμητρας Ντιρογιάννη, Δέσποινας Καρδογέρου και Μαρίζας Τσαχάλη

Ένας οδηγός έμπνευσης και δράσης που προσφέρει στους εκπαιδευτικούς αφορμές και εργαλεία για να εισαγάγουν στην τάξη την έννοια του ενεργού πολίτη του κόσμου.
Βασίζεται στις αξίες της ισότητας, της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, υιοθετεί μια «μαθητοκεντρική» μεθοδολογία και διαρθρώνεται διαθεματικά.
Η πρόταση της ActionAid Ελλάς για εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων (τελευταίες τάξεις του δημοτικού, γυμνάσιο, λύκειο).

"Η Δεσποινίς Ευφορβία και το ζαχαροπλαστείο της σοφίας" του Luigi Ballerini

Η Δεσποινίς Ευφορβία είναι ιδιοκτήτρια ενός μικρού ζαχαροπλαστείου σε έναν απομονωμένο κι έρημο δρόμο. Το ζαχαροπλαστείο της όμως δεν έχει ούτε έτοιμα γλυκά, ούτε τούρτες, ούτε βιτρίνες στολισμένες με λογιών λογιών λιχουδιές. Ο λόγος; Η εκκεντρική Ευφορβία φτιάχνει γλυκά… κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των πελατών της, γλυκά δηλαδή που ανταποκρίνονται στις ανάγκες όσων αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα και αναζητούν μια πηγή έμπνευσης για να καταφέρουν να βρουν τη λύση. Και βέβαια, στο ζαχαροπλαστείο της Ευφορβίας δεν μπορεί κανείς να ζητήσει τρουφάκια ή μιλφέιγ, αλλά γλυκά με ονόματα όπως πού-θα-πάει-θα-μου-’ρθει-καμιά-καλή-ιδέα ή δεν-τα-παρατάμε-ποτέ-εμείς-αν-τη-λύση-δε-βρούμε-όλοι-μαζί. Πλάι στην Ευφορβία και ανάμεσα σε πάγκους πασπαλισμένους με αλεύρια και ζάχαρη, η δωδεκάχρονη Μάρθα και ο δεκατριάχρονος Ματτέο θα ανακαλύψουν τα μυστικά της μαγικής τέχνης της Ευφορβίας και θα μάθουν πως καθετί στη ζωή είναι εφικτό, αρκεί να είμαστε όλοι ενωμένοι και να ακολουθούμε με πάθος και αγάπη τα όνειρά μας, παραμερίζοντας τους φόβους μας.